Catastrofă aeriană din Ucraina discutată într-o convorbire telefonică Putin-Obama

Un avion de pasageri malaiezian cu 295 de oameni la bord s-a prăbușit în estul Ucrainei, în apropierea graniței cu Rusia.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenco a spus că Boeingul 777 al companiei Malaysian Airlines putea fi doborât. Dar președintele a precizat că forțele ucrainene „n-au întreprins nici o acțiune împotriva nici unei ținte” din zona unde s-a prăbușit aeronava.

Un purtător de cuvânt al primului ministru a declarat că Arseni Iațeniuk a dispus o anchetă. Un consilier al Ministerului ucrainean de Interne, Anton Gerașcenko, a scris mai devreme pa pagina sa de Facebook că avionul aflat în zbor de la Amsterdam la Kuala Lumpur a dispărut de pe radare la 10 mii de metri înălțime, când zbura deasupra orașului Donețk controlat de rebeli. Potrivit oficialului ucrainean, Boeingul a fost lovit de o rachetă sol-aer trasă dintr-un lansator de tip Buk.

Autoproclamatul premier al așa numitei „Republici Populare Donețk”, Aleksandr Borodai, a afirmat că avionul de pasageri ar fi fost doborât de aviația ucraineană.

Înaintea incidentului, Kievul acuzase armata rusă de doborârea unui avion militar ucrainean, Su-25. Dar Rusia a spus că acuzația că ar fi trimis avioane de luptă în spațiul aerian ucrainean sau ar fi tras rachete ar fi absurdă.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, prăbușirea avionului a fost discutată de președinții american și rus, Barack Obama și Vladimir Putin, într-o conversație telefonică. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe de la Washington, Josh Earnest, nu a dat detalii despre conținutul conversației, dar a spus că ea a avut loc la solicitarea Kremlinului.

Comunicat al Kremlinului mai spune că Putin și Obama au discutat despre noile sancțiuni impuse Rusiei de Statele Unite din cauza acțiunilor Moscovei în Ucraina. Potrivit Kremlinului, Putin și-a exprimat dezamăgirea profundă față de sancțiunile americane anunțate miercuri, care vizează pentru prima dată în mod direct sectoarele bancar, militar și energetic ale Rusiei și adaugă noi cetățeni ruși pe lista sancționaților. Putin a spus că ar fi „o nouă decizie neconstructivă”.