Embargourile rusești și curajul moldovenilor

Vitalie Ciobanu

Orice gest în susținerea agricultorilor moldoveni, indiferent de culoarea politică a celui ce vine cu asemenea propuneri, va fi apreciat de opinia publică, de alegători.

Cascada embargourilor rusești, blocarea exporturilor de fructe și legume în plin sezon, amenințarea cu introducerea de taxe vamale la mai multe produse moldovenești începând cu 1 septembrie curent – taxe care încalcă regulile CSI, acolo unde funcționează acorduri de liber schimb –, toate acestea trezesc indignarea legitimă a agricultorilor.

Aici nu avem un simplu litigiu economic, e o chestiune politică, una cât se poate de transparentă, ce trebuie explicată oamenilor. Rusia respinge fructele și legumele moldovenești nu pentru că acestea au devenit brusc necalitative, toxice, nocive, mult sub exigențele răsfățaților consumatori ruși din Murmansk, Iakutsk, Norilsk și Vorkuta, care se „scaldă” în fructe și legume tot anul, ci pentru că Moldova a decis să se integreze în Uniunea Europeană. Deși invocă pretexte formale, Rusia în realitate ne spune: „nu te supui, vei fi pedepsit, nu uita că eu te-am eliberat, că avem un parteneriat strategic în care eu sunt cel care dă ordine!”

Chestiunea este politică și ea trebuie să aibă o abordare politică la nivelul partidelor pro-europene, nu numai pentru a câștiga puncte electorale, ci pentru a nu-i lăsa pe agricultorii noștri singuri și neputincioși. Dependența economică a Moldovei de piața rusească a fost și ea o decizie pur politică, construită timp de decenii, de aceea desprinderea Moldovei de CSI, inițiată practic de Moscova, trebuie asistată și explicată.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a lansat un apel către partidele politice de a condamna embargourile rusești și de a se solidariza cu producătorii moldoveni. Este o inițiativă care invită partenerii de guvernare, dar și societatea în ansamblul ei, să-și limpezească opțiunile. Acest gest deranjează, întrucât contrazice o mentalitate larg răspândită, și anume tradiția jocului la două capete, când interesul politic și de afaceri blochează evoluția unor întregi sectoare ale economiei – din acest motiv avem stagnare, nu investim în calitate, nu căutăm noi piețe de desfacere, nu ne dezvoltăm tehnologic.

Firește, e ușor să faci apeluri, să te dai patriot, vor spune cârtitorii, însă oricine are posibilitatea să demonstreze că e mai sincer, mai credibil, mai eficient decât rivalul său politic în nobilul și necesarul efort de a scoate Moldova din prizonieratul economic al Federației Ruse. Guvernul caută soluții pentru a compensa pierderile exportatorilor noștri de fructe și legume. Cred că orice gest în susținerea agricultorilor moldoveni, indiferent de culoarea politică a celui ce vine cu asemenea propuneri, va fi apreciat de opinia publică, de alegători în cele din urmă.

Politicienii pro-ruși, de tipul lui Dodon și Șelin, ale căror nume sunt asociate cu impunerea embargourilor împotriva Moldovei, nu numai că își mențin discursul populist, ci urzesc noi diversiuni, pentru a provoca o situație de colaps și a învinui guvernarea că a supărat Rusia, că nu s-a gândit la popor și acum, iată, suntem invadați de fructe și legume alterate. Această demagogie care mizează pe ignoranța oamenilor și pe propaganda rusească de la noi poate fi demontată cu argumente logice și de bun-simț. Ele ar suna așa: „Moldoveni, Rusia se află în plin război cu o țară-soră, mercenarii trimiși de ea omoară fără alegere ucraineni și etnici ruși, doboară avioane de pasageri. Rusia are tupeul să convoace o ședință a Consiliului de Securitate ONU, pentru a condamna criza umanitară din estul Ucrainei pe care tot ea a creat-o. Când comite asemenea atrocități, Rusia nu va avea niciun scrupul să ne impună embargouri economice, pentru că nu mai vrem să fim sclavii ei, pentru că am decis să ne întoarcem în familia națiunilor europene din care am fost smulși cu brutalitate după cel de-Al Doilea Război Mondial.”

Moldovenii ar trebui să aibă curajul opțiunii. Curajoșii sunt răsplătiți.