Rogozin vrea să revină la Tiraspol

Dmitri Rogozin (stânga) şi liderul separatist Evgheni Şevciuk, la parada de 9 mai la Tiraspol, 2014

Ministerul de externe al Republicii Moldova spune că „nu a fost informat oficial” despre intenţia vicepremierului rus.

Vicecepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat presei de la Moscova că intenționează să viziteze Tiraspolul la 25 august pentru comemorarea operațiunii sovietice Iași-Chișinău din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă îi va fi „dificil” să ajungă la destinație. „Voi încerca să găsesc ieşire din situaţie”, a declarat Rogozin citat de Izvestia. Oficialul rus a mai spus că a fost invitat si de autorităţile moldovene să participe la convorbiri în cadrul comisiei interguvernamentale de cooperare economică despre
„relaţiile comerciale în urma impunerii sancţiunilor”.

Ministerul de externe din Republica Moldova anunţă că „nu a fost informat oficial” despre intenţia vicepremierului rus Dmitri Rogozin de a vizita Tiraspolul la 24 august. Deocamdată nu este limpede dacă în timpul vizitei sale în Republica Moldova Dmitri Rogozin, care este şi copreşedintele comisiei interguvernamentale moldo-ruse pe probleme economice, se va întâlni şi cu oficialităţile de la Chişinău. Cabinetul ministrului economiei Adrian Candu, care este copreşedinte al aceleaşi comisii interguvernamentale nu a confirmat, dar nici nu a infirmat spusele lui Rogozin privind invitatia de a discuta despre sanctiunile impuse de Moscova.

Mai mulţi experţii de la Chişinău atrag atenţia că intenţia vicepremierul rus Dmitri Rogozin de a vizita Tiraspolul vine la scurt timp de la schimbul de replici dintre diplomaţia rusă şi cea moldoveană. Ministerul rus de externe a avertizat săptămâna trecută Chişinăul despre riscul destabilizării situaţiei în regiunea transnistreană, acuzând Moldova de „paşi neprietenoşi” pentru că ar bloca accesul Rusiei la trupele sale din stânga Nistrului. Avertismentul a fost repetat recent şi de negociatoarea din partea Tiraspolului, Nina Ştanski, care a declarat că insistenţa Chişinăului de a schimba statutul misiunii de pacificare ar putea duce la „dezgheţarea” conflictului transnistrean. Expertul de la Idis Viitorul Corneliu Ciurea spune că dincolo de motivul declarat şi anume participarea la ceremonia dedicată celor 70 de ani de la sfârşitul operaţiunii Iaşi Chişinău din al Doilea Război Mondial, Dmitri Rogozin intenţionează să vină la Tiraspol pentru a reconfirma sprijinul Rusie pentru administraţia separatistă:

„Prezenţa unui oficial rus de un rang atât de înalt este foarte importantă pentru liderii din regiunea transnistreană care se află acum într-o situaţie foarte dificilă. Cel puţin din partea Ucrainei sunt blocaţi destul de serios. Din această cauză evident ei au nevoie de o încurajare care ar putea să vină din partea domnului Rogozin. Au nevoie de promisiuni care parţial pot fi onorate de către Federaţia Rusă. vizita acestui demnitar, mai ales în condiţiile în care ea este foarte dificil de înfăptuit, va servi drept un semnal de încurajare pentru cei din regiunea transnistreană, care, trebuie să recunoaştem, se află sub o formă de semi asediu.”

Fostul negociator al Tiraspolului, Vladimir Iastrebceak, consideră şi el că vizita lui Dmitri Rogozin ar trebui sa fie raportata la contextul crizei profunde social-economice din regiunea transnistreană, dar si al restricţiilor economice ruseşti impuse Moldovei:

„Pentru partea transnistreană cea mai importantă este situaţia economică. Diminuarea riscurilor care pot fi legate de implementarea Acordului de Asociere. Situaţia din Ucraina care influenţează negativ dezvoltarea economică a regiunii. De aceea cred că domeniul economic va fi prioritar în discuţiile cu domnul Rogozin. Mai cu seamă că partea transnistreană caută soluţii pentru a depăşi cât mai curând criza social economică, iar fără o susţinere externă depăşirea acestei crize e imposibilă. Evident, că administraţia de la Tiraspol va solicita susţinerea Rusiei. Dmitri Rogozin fiind şi copreşedintele comisiei moldo ruse pe probleme economice are cu siguranţă ce discuta şi cu autorităţile de la Chişinău.”

Experții nu s-au lămurit deocamdată cum anume are de gând să ajungă la Tiraspol Dmitri Rogozin, cel care este unul dintre oficialii ruşi sancţionaţi de UE pentru rolul jucat în criza ucraineană. Citat de cotidianul rus Izvestia Rogozin a spus că nu îi va fi „dificil” să ajungă la destinaţie „aştept să fie inclus în listele de sancţionare ale Ucrainei. Să zbor prin Ucraina nu pot, pentru că avionul ar putea fi obligat să aterizeze. Să fac un ocol prin Bulgaria şi România de asemenea nu va fi uşor. Voi găsi eu o soluţie.”

Amintim că Rogozin a vizitat ultima dată Tiraspolul pe 9 mai. Avionul său privat a ocolit spaţiul aerian ucrainean la sosirea la Chişinău de la Moscova. Iar la întoarcere, România i-a interzis survolul. Avionul a fost nevoit să revină la Chişinău, iar Rogozin s-a deplasat la Moscova cu o cursă obişnuită. Autorităţile moldovene au spus atunci că au confiscat pachete cu zeci de mii de semnături în favoarea independenţei regiunii transnistrene, pe care Rogozin urma să le transporte la Moscova. După acel incident legat de vizita lui Rogozin, premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat că relaţiile economice moldo-ruse s-ar putea deteriora.