Primele decizii ale noului guvern al Bulgariei

Kristalina Gheorghieva la o conferință de presă la Bruxelles

Hristo Ivanov: Bulgaria rămâne în urmă României în cea ce privește reforma în justiție.

În prima sa ședința, guvernul interimar, numit printr-un decret al președintelui Rosen Plevneliev, a aprobat candidatura pentru un al doilea mandat a actualului comisar european pe probleme umanitare Cristalina Gheorghieva. Guvernul Oreșearski, dominat de foștii comunișt, a încercat să impună alți candidați, printre care fostul ministru de externe Cristian Vighenin.

Fosta vicepreședintă a Băncii mondiale este propusă acum pentru postul de vicepreședinte al Comisiei europene și înalt reprezentant de politica externă. Noul șef al diplomației, Daniel Mitov, consideră că șansele de succes a candidatei bulgare sunt mari în pofidă afirmațiilor că postul este rezervat unui reprezentant al Partidului socialiștilor europeni. Mitov a adăugat: „În primul său mandat, d-na Gheorghieva a reușit să mențina balanța între toate partidele reprezentate în Parlamentul de la Strasbourg și este văzută la nivel european drept o persoana care reușește să găsească și să mențină echilibru de interese. Există indicații că unele state vor putea sprijini candidatura bulgară.”

Fără a intra în detalii, Mitov a subliniat că noul guvern trebuie să emită semnale de corectitudine și loialitatea fața de Uniunea europeană și NATO.

O declarație interesantă la preluarea postului de viceprim-ministru și ministru al justiției a făcut Hristo Ivanov. El a constatat că Bulgaria rămâne în urmă României în cea ce privește reforma în justiție. Sarcina guvernului interimar este de a mobiliza toate resursele pentru ca situația să revină la normal. „Variantele sunt trei – continuarea monitorizării României, ca urmare a lipsei de progrese a Bulgariei, reducerea gradului de monitorizare a ambelor țări, și destrămarea tandemului. Toate cele trei nu sunt favorabile Bulgariei care trebuie să depună eforturi în vederea obținerii unui raport cât mai pozitiv din noua Comisie.”

Executivul va asigura 100 de milioane de euro cu care va plăti câteva amenzi impuse de Comisia Europeană dezghețând fonduri în valoare de 2 miliarde euro. În acest mod va putea continua realizarea unor proiecte municipale și modernizarea infrastructurii rutiere – sunt menționate autostrada Sofia-Varna și tunelul Șipka pe drumul București-Istanbul.