„Oamenii care nu văd binele, nu doresc binele copiilor...”

La sfîrșit de săptămînă în Cahul și cu Vitalie Vovc despre opțiunile politice prezente și de viitor ale moldovenilor.

Potrivit ultimului sondaj, realizat de Institutul de Politici Publice, majoritatea moldovenilor cred că nivelul de trai este mai ridicat în Uniunea Europeană decât în spațiul Uniunii Vamale, dominat de Rusia lui Vladimir Putin, dar ar opta pentru… această uniune estică. Cum își argumentează opțiunile unii dintre potențialii alegători la scrutinul din toamnă aflăm la acest sfârșit de săptămână.

Conform unei cercetări sociologice făcută de Institutul de Politici Publice cei mai mulți moldoveni cred că Uniunea Europeană este mai prosperă și mai puțin coruptă decât Uniunea Vamală. Dar 54 la sută dintre cei întrebați au spus că ar vota pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală, formată în prezent din Belarus, Kazahstan și Rusia. Pentru aderarea la Uniunea Europeană ar vota doar 41 la sută dintre cei intervievați. Sondajul a fost efectuat într-o perioadă de mari eforturi ale guvernanților, sprijiniți de partenerii lor occidentali de a explica populației avantajele semnării Acordului de Asociere la Uniunea Europeană și, în general, ale unei politici pro-europene. Iată câteva păreri culese întâmplător pe străzile din orașul Cahul.

Valentina Ursu

Europa Liberă: Vin alegerile, veţi vota?

„Da, desigur. Cum altfel?”

Europa Liberă: Moldova se îndreaptă pe o cale dreaptă sau pe una greşită?

„Spre rău. Nu avem de lucru, tinerii specialişti au plecat peste hotare, au rămas bătrânii, bolnavii, copiii.”

Europa Liberă: Are viitor Moldova?

„Cred că da. Dar trebuie de schimbat conducerea aceasta cu oameni cu idei, tineri şi deştepţi.”

Europa Liberă: Cine sunt aceşti tineri?

„Sunt, dar nu le permit. În conducerea de sus, în Parlament, guvern stau unii şi aceeaşi şi promit an de an că vor face ceva pentru ţară şi nimic nu fac.”

Europa Liberă: Mai ţineţi minte promisiunile care s-au făcut în campania electorală?

„Domnul Urechean a promis pensie de 300 de dolari şi salariu de 500 de dolari. Cine primeşte aşa pensii şi salarii?”

Europa Liberă: Dar el deja nu mai este în Parlament.

„Nu este, dar a promis. Unde-s promisiunile lui?”

Europa Liberă: Şi acum nu veţi mai crede celor care vor veni şi vor promite ceva?

„Poate vom crede, dar trebuie să vină cu alte idei, nu cu ziua de ieri.”

Europa Liberă: Spuneţi vreo idee.

„Investiţii, cap limpede care să facă ceva, să gândească, să nu pună beţe în roate celui pe care îl duce capul să facă ceva. Să nu fie numai pentru dânşii, au pus mâna pe tot şi numai al lor să fie...”

Europa Liberă: Dumneavoastră ce votaţi? Partidul, liderul, programul?

„Eu am votat pentru domnul Ghimpu, dar nici el nu a reuşit să îndeplinească ceea ce a vrut să facă. Vom vedea...”

La Cahul

Europa Liberă: Aud foarte mulţi oameni pe stradă care zic că nu vor participa la vot.

„Trebuie de participat, de studiat programul fiecărui partid. Dar în acei care au deţinut mandate în Parlament sau ani la rând sunt în guvern, deja nu mai am încredere.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că votul se va da pentru cei care vor merge cu Estul sau cu Vestul? Sau nu va fi un vot geopolitic?

„Moldova trebuie să meargă spre Europa. Din Europa vom avea investiţii, vom avea unde vinde producţia. Dacă vom sta pe loc şi vom spunem că facem, dar nimic nu facem...”

Europa Liberă: Pentru om ce contează mai mult? Să fie construit un drum bun, să fie apeduct, să fie canalizare, să fie loc de muncă? Sau să i se mărească pensia şi salariul?

„Ar trebui să fie de toate. Şi apeduct, şi salariu, locuri de muncă pentru a-şi întreţine familia.”

Europa Liberă: Ce salariu i-ar trebui unui moldovean?

„Cel puţin 4500-5000 de lei pentru un bărbat, pentru femeie vreo 3 000 de lei. Cu vreo 7000-8000 de lei o familie o duce cu vreo doi copii.”

Europa Liberă: Nu vi se pare că moldoveanul mai mult oftează, mai mult se plânge?

„Nu se plâng chiar toţi. Lumea munceşte şi nu are unde îşi vinde marfa.”

Europa Liberă: Dar relaţia cu Rusia cum trebuie să fie?

„Nu trebuie cu nimeni de certat. La fel cum un părinte în casă trebuie să-l liniştească şi pe cel mic, şi pe cel mare. Cearta la bine nu duce.”

Europa Liberă: Rusia îi doreşte binele Moldovei?

„Şi da, şi nu. Rusia este o ţară mare, vrea să ţină pe cineva sub papuc. Şi nu numai Rusia, dar şi America este la fel, şi toţi.”

Europa Liberă: În patru ani credeţi că veţi trăi într-o altă Moldovă?

„Cred că ceva se va schimba. Dacă va veni tineretul cu alte idei şi se va apuca de lucru, va fi înăbuşită corupţia, cumetrismul. Unul absolveşte o şcoală, nu-l duce capul la nimic şi are loc de muncă, dar unul deştept nu are unde lucra, că nu are „acoperiş”. Aceasta este toată boala noastră, a moldovenilor. Şi noi nu suntem uniţi, ne trădăm unul pe altul, punem beţe în roate unul altuia.”

Europa Liberă: Să moară capra vecinului...

„Şi batem din palme...”

Europa Liberă: Că moare capra vecinului?

„Da.”

Europa Liberă: Dar de ce naţiunea nu este unită, consolidată? Nu există o idee în jurul căreia să fie consolidată lumea?

„Moldoveanul este tare hapsân la lucru, vrea să aibă mai multe decât vecinul, vrea gard, casă. Se zice că atunci când s-a împărţit pământul, tuturor le-a ajuns, dar moldoveanul şi-a aruncat pălăria şi până unde a zburat pălăria atât pământ a mai cerut.”

Europa Liberă: Şi acum stă pământul pârloagă... Dumneavoastră spuneţi că este muncitor moldoveanul.

„Moldoveanul este muncitor, dar nu are piaţă de desfacere.”

Europa Liberă: Şi dacă Uniunea Europeană absoarbe producţia din Moldova?

„Va fi foarte bine să o cumpere şi noi să avem bani să putem munci în continuare.

Europa Liberă: Sunteţi un om optimist?

„Desigur. Am copii, am nepoţi. Dacă eu nu am trăit cum am dorit, poate ei vor avea un viitor mai bun. Şi doresc tuturor, nu numai mie. Cred, pentru că ceva se va schimba, ne vom dezvolta.”

Europa Liberă: Cât de mare este preţul libertăţii?

„Mai mare ca libertatea nu este nimic. Sănătatea şi libertatea.”

Europa Liberă: Будете участвовать в выборах?

„Буду, конечно.”

Europa Liberă: Кому доверяйте?

„Не знаю. Думаю еще кому доверять. Разве есть порядок? Если нет порядка, какое доверие?”

Europa Liberă: Какой порядок нужен?

Чтоб не было все только для олигархов. Они все приватизировали, а нам что?

Europa Liberă: Выбор сейчас трудный?

Да, тяжело определится. У коммунистов тоже не все в порядке, раскололись. Посмотрим.”

Europa Liberă: Dumneavoastră veţi merge la alegeri?

„Da. Am să votez pentru comunişti, pentru că ne-au mărit pensia. Dar acum – nimic. Am lucrat 33 de ani în colhoz, dintre care 23 la tutun şi 10 ani la fermă şi am pensie de 116 lei. ”

Europa Liberă: Nu există aşa pensie.

„Mă jur pe viaţa mea. Am 116 lei pensie. Cum se poate de trăit cu aşa pensie?”

Europa Liberă: Deputaţii sunt slugile poporului?

„Nu.”

Europa Liberă: Ce aţi aşteptat de la ei să facă?

„Nu au făcut nimic. De la parlamentari am aşteptat să facă ceva şi pentru popor, dar ei fac numai pentru ei, pentru buzunarul lor.”

„Noi întotdeauna ne plângem, pentru că nu ştim ce înseamnă răul. Sunt lucruri şi mai rele. Republica Moldova merită lucruri cu mult mai frumoase şi oamenii merită un trai mai decent.”

Europa Liberă: Cine face traiul decent pentru moldoveni?

„Trăim rău din cauza mentalităţii sovietice care a rămas la moldoveni, noi ne-am obişnuit să ne bucurăm, ca în banc, să-i scoată lui un ochi, dar vecinului amândoi, atunci când a fost prins peştişorul de aur. Eu văd

Îmi dau lacrimile când văd cum autocare cu oameni, tineretul nostru, deja a treia, a patra generaţie, pleacă peste hotare...

vina în noi toţi, pentru că noi nu ştim a alege. Neştiind a alege, avem rezultatele care dor şi dor foarte mult pentru oamenii care au ajuns să primească o pensie mizeră, muncind toată viaţa în chinuri şi la bătrâneţe tot mor în chinuri. Dar mai este problema tineretului de astăzi. Întorcându-mă din România, îmi dau lacrimile când văd cum autocare cu oameni, tineretul nostru, deja a treia, a patra generaţie, pleacă peste hotare, în curând vom rămâne numai acei care nu ne putem urca în tren.”

Europa Liberă: Vin alegerile. Votul care se va da la 30 noiembrie, la scrutinul parlamentar, va fi un vot geopolitic, va alege lumea între Est şi Vest? Sau va alege totuşi oamenii care merită să conducă acest stat, Moldova?

„Noi, practic, astăzi în Republica Moldova ne întâlnim cu o masă de 70-80% necărturari. Şi omului când îi spui că el este necărturar, parcă ar primi-o ca o insultă, că el ştie a aduna, a cumpăra, a da sfaturi. Mai nou, avem trei meserii şi jumătate în Moldova: toţi sunt medici, dacă te doare

Am aflat că ai noştri pentru 2 500 de euro prăşesc în Coreea, la noi nu au unde prăşi, când totul este în paragină...

capul îţi prescrie No-spa, dacă te doare stomacul – No-spa; a doua – toţi sunt politicieni (uităm că de aceasta trebuie să se ocupe cei care fac politică); a treia – toţi ştiu pedagogia. Mai nou, am aflat că ai noştri pentru 2 500 de euro prăşesc în Coreea, la noi nu au unde prăşi, când totul este în paragină.

Se vorbeşte despre necărturari. Noi, cumva, i-am pus note la gimnaziu, am deschis o sumedenie de licee teoretice. Ieri cadrul didactic era învăţător, azi l-am făcut profesor la liceu. De aceea, eu cred că până când nu va veni cărturarul în capul mesei, cu cei şapte ani de acasă, nici grădiniţa, nici universitatea nu educă o generaţie, dar o educă familia, în popor se spune „cei şapte ani de acasă”.”

Europa Liberă: Eu vă întrebam dacă votul va fi dat pentru integrarea europeană sau pentru integrarea vamală?

„Dacă omul ar fi cărturar, ar alege calea democratică. Dumneavoastră spuneţi că acum intrăm în haita sau goana alegerilor. Care partid vine să demonstreze că din program a îndeplinit „unu”, „doi”, „trei”?.”

Europa Liberă: Promisiunile făcute în campania electorală?

„Da, din programul lor electoral. Dar mai dur vă întreb, este în stilul Europei Libere, arătaţi-mi un om politic care pentru minciună politică, şantaj politic ş.a. să fie tras la răspundere. Dacă nu facem acest lucru, despre ce vorbim? Va fi turma, legea turmei. Unul ne trage la Est, altul la Vest, la un pahar de vin se flocăiesc, a doua zi au luat sapa şi au plecat la prăşit.”

Europa Liberă: Vorba lui Caragiale: „Eu cu cine votez”? Dumneavoastră cu cine votaţi?

„De pildă, mă uit foarte bine la Dorin Chirtoacă. Sigur că în umbră sunt şi alţi tineri deştepţi, care se află peste hotare, dar noi trebuie să-i cointeresăm.”

Europa Liberă: Ce modele de politicieni mai aveţi?

„Cinstit, nu sunt.”

Europa Liberă: E dilema omului care trebuie să arunce buletinul de vot în urnă...

„Din două balegi noi trebuie să o alegem pe una care nu pute.”

Europa Liberă: Ani la rând, din două rele se alege răul mai mic...

„Cum vreţi dumneavoastră, dacă la noi a venit pleiada politicienilor flămânzi de bani? Și banul rezolvă. Iarăşi mă întorc la turmă, numai să o numim de câini, ni se aruncă un os şi noi suntem în goană după acest os şi nu vedem ce se face în spatele nostru.”

Europa Liberă: Moldova încotro trebuie să meargă?

„În Europa. Exemplul României, cazul Voiculescu, Năstase, Becali şi mulţi alţii, roata aceasta va ajunge. De aceea şi se tărăgănează intrarea în Europa. În momentul acesta geopolitic, cu situaţia din Ucraina, desigur că noi avem dividende foarte mari, toţi ne întind mâna, toţi ne dau bani, suntem antrenaţi în proiecte.”

Europa Liberă: Dar mai ademenitoare pare pentru cetăţeni Uniunea Vamală, pentru că atunci când discuţi cu mulţi dintre ei, spun că la Moscova merge feciorul, soţul, acolo câştigă banul...

„Dumneavoastră aţi dat peste acel care atunci când s-a născut, moaşa când l-a prins în mâini, nu a văzut nimic decât un copilaş cu

Oamenii care nu văd binele, nu doresc binele copiilor...

chipiu de soldat, cu suta de grame în mână şi cu automatul. Oamenii care nu văd binele, nu doresc binele copiilor, se uită la ceea ce se numeşte răutate. Nu putem să ne uităm la această Uniune Vamală care, de facto, nu există, aşa cum nu există CSI-ul, noi suntem în dilemă.

Nouă ni se întinde o cursă, pentru că Rusia întotdeauna s-a uitat geopolitic la noi, noi nu trebuim cu roşiile noastre, ardeii noştri… Noi suntem o palmă de pământ care ştim foarte bine cum a fost rupt din trupul României, suntem an de an batjocoriţi...”

Europa Liberă: Dar firul ierbii zice că Putin este modelul de politician pe care îl respectă...

„Las’ acela să-şi boteze copiii cu Putin, pe care îl pune ca model… Eu, de pildă, după ce au murit atâţia oameni, în 1992, în Transnistria, acum în Ucraina, după cât rău fac pe globul pământesc, nu aş vrea ca un tiran să fie model pentru mine..”

Europa Liberă: Aveţi un mesaj pentru cei care zic că nu trebuie să participe la vot?

„Da. Oameni buni, treziţi-vă la viaţă, participaţi la vot, alegeţi frumosul, din toată răutatea că puţin frumos a rămas, şi să ne construim ţara, să

Haideţi să punem mâna pe carte, să fim cărturari...

nu ne pară rău că nu avem ce lăsa urmaşilor noştri… Vedem Uniunea Europeană, vedem ţări precum Franţa, Germania, America, toţi cred că noi putem face ceva, dar suntem incompetenţi. Haideţi să punem mâna pe carte, să fim cărturari, să putem citi nu ceea ce este scris în rând, dar ceea ce este scris printre rânduri, fiindcă acela este adevărul...”

***

Vitalie Vovc este născut la Bălți, acolo unde a absolvit și Universitatea „Alec Russo”. Este deținătorul a două mastere, actualmente consultant în organizări de fluxuri pentru mari grupuri internaționale din industria chimică la Paris. Familia sa, ca multe alte familii de moldoveni, și-a găsit fericirea departe de casă, muncind în străinătate. Revenit la baștină, l-am invitat pe Vitalie Vovc la o discuție în studioul Europei Libere de la Chișinău.

Europa Liberă: Recent ai scris pe blog o „Poveste cu vechime de 15 ani sau Industria emigraţiei”. E povestea în care personaj principal eşti chiar tu, pentru că faci parte din această mare armată a moldovenilor care îşi câştigă bucata de pâine departe de casă, tu ai ajuns tocmai la Paris. Au trecut 15 ani de atunci şi, aşa cum spuneai, încă nu au existat momente în care să te fi poposit năstruşnica idee de a reveni în ţară, aici, în Moldova. Găseşti Moldova de azi aşa cum ai lăsat-o atunci, la finele anilor 2000?

Vitalie Vovc: „Nu. Bineînţeles că nu. Am plecat din ţară în 1999. De atunci au trecut 15 ani. În 15 ani s-au schimbat foarte multe. Dar chiar şi în ultimul an, vizibil se observă multe schimbări, în primul rând, partea cea mai vizibilă sunt drumurile. Atunci când circuli prin Republica Moldova deja nu mai ştii care sunt insule şi care sunt oaze, şi care este normalitatea. Adică, sunt porţiuni foarte mari de drumuri de foarte bună calitate. Mergeam cu un şofer şi a făcut o glumă, mergeam pe o porţiune bună, nouă, şi după aceea, brusc, am trecut pe o porţiune mai veche şi el zic: „Gata, s-a schimbat Europa, mergem prin Moldova”.

Îmi place mentalitatea aceasta, fiindcă lumea asociază lumea

Lumea asociază lumea europeană cu ceva mai bun, cu ceva calitativ..., dar încă nu am impresia că aceste schimbări sunt sistemice...

europeană cu ceva mai bun, cu ceva calitativ. Ce pot să mai zic? Chiar circulând pe autostrada Bălţi-Chişinău am observat foarte multe camioane de mare tonaj. Pentru mine este un semn că există activitate economică. Acum 7-8 ani vedeai unde şi unde câte un camion foarte vechi, nişte epave ruginite care circulau pe drumuri. Se simt anumite schimbări, dar încă nu am impresia că aceste schimbări sunt sistemice. La general se creează o impresie că este o ţară abandonată, cu nişte insuliţe de civilizaţie, cu nişte insuliţe de ceva nou, sfidând uneori realitatea. Deci, ai mers printr-o porţiune plină de paragină, buruieni înalte cât doi oameni şi după aceea apare o oază de centru comercial sau un magazin, ceva nou-nouţ, sclipind.”

Europa Liberă: E o ţară abandonată pentru că şi tu faci parte din copiii care au lăsat văduvit acest stat.

Vitalie Vovc: „Bineînţeles. Simt că este o întrebare oarecum provocatoare. Ce pot eu să spun? Nu-mi asum această culpă şi vă zic de ce. Am abandonat ţara fără a o abandona, de fapt, definitiv. Mă interesează ce se întâmplă acasă, mă interesează ce se întâmplă cu familia mea. Au fost momente foarte grele pentru ei când numai datorită unui suport din partea noastră au supravieţuit şi nu au plecat şi ei. Deci, continuu să fiu implicat acolo unde cred că pot aduce o plusvaloare.

Acum nu ar fi corect să-i culpabilizăm pe toţi acei care pleacă. Este o întrebare chinuitoare pentru fiecare care pleacă – care este partea de vină pe care poţi să ţi-o asumi? Şi până la urmă mi-am spus că este profund injustă. De ce? Fiindcă noi, generaţii repetate, am fost sacrificate, am adus o jertfă mare, au fost şi deportări, au fost şi evacuări, a fost război, părinţii noştri au trecut prin perioada de hiperinflaţie, când şi-au pierdut toate acumulările, când mulţi dintre ei şi-au pierdut posturile de lucru, mulţi nu primeau salariile câte doi-trei ani de zile. Deci, mă refer exact la perioada în care am plecat eu, în 1999, că a fost una dintre cauzele din care am plecat. Deci, ar fi injust să mai ceri oamenilor iarăşi să-şi sacrifice propriul viitor.”

Europa Liberă: Dar trebuie, la anumite etape, cineva să sacrifice ceva?

Vitalie Vovc: „Cred că am ajuns la un moment când trebuie să spunem „Stop, nu mai sacrificăm nimic”. Și trebuie toată lumea împreună, inclusiv acei plecaţi, că construim ceva, să mergem de la mai bine spre mai bine, să nu facem concesii de genul acesta: uite timpul trece, să mai răbdăm cinci ani, să mai răbdăm încă zece ani. Viaţa trece...”

Europa Liberă: Dar şi plecarea cetăţeanului nu este una sesizabilă. Mai degrabă fiecare trăieşte în găoacea sa cu problemele sale, cu bucuriile sale.

Vitalie Vovc: „Da. În franceză se numeşte „Sistemul D”, de la „débruit”, care înseamnă a se descurca. Fiecare se descurcă cum poate, iar sistemul acesta se întâmplă atunci când lumea nu mai crede într-o forţă a comunităţii. Şi atunci când spun a comunităţii, mă refer în special la puterea publică. Şi atunci când nu mai are încredere în organismele publice, care ar trebui să-i faciliteze viaţa, fiecare se descurcă, într-adevăr, cum poate.”

Europa Liberă: De la administraţia locală până la cea centrală?

Vitalie Vovc: „De la administraţia locală până la cea centrală. Şi primul rezultat tangibil şi vizibil la acest lucru este absenteismul de la alegeri.”

Europa Liberă: Vom ajunge să discutăm şi despre campania electorală, căci eşti şi tu alegător, vei avea buletinul de vot în mână la 30 noiembrie şi vei lua decizia pe care o vei considera cea mai potrivită. Acum vroiam să spun că pe pagina de Facebook de ceva timp te-ai făcut cunoscut prin fraza „De la miez de noapte”, dar ai şi un blog unde pot fi citite poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, aşa cum spui chiar tu „un punct de vedere şi doar atât”, doar un punct în imensitatea blogurilor, din atâtea altele dispersate în lumea reală şi virtuală. Aceasta înseamnă că păstrezi o relaţie cu mai multă lume care ar trebui să cunoască ceea ce te preocupă şi pe tine?

Vitalie Vovc: „Da. Vă mulţumesc pentru referinţă la ceea ce fac eu. Aceasta face parte din puţinul meu şi din puţina mea contribuţie la a mişca lucrurile spre mai bine.”

Europa Liberă: La schimbare.

Vitalie Vovc: „La schimbare. Revenim la aceeaşi problemă – „Sistemul D”: fiecare încearcă să-şi menajeze propriul perimetru existenţial…”

Europa Liberă: Dar nu este egoism acesta?

Vitalie Vovc: „Pentru mine, am ajuns eu personal la concluzia respectivă, este o trăsătură profund locală. În primul rând, Republica Moldova nu a fost independentă decât de 22 de an. Noi nu am avut o cultură a autoadministraţiei şi noi am fost administraţi întotdeauna de cineva, de un centru mare.”

Europa Liberă: Deci, Moldova nu este capabilă să-şi gestioneze treburile?

Vitalie Vovc: „Moldova învaţă. Eu nu zic că nu este capabilă. Dar ţările care au fost independente şi care s-au autoadministrat timp de secole, putem spune că astăzi ştiu să o facă. Din păcate, Republica Moldova nu are această tradiţie seculară în autoadministrare, întotdeauna am depins de un centru mare. Și atunci, moldoveanul aici, pe loc, s-a descurcat în funcţie de restricţiile care veneau de undeva din centru, oricare ar fi ele. Erau perioade mai bune, perioade mai rele, perioade chiar de urgie.”

Europa Liberă: Deci, fie Moscova, fie Bucureştiul?

Vitalie Vovc: „Fie Moscova, fie Bucureştiul, noi am fost o provincie şi ne-am descurcat în funcţie de ce ni s-a impus de la centru... Atunci când nu a mai existat centru, ne-am pomenit cu nişte baronaşi locali care, bine, sunt oameni ca toţi oamenii. Deci, erau nişte oameni „gospodari” care au continuat să-şi facă gospodăria.”

Europa Liberă: Bine, dar moldoveanul, cetăţeanul îşi merită conducerea pe care şi-o alege.

Vitalie Vovc: „Da, aşa este.”

Europa Liberă: Şi atunci se identifică cetăţeanul cu cel care administrează treburile?

Vitalie Vovc: „Aici aş putea aduce exemplul cu corupţia. Fiecare dintre noi, dacă ar fi întrebat: „E bine să fii corupt?” - „Nu, nu e bine să fii corupt. Uite, în ţările acestea corupţie nu e şi ar fi bine nici la noi să nu fie corupţie etc., etc.”. Dar când este confruntat cu o situaţie zi la zi de viaţă, de exemplu, cu infracţiunea rutieră, care e primul gest făcut de majoritatea dintre noi, să fim oneşti? Scoate rubla din buzunar şi încearcă să mituiască funcţionarul. Sau atunci când avem nevoie de regularizat nişte acte, iarăşi, nu căutăm calea legală, dar încercăm să căutăm rude, cunoştinţe, fiţe, chestii.”

Europa Liberă: Dar vina o dăm pe sistem?

Vitalie Vovc: „Dar vina o dăm pe sistem.”

Europa Liberă: Şi cum se schimbă mentalitatea cetăţeanului, astfel încât el să nu mai caute leul în buzunar şi să zică că a mituit doctorul, a mituit profesorul, a mituit judecătorul?

Vitalie Vovc: „Mi-a plăcut foarte mult o definiţie care definea corupţia ca un sistem de autoregulare a societăţii, atunci când autoritatea publică,

Din momentul în care necesităţile cetăţeanului vor fi soluţionate printr-o cale legală, se va găsi foarte uşor un răspuns la ele,, cu un cost mai mic decât costul corupţiei...

statul, este deficient. Deci, din momentul în care necesităţile cetăţeanului printr-o cale legală vor fi soluţionate, se va găsi un răspuns la aceste necesităţi foarte uşor, cu un cost mai mic decât costul corupţiei, fiindcă corupţia costă, fiecare scoate banul, şi atunci când aceste sisteme legale vor fi mai accesibile, mai ieftine, va dispărea şi corupţia. De ce să caut eu un funcţionar să-l mituiesc, dacă m-am dus la ghişeu şi într-un timp foarte scurt problema a fost soluţionată?

Sau îmi place foarte mult că acum în Republica Moldova se dezvoltă serviciile electronice, este iarăşi o cale pentru a combate corupţia. Cu cât mai eficace este acest sistem, sistemul social, sistemul medical, sistemul de prestaţii de diferite servicii, cu atât mai puţin va fi tentat omul să fie corupt. Şi am observat, a propos, în ultimul timp, la distanţă, prin lumea virtuală, foarte multă lume este satisfăcută de felul în care le sunt tratate anumite dosare, atunci când depun să obţină paşaport sau alte acte, zic că nu mai au nevoie să mituiască, să caute căi, fiindcă se găsesc soluţii legale foarte simple, mai puţin costisitoare pentru cetăţean.”

Europa Liberă: La finele acestei toamne, pe 30 noiembrie, urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Pentru că în debutul discuţiei vorbeam despre schimbări, schimbările în politică sunt necesare? De ce ar fi necesare? Cine să le facă? Cum să le facă?

Vitalie Vovc: „Da, sunt necesare schimbările. Este, în primul rând, vital pentru Republica Moldova să fie menţinut cursul de integrare europeană şi după 30 noiembrie.”

Europa Liberă: De ce ar fi vital să se menţină acest parcurs de eurointegrare?

Vitalie Vovc: „Fiindcă atunci Moldova va integra o lume, banal sună, dar o lume normală, o lume în care totul funcţionează într-un anumit fel, o lume unde cetăţeanul este protejat, o lume unde cetăţeanul are acces la infrastructură socială. Deşi aici depinde foarte mult de fiecare stat în parte, nu neapărat de Uniunea Europeană. Dar vom avea acces la o lume care ne va trage de jos în sus. Involuntar, vrem noi sau nu vrem, vom fi influenţaţi de ceea ce se face în Europa Occidentală.”

Europa Liberă: Eu, recent, am fost la Bălţi şi am discutat cu o bună parte dintre oamenii întâlniţi ocazional pe stradă şi aproape că nu am găsit voce care să spună că parcursul european ar fi cel pe care trebuie să-l parcurgă Republica Moldova.

Vitalie Vovc: „Şi eu sunt originar din oraşul Bălţi, acolo m-am născut, acolo mi-am petrecut o bună parte din copilărie.”

Europa Liberă: Convingerile acestor oameni nu le schimbi de azi pe mâine. Şi atunci când ei încearcă să spună că integrarea în Uniunea Vamală, în Uniunea Euroasiatică ar aduce mai multe beneficii Republicii Moldova, nu ascultă o altă părere decât cea pe care o au ei.

Vitalie Vovc: „Voi face o mică paranteză. În Statele Unite, spre exemplu, lumea nu prea discută politica, din simplul motiv că se zice că într-o discuţie politică sunt foarte rare exemplele, dar cred că mai degrabă nu s-au văzut, când cineva îşi schimbă opinia politică într-o discuţie... Acum ce se întâmplă la Bălţi şi ce se întâmplă, practic, în toată provincia?

Noi am ratat războiul informaţional.. Eu îmi petrec vacanţele la ţară, în provincie, la ţară lumea are acces la „Moldova 1”, „2 plus” şi „Prime”. „Prime”-ul, când pui jurnalul, sunt 1,5-2 ore de informaţie rusească, astăzi doar despre Ucraina se vorbeşte şi vă daţi seama că este foarte parţială informaţia adusă. În rest, este un blackout informaţional total. Deci, tot ce cunoaştem noi prin sursele online, pentru mine, pentru chişinăuieni, au buchetul acesta de televiziuni, unde există o alternativă cu nişte posturi „Jurnal TV”, „Publika TV” ş.a., chiar şi televiziunea românească nu există în provincie.”

Europa Liberă: Vreau să te contrazic. Totuşi, în provincie, cu ajutorul banilor europeni, se reconstruieşte şcoala, grădiniţa, se construieşte apeduct, canalizare, drum. De ce propaganda, aşa cum spui tu, venită din partea presei ruseşti, ar fi mai convingătoare decât ceea ce se vede cu ochiul în sat, de exemplu?

Vitalie Vovc: „Cine face politica la ţară? O face primarul şi preotul. Iar preotul din sat ţine de Mitropolia Moldovei. Ce să mai zicem? Defilează Marchel, Vladimir şi Voronin de 9 mai la Bălţi într-o singură linie – iată de unde apare toată situația... În oraşul Bălţi, vă dau un exemplu, mă rog, ridicolul nu omoară, dar în oraşul Bălţi s-au cumpărat troleibuze noi, la fel ca la Chişinău, aceleaşi modele de troleibuze. Stă o siglă mică cu Uniunea Europeană că s-au cumpărat pe bani europeni, dar toată lumea zice că a cumpărat primăria troleibuze. Și la Chişinău troleibuzele sunt în albastru, iar la Bălţi sunt în roşu, na, că oraşul Bălţi este un oraş comunist. Din păcate, realitatea este mai tristă şi mult mai dură decât putem să ne-o închipuim.”

Europa Liberă: Votul cetăţeanului la alegerile parlamentare din toamnă va fi unui geopolitic?

Vitalie Vovc: „Bineînţeles. Da, cred că va fi unul geopolitic şi în special în contextul actual din Ucraina. Lumea va vota pro-Europa sau pro-Uniunea Vamală. Personal sunt foarte şi foarte neliniştit în ceea ce priveşte acest scrutin. Pe parcursul acestei guvernări au fost câteva erori simbolice, aş spune eu, fiindcă nu au afectat per ansamblu lucruri sistemice, dar sunt nişte erori simbolice care au dezamăgit profund populaţia.”

Europa Liberă: Care anume?

Vitalie Vovc: „Tărăgănarea şi de fapt nu mai crede nimeni că va fi soluţionat cumva dosarul „Aprilie 2009”, după aceasta criza politică din 2013, după aceasta episodul Aeroportului Internațional şi al Băncii de Economii, nişte lucruri care au sfidat, pur şi simplu, realitatea, atunci când unul dintre actualii guvernatori ai Băncii de Economii făcea nuntă chiar în incinta Parlamentului, mă refer la Ilan Shor şi la nunta lui în Palatul Republicii, atunci când în acelaşi Palat al Republicii se desfăşurau şedinţele Parlamentului. Deci, sunt nişte simboluri care se acumulează şi pe care lumea nu le înţelege, lumea le respinge totalmente.

Va fi foarte greu pentru forţele proeuropene să se menţină în majoritate. Eu sper totuşi că raţiunea va triumfa, aidoma şoferului care zicea: „Aici

Va fi foarte greu pentru forţele proeuropene să se menţină în majoritate, dar sper totuşi că raţiunea va triumfa...

s-a mântuit Europa şi continuăm să mergem prin Moldova”, când a intrat în hopuri. Sper că aceste lucruri vizibile, drumurile siglele europene care stau acum peste tot ce se construieşte, ce este nou va trezi puţin conştiinţa oamenilor, dar nu am simţit un entuziasm proeuropean atât de mare.”