Premierul Iurie Leancă a declarat Europei Libere că s-a întâlnit cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin pentru că nu putea să nu încerce să apere interesele producătorilor de agricoli, afectați de embargourile rusești. Nu este limpede dacă încercarea a adus rezultate. Oficialul rus n-a făcut declarații presei. A vorbit public numai alături de liderii transnistreni la memorialul de la Chițcani, de unde au început trupele sovietice Operațiunea Iași-Chișinău la sfârșitul lui august 1944. Relatează Liliana Barbăroșie.
Dintre declaraţiile pe care le-a făcut în stânga Nistrului, unde, spre deosebire de Chişinău, Dmitri Rogozin a vorbit public, presa transnistreană a scos în evidenţă două ce par mai importante.
Your browser doesn’t support HTML5
Prima făcută la un memorial sovietic aflat la Chiţcani, în prezenţa aproape întregii administraţii transnistrene în frunte cu liderul autoproclamatei regiuni, Evgheni Şevciuk.
Acolo Dmitrii Rogozin a sugerat că lecţia care ar trebui să fie învăţată din al doilea război mondial ar fi cea că nazismul nu poate fi tolerat, ci nimicit cu orice mijloace.
Aluzie, bineînţeles, la Ucraina, unde, aşa cum încearcă Kremlinul să sugereze chiar de la începutul crizei, bătălia s-ar duce între cei pe care îi numeşte „nazişti” ucraineni şi restul populaţiei.
O altă declaraţie a demnitarului rus a vizat situaţia economică a regiunii de după asocierea Moldovei la UE. Rogozin ar fi spus că Chişinăul continuă să ţină în necunoaştere Tiraspolul pe marginea efectelor acordului de asociere şi ale celui de liber schimb asupra economiei regiunii.
Şi dacă vor exista presiuni din partea Chişinăului, a mai spus Rogozin, Rusia îşi va oferi tot sprijinul necesar Tiraspolului.
Într-o declaraţie făcută după întrevederea sa cu Rogozin, discuţii după care demnitarul rus a plecat fără a-i vorbi presei, premierul moldovean, Iurie Leancă, a spus că Tiraspolul a participat, prin experţi, la toate negocierile cu UE, prin urmare cunoaşte în detalii conţinutul documentelor de care s-a disociat pentru că îşi vede viitorul în altă uniune:
„I-am explicat în detalii domnului Rogozin cum 12 experţi din Tiraspol, în frunte cu doamna Ştanski s-au aflat o săptămână la Stockholm unde au fost şcolarizaţi ce înseamnă Acordul de Asociere, cum funcţionează acordul de liber schimb.”
Primindu-l pe demnitarul rus la Chişinău într-un moment în care Rusia aplică interdicţii mai multor produse moldoveneşti, interdicţii care s-au dovedit a fi extrem de dureroase pentru fermierii moldoveni, autorităţile şi-au atras critici aspre din partea comunităţii experţilor.. Iată cum a răspuns premierul Iurie Leancă celor care consideră inutilă şi sfidătoare vizita demnitarului rus, iar comportamentul celor moldoveneşti – lipsit de demnitate:
„Dialogul este absolut necesar. Explicarea argumentelor noastre este absolut necesară, pentru că în caz contrar le explică alţii şi apar tot felul de suspiciuni şi neînţelegeri. Iar pe aceşti analişti i-aş invita cu mine să discute cu fermierii noştri să le explice ce soluţii ingenioase ar avea ei cum să găsească peste noapte pieţe de desfacere.”
În timp ce mulţi prevestesc o nouă lovitură din partea Moscovei aplicată Chişinăului pentru alegerea sa europeană, care ar putea fi legată, precum spun comentatorii, de respingerea muncitorilor sezonieri, în număr imens în Rusia, Iurie Leancă spune că a primit asigurări astăzi că acest lucru nu se va întâmpla:
„Am apreciat foarte mult ce mi-a spus: că nu va fi o atitudine discriminatorie faţă de cetăţenii noştri care lucrează în Federaţia Rusă. Avem un interes sporit să finalizăm cele trei acorduri care ar permite cetăţenilor să fie feriţi de probleme când se află acolo la muncă. ”
La rezultate, Iurie Leancă a părut să treacă o înţelegere despre deplasarea, la sfârşitul lunii septembrie, a vicepremierului moldovean Andrian Candu la Moscova, la o reuniuni pe platforma CSI. Ar putea fi primit la Moscova în timpul apropiat şi vicepremierul cu reintegrarea, Eugen Carpov, pentru o discuţie pe marginea diferendului transnistrean.
Your browser doesn’t support HTML5