„A fost un accident!”, declara Rusia ca răspuns la faptul ca un grup de 10 parașutiști ruşi au fost reţinuţi de armata ucraineana pe teritoriul ucrainean, in ceea ce pare sa fie prima dovada clara a faptului ca Moscova a sprijinit nu numai cu muniţie, arme şi voluntari, dar şi cu armata operaţiunile violente împotriva forţelor guvernamentale de la Kiev. Parașutiștii sunt, se pare, dintr-o divizie de la Kostroma, o localitate nordica pe Volga. Kievul a dat publicităţii înregistrări video în care 4 parașutiști declara în fata celor care ii interoghează ca au fost induşi în eroare de superiorii lor care le-au spus că participă la nişte exerciţii militare de antrenament. Răspunsurile militarilor sunt cele pe care cei care ii interoghează vor sa le audă.
Este pentru prima data când Rusia admite că cei patru arătați în înregistrările video sunt într-adevăr militari ai armatei ruse, dar Moscova susţine că ei ar fi intrat din greşeală in Ucraina, intr-o zonă nemarcata si ca dovada a inocenței lor este faptul ca s-au predat. Imaginile din satelit ale locului arata ca graniţa este marcata cu un gard viu, dar sunt într-adevăr şi câteva mici breșe în gard.
Explicaţiile date acum de Rusia vin după ce ieri in localitatea Pskov, la 1600 de km distanţă de zona controlata de separatiştii pro-ruşi din Ucraina, a avut loc înmormântarea militara fără public a doi militari ruşi, Leonid Kiciatkin si Aleksandr Osipov. Potrivit presei locale si site-ului Slon.ru, unul dintre tineri ar fi murit pe 19 august si altul pe 20. Pe crucile de pe morminte nu sunt date mai multe informaţii despre locul decesului sau cauze.
Care ar putea sa fie legătura între aceste înmormântări militare ascunse publicului si luptele din Ucraina?
Un jurnalist de la televiziunea ucraineană Inter a pus pe pagina sa de Facebook o serie de fotografii reprezentând documente si părţi de armament si muniţie despre care a scris ca le-ar fi luat dupa luptele de la Luhansk. Printre documentele fotografiate era si un carnet de conducere a lui Ilia Maksimov, recrut din divizia de parașutiști de la Pskov. Mama lui Ilia Maksimov le-a spus reporterilor ca i-a pierdut urma fiului ei pe 17 august, când i-a spus ca pleacă la nişte exerciţii in apropiere de Rostov, localitate ruseasca din apropierea graniţei cu Ucraina.
Potrivit jurnalistului, materialele găsite de el si toate aceste informaţii l-au dus către divizia de parașutiști de la Pskov şi ar fi o dovada ca cei doi militari ruşi decedaţi ar fi murit in luptele de la Luhansk.
Pe de alta parte, ne amintim că pe 14 august doi jurnalişti britanici au relatat că au văzut un convoi militar rusesc intrând în Ucraina. Moscova a respins relatările presei drept „neadevarate”.
Your browser doesn’t support HTML5
Ziua următoare, pe 15 august, preşedintele Petro Poroşenko a declarat că forţele ucrainene au distrus convoiul. Moscova a dezminţit şi aceasta declaraţie a Kievului drept „pură fantezie”. Si apoi, ieri, pe 25 august, iată - aceste informaţii legate de înmormântarea de la Pskov.
Intre timp, in localitatea ucraineană Novoazorsk, într-o zona îndepărtata de cea in care au avut până acum loc luptele, au început violente. Localitatea este situata la 12 km de graniţa cu Rusia, pe drumul care duce la portul Mariupol şi apoi către Crimeea, anexata de Rusia in luna martie. Kievul a acuzat Rusia ca bombardează portul de pe partea cealaltă a frontierei si ieri estima ca Moscova vrea să deschidă un al doilea front in această parte a Ucrainei. Un comandant al armatei ucrainene scria pe pagina sa de Facebook ieri că un convoi militar rusesc format din 50 de blindate a intrat in Ucraina îndreptându-se spre Mariupol.
Toate aceste informaţii sunt foarte greu de verificat din surse independente pentru a confirma sau infirma teoria participării cu militari a Rusiei in confruntările armate din estul Ucrainei, dar purtătorul de cuvânt al Consiliului ucrainean de Apărare Naţională, Andri Lisenko, anunţa astăzi că ieri separatiştii au început sa folosească elicoptere pentru a ataca grănicerii ucraineni şi că acest tip de atac este o premieră în această confruntare:
„A fost pentru prima dată în întreaga perioadă a conflictului când două elicoptere militare MI-24 ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse au tras asupra unui punct de control al grănicerilor. Patru grăniceri au murit şi alţi 3 au fost răniţi în lupte. Datorită eroilor noştri, nimeni nu a trecut graniţa.”
Iar despre cei 10 parașutiști ruşi, recruți ai Armatei Federaţiei Ruse, Lisenko a declarat fără șovăire, răspunzând punctului de vedere oficial al Moscovei:
„Noi credem că nu a fost nici o greşeală, a fost o misiune specială pe care militarii capturaţi o aveau de îndeplinit. De aceea, şefii armatei ruse trebuie să se gândească ce fac. Noi ştim, există o mulţime de informaţii că familiile celor pe care îi trimit în teritoriul ucrainean nu ştiu unde sunt trimişi. Lor li s-a spus că militarii merg la antrenamente.”