Cum îşi pot apăra elevii interesele?

Membri ai Consiliului Naţional al Elevilor, la întâlnirea cu Maia Sandu

Ministra educaţiei Maia Sandu, în dialog cu membri ai Consiliului Naţional al Elevilor, despre programul noului an de studiu precum şi despre calitatea procesului educativ.

Ministra educaţiei, Maia Sandu s-a întâlnit azi cu cei 33 de elevi, membri ai Consiliului Naţional al Elevilor, cu care a discutat despre programul noului an de studiu precum şi despre calitatea procesului educativ. Tinerii au vorbit despre lucrurile care în opinia lor îi împiedică să aibă o însuşită mai bună, majoritatea susţinând ideea că ar trebui redus numărul disciplinelor obligatorii, funcţie de profilul pe care îl aleg. Detalii are Tamara Grejdeanu:

Examenul de bacalaureat, în condiţii de maximă exigenţă, a scos în vileag trei factori care şi-au avut efectul dezarmant. În clasamentul alcătuit de membrii consiliului, pe prima poziţie figurează lipsa deprinderii de asumare a responsabilităţii personale, după care urmează pedagogii şi în final programul şcolar încărcat. Societatea s-a declarat scandalizată de notele proaste de la examenul de bacalaureat, fără să conştientizeze că pentru tineri notele în sine nu constituie un factor stimulator.

Călin Bogdan, elev în clasa a XII-A spune că tinerii aşteaptă ca profesorii să-şi diversifice metodele de predare, să intereseze elevii şi concomitent să schimbe programul de studiu:

„Ne aşteptăm ca să fie revizuită poate într-un mod mai bine gândit curricula de studiu la fiecare disciplină în parte. Avem aşteptări de la pedagogii noştri, ca poate să fie schimbată metoda de predare, să fie una mai interactivă, una mai interesantă, mai captivantă pentru noi elevii, dar bineînţeles este şi vina noastră atunci când este vorba despre rezultatele noastre.”

Opţiunea pentru revizuirea programei de studiu a fost formulată cu mai multă fermitate în luna martie a anului curent, după seria de critici şi plângeri adresate de elevi şi de părinţi ai acestora. Ministra Maia Sandu spune că un proiect ce presupune revizuirea programei este deja definitivat şi urmează să fie propus pentru discuţii la începutul lunii septembrie, ceea ce înseamnă că în anul de studiu care va începe în curând elevii vor învăţa în baza normelor curriculare în vigoare.

„Până acum, experţii internaţionali cu cei naţionali şi împreună cu câteva grupuri de lucru în care participă şi profesori, şi părinţi, şi elevi au făcut o analiză pe curricula existentă şi au elaborat un proiect cadru, un document în care vor fi stabilite liniile directorii, ce înseamnă un curriculum relevant, accesibil şi util, în care vom discuta pe numărul de discipline obligatorii, despre cum asigurăm coerenţa şi sinergia între discipline.”

Elevii au insistat ca ministra să le explice de ce s-a recurs mai întâi la măsuri care să împiedice fraudarea bac-ului şi nu la o îmbunătăţire a personalului didactic. Argumentul ministerului, că se cerea o schimbare de atitudine din partea elevilor, i-a convins pe mulţi dintre tineri. Victoria Echimciuc, şi ea membră a consiliului, spune că şi după rezultatele din acest an care au arătat o rată de promovabilitate de 56 la sută, majoritatea elevilor continuă să caute soluţii în loc să se apuce de învăţat sistematic:

„În toate aceste zile au fost enunţate mai multe pretenţii în adresa profesorilor şi a ministerului, însă se observă că elevii foarte puţin sunt cointeresaţi să înveţe, adică vor să minimalizeze totul , să li se dea totul uşor şi cred că totuşi trebuie de depus un efort pentru a trece bacalaureatul, adică nu fiecare să treacă.”

Pentru că cei mai mulţi absolvenţi nu au susţinut proba la matematică, acest obiect a ajuns în dizgraţia celor din gimnaziu, unii fiind hotărâţi să renunţe la treapta liceală, iar alţii să alegă profilul umanist. Maia Sandu susţine că nici doritori de a se face profesori de matematică nu sunt destui, şi din acest motiv respectiva problemă a cadrelor didactice nu se va rezolva uşor. O soluţie pentru managerii şcolari ar fi să anunţe ministerul despre profesorii lipsă, cu 6 luni înainte de începerea unui nou sezon şcolar, timp în care să se caute candidaturi:

Maia Sandu

„Pe termen scurt aceasta este soluţia, pe termen lung este să discutăm pe fiecare disciplină în parte ţi în special la matematică, la fizică, la informatică, dar şi la limba română, în special pentru şcolile alolingve, trebuie să avem nişte programe speciale pentru a atrage oamenii să vină. Problema este mai mare pentru spaţiul rural, pentru localităţile mici, pentru că tinerii specialişti vor să aibă parte şi de condiţii de viaţă bune, nu doar de condiţii de muncă, şi atunci aceste probleme ne depăşesc pe noi, la ministerul educaţiei.”

Următoarea întâlnire a consiliului Naţional al Elevilor va avea loc în vacanţa de toamnă iar până atunci tinerii urmează să întocmească o listă a conţinuturilor care, după părerea lor, ar trebui excluse din program. Elevii mai au sarcina să schiţeze o listă de acţiuni care i-ar motiva să nu renunţe la treapta liceală, asta după ce în acest an, în mai multe instituţii nu s-au format clase de liceu.