Unul dintre participanţii la evenimentele din 1989-1991 analistul politic Oazu Nantoi opinează că Republica Moldova deocamdată nu a susţinut examenul independenţei:
„Examenul în ceea ce priveşte capacitatea societăţii noastre de a se autoguverna utilizând instrumentele statului de drept şi a democraţiei politice. Sigur că aici avem restanţe foarte mari. Sigur că avem probleme cu conflictul din raioanele de est ale Republicii Moldova şi clasa noastră politică se teme să recunoască că este un conflict cu Federaţia Rusă şi nu cu marionetele mizerabile care se declară nu ştiu cine la Tiraspol. Sigur că avem restanţe foarte grave la ceea ce se numeşte edificarea economiei naţionale. Nici o guvernare din Republica Moldova nu şi-a propus un scop strategic ca să fie creată o economie naţională funcţională, competitivă şi diversificată. Perspectivele pozitive vin din faptul că s-a extins UE şi RM, cum spun eu, a nimerit în câmpul magnetic al UE. Acum nouă ni se oferă o şansă ca prin parteneriat cu UE să ducem până la capăt edificarea statului de drept funcţional, integru Republica Moldova şi ca acest stat să fie cu adevărat suveran, să nu fie ocupat de Federaţia Rusă, să nu depindem de strănuturile din orice capitală de pe glob şi ca acest stat să ofere perspective pozitive pentru fiecare cetăţean în parte, inclusiv pentru generaţia tânără.”
Cunoscuta activistă pentru drepturile femeilor, ex-deputata Ecaterina Mardarovici e de părere că după 23 de ani independenţa a prins alte nuanţe şi contururi decât cele pentru care s-a luptat altă dată.
„Independenţa RM este speranţa, viitorul în componenţa UE ca ţară democrată. Aşa cum o vedeam noi – să ne descurcăm de unii singuri – vedeţi că contextul istoric şi regional ne spune că practic este imposibil. De la Declaraţia de independenţă, de la perioada în care ne-am rupt de sistemul sovietic şi am pornit pe o nouă cale, astăzi, sigur, lucrurile se văd altfel, sunt alte generaţii, dar suntem şi noi, cei care încă împărtășim amintirile, iar unii poate şi nostalgia de acele timpuri. O mare parte de oameni poate că nu au reuşit încă să-şi vadă toate visele împlinite. Unii am fost unioniştii, unii – independenţi, alţii am fost doar cu vise de a scăpa de un trecut comunist, de a trăi liber. În realitate independenţa înseamnă multă muncă. Nimeni nu ne va pune în buzunar dacă nu vom munci. cred că independenţa este şi o stare de spirit. În afară de Declaraţia de Independenţă mai este şi acea stare de spirit a cetăţeanului care trebuie să şi-o formeze că viaţa lui, viitorul lui, copii, familia lui depind de el, de ce face el şi cum o face.”
Analistul politic şi profesorul universitar Mihai Cernenco e de părere că independenţa este subminată astăzi de dependenţa economică şi energetică a Republicii Moldova, de focarul separatist din regiunea transnistreană şi de iluzia securităţii, dar şi de cusururile interne cum ar fi corupţia, justiţia neechitabile şi lipsa civismului comunitar. Iar necesitatea consolidării independenţei se impune mai cu seamă în noul context regional:
„În condiţiile actuale când Rusia a ocupat o parte din teritoriul ucrainean şi atunci când avem conflictul transnistrean, şi când apare pericolul să fim ocupaţi, şi în condiţiile când Rusia încearcă să înjghebeze un nou imperiu numit Uniunea Eurasiatică, sigur că noţiunea de independenţă apare pregnant şi trebuie recunoscut faptul că tot mai mulţi cetăţeni recunosc necesitatea asigurării unei adevărate independenţe. Cei drept, mai multe partide care au fost la guvernare, începând cu Interfrontul, Partidul Democrat Agrar de altă dată, dar şi cele existente acum, PCRM, PSRM, sunt adevăraţii lichidatori ai independenţei RM. Este de fapt coloana a 5-a a Moscovei. Ei pe faţă vorbesc despre suveranitate, despre independenţă, dar în fond duc la distrugerea acestei independenţe.” Sound 3
În opinia lui Mihai Cernenco Republica Moldova va fi cu adevărat independentă doar atunci când:
„Vom putea să avem alternativă la gazul rusesc, atunci când vom produce ceea ce putem produce astăzi şi va fi de aşa o calitate care ne-ar permite să ducem pe pieţele europene, nu numai pe cele ruseşti. independenţa de fapt înseamnă un stil de comportament, înseamnă o înaltă cultură şi un înalt civism social, comunitar. Dar apropierea de UE este elementul fundamental pentru consolidarea independenţei RM. Numai în cadrul UE poate fi construit un stat de drept, egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii. Numai în cadrul UE putem să ne apărăm hotarele, putem construi o economie securizată şi securitatea alimentară. Numai în cadrul EU putem să ne afirmăm ca un stat independent, ca un actor pe scena internaţională alături de ceilalţi parteneri din UE” a fost opinia analistului Mihai Cernenco.