Președintele ucrainean a acuzat Rusia că este în curs de a invada Ucraina

SItuația din regiunile estice ale Ucrainei, 28 august 2014

Petro Poroșenkova cere convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate ONU.

Serviciul de Securitate din Ucraina a anunțat că orașul Novoazovsk, din apropierea graniței cu Rusia, a fost cucerit de trupe rusești.

Petro Poroșenko și-a anulat vizita la Ankara, unde urma sa participa la inaugurarea președintelui Turciei, Recep Erdogan. El a convocat o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare pentru a analiza deteriorarea rapidă a situației din regiunea Donețk, care cuprinde și Novoazovsk.

Într-o declarație pe pagina de internet a președinției Ucrainene se spune că „trupele ruse au invadat” iar „locul președintelui este acum la Kiev”.

Totodată, Poroșenko a anunțat că va cere convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate ONU și a Consiliului Europei. OSCE anunțase deja o ședință pentru astăzi dedicata crizei din estul Ucrainei.

Potrivit Consiliului de Securitate ucrainean, Novoazovsk a fost atacat mai întâi cu rachete lansate de pe teritoriul Rusiei după care au urmat două convoaie de blindate rusești.

Ambasadorul american la Kiev Geoffrey Pyatt a scris pe Twitter că „un număr crescând de trupe ruseşti intervin direct în luptele din Ucraina”. Ambasadorul a anunţat și că „Rusia a trimis în estul Ucrainei sisteme moderne de armament, inclusiv SA-22 şi este implicată direct în lupte”.

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin într-o discuție telefonică să explice mişcările militarilor ruși şi să nu uite că reducerea tensiunilor în estul Ucrainei depinde în mare parte de voinţa Rusiei.

La Paris, preşedintele Franţei François Hollande a declarat că ar fi intolerabil şi inacceptabil dacă trupe ruseşti ar fi active pe teritoriul Ucrainei, aşa cum susţin Kievul şi unele cancelarii occidentale.

Vorbind la reuniunea anuală a corpului diplomatic francez, Hollande a declarat că „Rusia nu poate avea pretenţia să fie o putere a secolului 21 dacă nu respectă regulile acestui secol”.

Până acum, Moscova a respins acuzațiile că ar fi trimis trupe în Ucraina, afirmând că militarii capturați recent de armata ucraineană ar fi intrat din greșeală în Ucraina.