Summit UE pentru caruselul marilor funcții

La intrarea în sediul Consiliului European la Bruxelles

Criza din Ucraina, precum si celelalte urgențe politice, fac o înțelegere in privința principalelor posturi din Comisie absolut necesară si urgentă.

Șefii de stat si de guvern ai UE se reunesc din nou sâmbăta seara la Bruxelles, in încercarea de a numi un șef al diplomației europene si un președinte al Consiliului European.

Comisia europeană, executivul UE, nu este încă formată, desi alegerile europene au avut loc in luna mai, iar un președinte al Comisiei a fost găsit, in persoana fostului premier luxemburghez Jean-Claude Juncker.

Summitul european din 17 Iulie, care trebuia sa ducă la desemnarea Înaltului Reprezentant, altfel zis a ministrului de externe al UE, s-a încheiat printr-un eșec

Blocajul fusese cauzat atunci de insistentele premierului Italiei, Matteo Renzi, de a obține numirea șefei diplomatiei italiene, Federica Mogherini, in funcția de Înalt Reprezentant. Renzi s-a lovit atunci de rezistența mai multor țări est-europene, in primul rând Polonia si țările baltice, care consideră că tânara Moghrini e mult prea neexperimentată pentru aceasta funcție, ba chiar că ar face dovada unor tendințe filoruse.

Șansele lui Mogherini s-au reprecizat insa după ce a devenit evident ca, in urma jocului de putere dintre principalele formațiuni politice din Parlamentul european, un post important în Comisie ar trebui sa-i revină unei femei socialiste. Singurele care corespund acestei definiții sunt Federica Mogherini si sefa guvernului danez Helle Thorning-Schmidt.

Socialiștii europeni au avertizat chiar, săptămana aceasta, printr-un comunicat oficial, ca ei se pregătesc sa respingă viitoarea Comisie europeană, dacă in compoziția ei nu vor intra cel puțin la fel de multe femei ca in actuala Comisie, altfel zis cel puțin opt. Or, pentru moment, in ciuda angajamentului sau de a avea o treime din efective femei, Jean-Claude Juncker nu are decât patru femei in efectivele propuse de capitale. Numirea unei femei socialiste (etichetă pe care o are de altfel si actuală deținătoare a funcției, Catherine Ashton) în fruntea diplomației europene ar putea diminua exigentele socialiștilor. De asemenea, numirea unei personalități est-europene, precum premierul liberal (dar asimilat conservator) al Poloniei, Donald Tusk, ar diminua rezistența esticilor vizavi de posibila numire a lui Mogherini.

Alternativa ar fi numirea in fruntea diplomatiei UE a ministrului polonez de externe Radoslaw Sikorski, situație in care președinția Consiliului le-ar reveni socialiștilor.

Al treilea candidat pentru funcția de Inalt Reprezentant este Kristalina Gheorghieva, comisarul bulgar, care a deținut in ultimii cinci ani portofoliul ajutorului umanitar si care a lăsat o impresie buna. Si ea este asimilata taberei conservatoare, situație in care, de asemenea, președinția Consiliului ar reveni socialiștilor.

Celelalte 26 portofolii ale comisiei ar fi distribuite in următoarele saptamâni, urmând ca Parlamentul european sa purceada luna viitoare la audierea individuală a comisarilor.

Neintelegerile ramân mari între statele membre, insa criza din Ucraina, precum si celelalte urgențe politice, fac o înțelegere in privința celor doua posturi absolut necesară si urgentă. Un consens - fie și forțat - e așteptat in această noapte.