Ce se doreşte de la diasporă şi ce doreşte diaspora de la autorităţile moldovene

Interviu cu şeful Biroului pentru Relații cu Diaspora, Victor Lutenco.

Conaţionali din 28 de ţări participă în aceste zile la Congresul Diasporei, ediţia a VI-a. Autorităţile moldovene văd acest congres ca pe o platformă de comunicare cu cetăţenii emigraţi, comunicare cu numeroase beneficii, inclusiv de descurajare a înstrăinării moldovenilor faţă de patrie. Ce se doreşte, de fapt, de la diasporă şi ce doreşte diaspora de la autorităţile moldovene şi de la baştină în general? Vom discuta astăzi cu şeful Biroului pentru Relații cu Diaspora, Victor Lutenco.

Europa Liberă: Aşadar, dle Lutenco, astăzi se va încheia Congresul bienal al Diasporei, după lucrări de trei zile. Comunicatele accentuau că ediţia din acest an a forului ar fi una „inovativă” . Ce face diferenţa, adică în ce sens inovativ?

Victor Lutenco: „Inovaţia a fost prin faptul că am lucrat în ateliere - fiecare dintre delegaţi şi-au ales domeniul care le este mai interesant. Cred că inovativ a fost şi faptul că am încercat să acordăm cât se poate de mult timp pentru întrebări şi răspunsuri, pentru discuţii interactive, oferind spaţiu cât de mult conaţionalilor noştri pentru a aborda subiectele pe care le cred cele mai importante în discuţia cu primele persoane din stat, cu miniştrii responsabili de anumite domenii.”

Europa Liberă: Ce criterii au fost aplicate pentru justificarea de a participa la congres astfel încât asistenţa să nu ridice probleme de reprezentare a celor circa 800 de mii de emigranţi moldoveni?

Victor Lutenco: „Noi am fost foarte deschişi şi am stabilit trei categorii de participanţi: cei care reprezintă asociaţiile diasporei, am invitat şi participanţi independenţi, care nu neapărat se atribuie unei asociaţii anume, dar care sunt activi în diasporă, dar şi observatori care şi-au dorit participarea din perspectiva observării lucrărilor, fără intervenţii directe. Am reuşit să cuprindem tot spectrul celor interesaţi de acţiunile, coacţiunile de colaborarea dintre Guvern şi diasporă.”

Europa Liberă: Şi care sunt problemele, subiectele cele mai frecvente în dialogul Guvern – Diasporă?

Victor Lutenco: „Subiectele ţin mai ales de serviciile care sunt prestate în cadrul ambasadelor: digitalizarea acestora, să devină mai accesibile, inclusiv ca preţ. Discuţiile au ţi nut şi de activităţile care ţin de cultură şi menţinerea identităţii naţionale şi culturale. Şi aici a fost op interacţiune foarte intensă cu doamna Babuc. Un interes deosebit a trezit atelierul destinat educaţiei, în care s-a discutat cu maia Sandu despre diplome, echivalarea acestora, acţiunile de reforme care implică şi diaspora. Foarte intense au fost discuţiile care ţin de votul în diasporă, fiindcă conaţionalii noştri sunt extrem de interesaţi de procedura legală, numărul de secţii de votare care vor fi deschise. Protecţia socială şi sănătatea – atelierul acesta la fel a fost destul de solicitat. A participat ministrul Buliga şi ministrul Usatâi. Au existat un set de propuneri cum ar putea fi intensificată colaborarea pe segmentul protecţiei sociale a conaţionalilor noştri de peste hotare, mai ales asigurarea cu pensii, dreptul la pensie. Dar şi asigurarea cu servicii de sănătate. Atelierul economie şi investiţii tot cred că a fost unul şi interesant, dar şi inovativ în acelaşi timp. ”

Europa Liberă: Atunci când se vorbeşte despre „maximizarea efectelor bune ale migraţiei”, ce efecte se au în vedere în primul rând?

Victor Lutenco: „În primul rând vorbim despre dobândirea peste hotare a experienţelor şi cunoştinţelor noi de care putem beneficia aici în ţară. În cadrul atelierului dat a fost şi cel mai bun profesor de la Universitatea din Rotterdam, Viorel Roşcovan, şi o persoană care are experienţă în cadrul Societe Generale din Franţa, Dumitru Vicol, care şi din baza propriei experienţe de muncă, dar şi în baza studiilor pe care le-au făcut până acum au venit cu câteva propuneri care ţin de crearea unei platforme de crowdfunding în Moldova, care ţin de lansarea unor hârtii speciale de valoare pentru diasporă, pentru a atrage investiţii în Republica Moldova şi în acelaşi timp oferirea unui profit celor peste hotare pentru economiile pe care le-au acumulat şi care sunt într-o proporţie mult mai mare decât remitenţele de care beneficiem indirect. Au fost propuneri care au venit inclusiv din ţară cum diaspora s-ar putea implica. Şi a fost foarte frumos de fapt că la sfârşitul congresului am primit o donaţie de 20 de mii de lei pentru procurarea fructelor pentru secţia de copii de la spitalul de oncologie.”

Europa Liberă: Am luat la un moment dat notă şi de altfel de atitudine: de exemplu, de ce guvernul pe care-l întreţinem din impozitele noastre trebuie să risipească bani pentru cei care, de voie – de nevoie, au părăsit ţara şi nu plătesc impozite aici”… Care ar fi cel mai potrivit răspuns, din punctul Dvs. de vedere, pentru o asemenea abordare?

Victor Lutenco: „Eu cred că aici există un răspuns foarte tehnic, dar pragmatic pe de o parte, pe de altă parte un răspuns mai spiritualist. Răspunsul tehnic ar fi pe exemplul programului Pare 1+1. La 50 de milioane investite ca grant în afacerile deschide de către conaţionalii noştri în cadrul acestui program, Republica Moldova a obţinut aproape 100 de milioane investiţii din partea lor. Deci, efectul a fost dublu. Nici un putem vorbi realmente de Pare 1+1, este Pare1+2, statul investeşte un leu, dar obţine 2. Ca să nu mai vorbim că au fost deschide 1600 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă oportunităţi noi pentru conaţionalii din ţară, iar asta mai înseamnă şi impozite noi de care au de beneficiat oamenii de aici din Republica Moldova. Acesta ar fi argumentul pragmatic. Argumentul sentimental e că ei sunt cetăţenii noştri, oriunde s-ar afla, şi trebuie să menţinem contactul cu ei, mai ales dacă, prin prisma Strategiei diaspora 2025, scopul guvernului e să readucă diaspora acasă. ”

Your browser doesn’t support HTML5

Dor pentru tinerii din Diasporă

Europa Liberă: Acum, ce mă poate face pe mine, de exemplu, emigrantul cu economii – acolo unde sunt - mai mari decât ce trimit acasă, să revin cu tot cu banii economisiţi acasă?

Victor Lutenco: „Acum sunt o serie de oportunităţi, dar eu sunt de acord că încă nu suntem la etapa lşa care putem, cu voce tare şi încrezută, să-i invităm pe conaţionalii noştri acasă. Dar avem scopul acesta şi trebuie să orientăm toate acţiunile noastre spre dezvoltarea ţării. Pentru că migranţii iau decizia de reîntoarcere nu în baza la numărul de evenimente culturale, ateliere etc. Acestea sunt importante pentru a deţine legătură cu ei, dar până la urmă decizia lor de reîntoarcere va depinde de nivelul de dezvoltare a Republicii Moldova. Şi, da, el este încă insuficient, nu este la nivelul comparaţiei sau competitiv cu nivelul din Italia, Grecia, Spania, Portugalia, chiar dacă aceste ţări au trecut prin criză economică. De aceea să punem accent pe programe de dezvoltare, să punem accent pe programe economice, să lucrăm împreună cu ei, chiar dacă ei încă nu sunt gata să revină fizic în Republica Moldova. ”

Europa Liberă: Şi care este cel mai relevant exemplu al modului în care autorităţile moldovene oferă emigrantului moldovean „oportunități de dezvoltare personală și financiară…” ?

Victor Lutenco: „Cred că pare 1+1 este un exemplu. Sistemul pe care l-am lansat de stagiu, care este orientat mai ales pentru cei de peste hotare, prin care oferim 100 de locuri de stagiu în sistemul public şi privat mai ales pentru studenţii care absolvesc peste hotare. Portalul de servicii pentru diaspora din.md, pe care l-am lansat, este o nouă modalitate de a ţine legătura cu ei. Invitaţia pe care o facem celor din business de peste hotare, din nou originari din republica Moldova, la forumul din 6-9 octombrie – este un nou exemplu în care vom veni cu propuneri concrete pentru ei pentru investiţii în Republica Moldova. deci, noi încercăm să venim cu propuneri către absolut toate categoriile care sunt peste hotare. Şi exemple pe care le-am menţionat: hârtiile de valoare pe care îi vom invita să le procure, din nou cu profit pentru ei, dar şi investind în diferite proiecte din republica Moldova. ”

Europa Liberă: Putem considera prin definiţie că diaspora are o voinţă cristalizată de a contribui la dezvoltarea țării… Dezvoltarea ţării este, însă, deseori ar spune văzută diferit pe Piaţa Roşie a Moscovei, de exemplu, şi pe Piaţa Columnei la Roma, să zicem… Vedeţi în asta o problemă?

Victor Lutenco: „Când spunem dezvoltare, eu înâţeleg mai ales creşterea numărului îăntreprinderilor, un rulaj mai mare, mai multe locuri de muncă, creţşterea calităţioi infrastructurii. Deja a doua dimensiune, pe care cred că o aveţi în vedere, cea geopolitică, este o a doua întrebare. Pe noi ne interesează e să ne asigurăm că noi avem sistemul funcţionale în ţară care pot absorbi bani, care îi pot absorbi într-un mod corect, care pot să-i pună la lucru, care pot să creeze locuri de muncă, dar aspectele politice sunt cumva secundare pentru noi. Plus, eu vreau să spun că viziunea asupra cum ar trebui să se dezvolte republica Moldova sunt diferite inclusiv de la oraş la oraş şi tocmai de aceea vrem să dezvoltăm programe extrem de diferite, ca să ne adaptăm la viziunea şi la capacităţile, la felul în care vor să contribuie cetăţenii noştri din diferite locuri ale lumii.”

Europa Liberă: Diaspora pare să devină un tot mai important actor electoral. BRD are vreo intenţie sau vreun mecanism de a stimula prezenţa la urne a moldovenilor stabiliţi, aflaţi peste hotare?

Victor Lutenco: „Noi am interacţionat destul de intens – ţinem legătura cu vreo 220 de asociaţii moldoveneşti peste hotare, desigur că ne vom implica, în colaborare cu CEC, pe partea de stimulare a participare la vot, pe informare privind modalităţile de vot şi unde se poate vota. Da, vom utiliza toate canalele noastre de comunicare pe care le-am dezvoltat până acum anume în acest scop.”

Europa Liberă: Sună în general foarte încurajator - „remitențe intelectuale” moldoveneşti. Există şi exemple în acest sens?

Victor Lutenco: „Eu am să vă răspund foarte practic: în data de 29 august, în cadrul Zilelor diasporei, am organizat un seminar de politici publice, la care au participat vreo 30 de reprezentanţi din diasporă, jumătate din ei autori de politic publice. Invitaţia noastră a fost: lucraţi cu un funcţionar public care elaborează politici şi elaboraţi voi p politică publică care credeţi că este necesară pentru Republica Moldova. Şi s-au implicat nu numai tineri cercetători, dar şi oameni cu experienţe avansate în anumite domenii. Şi am avut politici şi în domeniul energiei, şi în domeniul de pensii, şi în domeniul economic de dezvoltare a instrumentelor financiare, iar ulterior, deja în discuţii directe cu prim-ministru, s-a ajuns la faptul că aceste persoane de peste hotare cu un nivel atât de avansat de cunoştinţe şi competenţe vor contribui la scrierea noului program de guvernare pentru guvernul care va urma după alegeri. ”

Europa Liberă: Credeam că vor fi angajate în Guvern…

Victor Lutenco: „Asta a fost o invitaţie imediată, dar desigur că va trebui să negociem cu fiecare persoană în parte.”

Europa Liberă: Da. Şi mai sunt şi alegerile din noiembrie, care trebuie depăşite. Dle Lutenco, vă mulţumim.