Barack Obama la Tallinn: NATO trebuie să ajute Ucraina, Moldova şi Georgia să-şi întărească apărarea

Preşedintele Barack Obama la Tallin, 3 septembrie 2014

O declaraţie preşedintelui SUA în capitala Estoniei, în ajunul în ajunul summitului NATO din Ţara Galilor.

Preşedintele american Barack Obama a declarat la Tallinn, în ajunul summitului NATO din Ţara Galilor, că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina dar şi alte ţări partenere ca Georgia sau Republica Moldova să-şi mărească securitatea. Şi a reamintit că uşile NATO rămân deschise pentru toate ţările interesate, care îndeplinesc condiţiile de a fi admise.

„În Ţara Galilor ne renium ca o Alianţă cu preşedintele Poroşenko pentru a demonstra că sprijinim cu toţii menţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Ucraina are însă nevoie de mai mult decât de cuvinte. NATO trebuie sa facă promisiuni concrete pentru a ajuta Ucraina să-şi modernizeze şi întărească forţele defensive.

Si, să nu uităm, trebui să facem mai mult şi pentru a ajuta alte ţări partenere ale NATO, inclusiv Georgia si Moldova. Să le ajutăm să-şi întărească şi ele apărarea.

Şi trebuie să reafirmăm principiul după care s-a ghidat mereu Alianţa noastră: uşile NATO rămân deschise pentru ţările care ating standardele noastre şi pot contribui la mărirea securităţii Alianţei”.