Vă salut pe undele Europei Libere. Este emisiunea Punct și de la capăt şi următoarea jumătate de oră o veţi petrece cu mine, Natalia Morari. Odată cu sosirea toamnei, pentru toţi observatorii atenţi ai procesului politic din ţara noastră vine un timp interesant, forţele politice îşi ocupă poziţiile şi se pregătesc pentru bătălia principală din următorii patru ani, alegerile. Toate forţele politice trebuie să treacă prin ciurul procesului electoral, de aceea în luptă sunt bune toate metodele, de la cele permise la cele interzise. În încercarea de a ne convinge să le dăm votul, partidele perseverează care cum poate. Care din forţele politice poate fi mai convingătoare de data aceasta, în favoarea cui vor juca factorii interni şi externi, care va fi tema centrală a campaniei şi la ce schimbări ne putem aştepta după alegerile din 30 noiembrie. Despre aceasta vorbim cu oaspeţii mei din studio, după ştirile prezentate de colegii mei de la Europa Liberă. Aşadar, este emisiunea Punct și de la capăt şi sunt eu, Natalia Morari. Îl salut pe directorul Centrului de Analiză şi Consultanţă Politică Politicon, domnul Anatol Ţăranu. Bine aţi venit la Europa Liberă.
Anatol Ţăranu: „Bine v-am găsit”.
Europa Liberă: Şi pe fostul ministru adjunct al afacerilor externe, expert în politică externă, pe domnul Valeriu Ostalep.
Valeriu Ostalep: „Vă salut”.
Europa Liberă: Să începem cu întrebarea dacă viitoarea campanie electorală va fi alta, în viziunea Dumneavoastră şi dacă se poate deja de vorbit de pe acum despre subiectul principal, despre tema incandescentă a acestei campanii, domnule Ţăranu.
Anatol Ţăranu: „Se înţelege că fiecare campanie electorală îşi are specificul său, particularitatea sa. Şi aceasta nu pare să iasă din registrul obişnuit. Este evident că în acest an, în această campanie electorală, tema integrării europene va fi cea care va determina şi discursul politic al partidelor politice, totodată, condiţionând şi specificitatea dezbaterilor politice. Deşi este posibil ca, în cadrul acestei campanii electorale, să fie abordată şi o temă destul de importantă pentru Republica Moldova, cea a luptei sau a încercării de a ţine sub control ceea ce se numeşte regim oligarhic. Şi, cred, ceea ce se întâmplă în ţara vecină...”
Europa Liberă: Care gură va enunţa această temă?
Anatol Ţăranu: „Cred că această temă va fi exploatată de către toate partidele politice, ce-i drept, din diferite puncte de vedere. Va fi greu de a o ocoli şi din simplul fapt că, dacă unul dintre participanţi, dintre participanţii însemnaţi ai campaniei electorale, va începe să aţâţe această temă, atunci, volens-nolens, va trebui să se dea cumva un răspuns. De aceea nu cred că va fi posibil de evitat tema dată”.
Europa Liberă: Înţelegeţi, îmi amintesc de faptul că în trecut această temă a fost anunţată de Stephen Sackur, celebrul prezentator de la BBC, care, în interviul său cu domnul Iurie Leancă, a dat limpede de înţeles că doi mari oameni de afaceri din politică, Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat, încearcă într-o manieră făţişă să influenţeze procesul politic din culise. A fost acesta un fel de mesaj din partea europenilor, unul trimis elitelor noastre de la guvernare în legătură cu faptul că europenii nu îşi doresc ca şi în această campanie electorală să participe demonstrativ businessmani din politică sau este vorba şi despre alţi oligarhi?
Anatol Ţăranu: „Nu, desigur. Nu cred că sistemul oligarhic moldovenesc se limitează la aceste două persoane. Fenomenul este mult mai vast. Poate vom reuşi să discutăm deja în această emisiune despre aceasta, dar un fapt este cert că, dacă lupta cu oligarhia se va reduce doar la lupta sau la încercarea de a scoate în afara parantezelor politice a acestor două persoane, aceasta nu înseamnă că fenomenul a fost extirpat”.
Europa Liberă: Cine va fi scos în afara parantezelor, domnule Ostalep, pentru ca lupta cu oligarhia să fie dusă de-a adevăratelea şi, în general, va fi aceasta o temă a viitoarei campanii electorale?
Valeriu Ostalep: „Consider că pentru această campanie va fi specifică lipsa unei adevărate lupte politice. Cred că anume această campanie politică va fi o imitaţie a bătăliilor politice. De fapt, nu are cine să se lupte şi nu are cu ce. Adică, cei care sunt acum la putere nu au cu cine să lupte, între ei nu vor lupta. Iar cei care astăzi sunt în opoziţie, una din forţele principale fiind Partidul Comuniştilor, vor avea o problemă serioasă în legătură cu formularea unui mesaj intern şi extern propriu în ceea ce priveşte diferenţa dintre ei şi cei care se află astăzi la conducere. Îmi este greu să îmi imaginez care dintre persoanele politice din această ţară va putea să spună că este împotriva luptei cu corupţia. Acelaşi lucru e la toţi. Aici nu poţi inventa nimic nou. Iar o problemă reală a societăţii noastre vor fi cei care sunt. Cei care sunt la guvernare, dacă ar şti cum să o rezolve, ar rezolva-o. Dar ei nu pot şi nu ştiu. Cei din opoziţiei, repet, ei tot nu pot să propună ceva bine articulat şi distinct. Cum să reînnoiască relaţiile cu Federaţia Rusă, ce politică să adoptăm totuşi în condiţiile unei lupte foarte dure între Occident şi Rusia. Aici, doar, nu scapi cu două cuvinte: hai şi cu aceştia şi cu aceia sau... Nimeni nu îşi va lua asupra sa această responsabilitate, de aceea eu cred că toamna aceasta, chiar dacă mulţi spun că va fi o atmosferă încinsă, că va fi foarte acut, să zicem, se vor măsura resursele financiar-administrative, cine are mai mult, cine are mai puţin, atâta tot. Nicio luptă politică reală nu va avea loc”.
Europa Liberă: Domnule Ţăranu, aş reveni la lupta cu oligarhii de care aţi vorbit la începutul emisiunii. Cine cu cine va lupta? Deoarece lupta cu corupţia este un slogan comun ca şi „Să fie pace în lume”. Avem nevoie de nume. Când este vorba de o campanie electorală, este nevoie şi de formulări clare şi de a arăta cu degetul la cel vinovat. Întrebarea este care nume vor fi pronunţate? Îşi va permite Vlad Filat să îl numească pe Vlad Plahotniuc? Sau invers Vlad Plahotniuc pe Vlad Filat? Sau pe Oleg Voronin, sau pe Ilan Shor, sau pe Renato Usatîi? Or, lista poate continua. Care nume vor fi pronunţate şi cine le va pronunţa?
Anatol Ţăranu: „Păi, aceste nume deja au fost pronunţate în dezbaterile politice din Republica Moldova. Să ne amintim că în 2012 Vlad Filat a anunţat războiul împotriva păpuşarului”.
Europa Liberă: Şi repede şi-a strâns coada între vine, din păcate.
Anatol Ţăranu: „Da şi a fost nevoit să recunoască că atacul său frontal a fost un eşec total. În esenţă, campania împotriva păpuşarului era o campanie împotriva unei dominaţii oligarhice în politica moldovenească. Şi întrebarea nici măcar nu constă în, să zicem, motivele care l-au impus pe Filat să o facă. În mod obiectiv, aceasta era începutul luptei cu regimul oligarhic. Din aceasta nu a ieşit însă mare lucru”.
Europa Liberă: Aş spune că a fost o încercare de luptă a unei părţi a regimului oligarhic cu o altă parte a acestuia, ceea ce s-a întâmplat sau se întâmplă şi în Ucraina.
Anatol Ţăranu: „Am spus: indiferent de motivele care l-au impus. În mod obiectiv, aceasta a dus în societate la aceea că a început să fie aţâţată tema oligarhiei. Despre oligarhie se vorbea la general”.
Europa Liberă: Va reveni oare Vlad Filat la această retorică?
Anatol Ţăranu: „Mă tem că nu, mai ales într-o manieră demonstrativă”.
Europa Liberă: Atunci cine va lupta? Vlad Plahotniuc va arăta la Vlad Filat?
Anatol Ţăranu: „Nu. Şi mai degrabă şi, în linii mari, ştiţi, este foarte interesant când se duce o luptă între personalităţi. Aceasta îi asigură luptei politice acel colorit şi şarm care atrage oamenii în general în lupta politică. Dar pentru mine, spre exemplu, este mult mai important ca în Moldova să se producă reformele instituţionale care ar limita puterea oligarhică. Sunt departe de gândul că vom reuşi curând să controlăm acest fenomen. Dar să începem metamorfozarea societăţii noastre în ceea ce priveşte apariţia acelor instituţii care să limiteze sistemul oligarhic, este necesar în totalitate. Iar pentru aceasta este nevoie de un concept. Trebuie să începem cu lucrurile conceptuale. Aici îi dau dreptate colegului meu că la noi totul sfârşeşte la nivelul unor bătălii personale şi al clarificării unor raporturi interumane”.
Europa Liberă: Tocmai în sfera lucrurilor conceptuale ne simţim minunat. Deja au fost create structurile de resort, demult-demult, şi comisia şi Centrul Naţional Anticorupţie şi avem...
Anatol Ţăranu: „Da, aveţi dreptate, dar sunt nişte chestii formale...”
Europa Liberă: ...sunt nişte chestii formale, care încă nu au început să lucreze. Bine. Dacă e să revenim la campania electorală, aş vrea să discutăm despre aceea cu ce va intra în cursă fiecare partid. Un as tare şi un punct slab, unde vor bate cu siguranţă concurenţii. Să începem cu partidele alianţei, Partidul Liberal Democrat, domnule Ostalep.
Valeriu Ostalep: „În prima mea luare de cuvânt, de aceea am şi menţionat că nu mă aştept la nicio luptă, căci cei care se află acum la guvernare de cinci ani, da, mai mult de cinci ani, au avut toate posibilităţile să demonstreze că posedă resurse, că au viziuni şi că ceea ce nu le ajunge este timpul”.
Europa Liberă: Ei vor zice: Noi am început să facem drumuri. Şi este un fapt. Noi am început să creăm structuri, care pe viitor se vor lupta cu corupţia. Din păcate e doar un început, dar, e o realitate, noi le-am creat...
Valeriu Ostalep: „Noi am început să reformăm MAI-ul...”
Europa Liberă: Noi am început să reformăm MAI-ul... Exact...
Valeriu Ostalep: „De acord...”
Europa Liberă: Şi vor zice: mai avem nevoie de un mandat...
Valeriu Ostalep: „De acord. Şi drumurile arată astăzi altfel decât arătau acum câţiva ani. Şi e un fapt. Şi MAI-ul arată totalmente altfel şi multe alte lucruri arată altfel. Dar există un neînsemnat «dar»: nu trebuie să confundăm dezvoltarea statului cu viaţa noastră, cu participarea noastră la una sau la alta. Viaţa continuă şi fără ei, şi oamenii lucrează, şi unele lucruri se schimbă, uneori, spre regretul meu, în ţara noastră, nu datorită, ci în pofida, de aceea să legi una de alta este, cel puţin, o naivitate”.
Europa Liberă: Adică, Dumneavoastră consideraţi că nu există o parte puternică, nu există un as tare cu care Partidul Liberal Democrat ar putea intra în cursă.
Valeriu Ostalep: „Mai mult ca atât, eu nu văd niciun partid, inclusiv în opoziţie...”
Europa Liberă: Vom vorbi mai târziu despre opoziţie...
Valeriu Ostalep: „...care ar putea astăzi să se expună în mod categoric”.
Europa Liberă: Unde vor lovi concurenţii? Care este partea slabă?
Valeriu Ostalep: „Este vorba de materiale compromiţătoare, care vor ţine în mod exclusiv de persoane concrete. Niciun fel de platformă, nicio idee... Va fi ceva de felul «ai furat atâta», «ia vezi, tu ai furat atâta», iată toată lupta”.
Europa Liberă: Dar aceasta va presupune compromiterea întregii alianţe, de aceea nu cred că...
Valeriu Ostalep: „Nu”.
Europa Liberă: De ce nu?
Valeriu Ostalep: „Nu cred aşa. Deoarece anul trecut, când era scos Filat prin binecunoscuta formulare, da, păi, după mine, nimeni dintre cei care au fost în acel guvern, şi Dumneavoastră ştiţi atitudinea mea personală faţă de Filat şi guvernarea sa, dar nimeni din acel guvern nu mai trebuia să mai fie acolo, deoarece li s-au înaintat învinuiri tuturor la un loc, iar apoi s-a adeverit că doar lui. Ca exemplu, da? Aşa şi în acest caz. Acum dacă Leancă, dintr-un motiv sau altul, şi e bine că este pentru ce, aceasta deloc nu înseamnă că toate acestea, să zicem, cad pe Partidul Liberal Democrat. Iată aşa un specific al politicii noastre. Trebuie să îl schimbăm, aici nu exprim părerea mea personală, ci felul în care oamenii o receptează. Să îl luăm pe altul, nu contează culoarea politică... Şi ştiţi de ce această formulă politică coruptă? Deoarece la noi nimeni nu crede în partide, în idei, în platforme. Deoarece toţi cred unui om şi nu contează cum se numeşte acesta, căci platformele nu se deosebesc prin nimic, ideile nu se deosebesc, toţi discută la modul concret despre un singur om”.
Europa Liberă: Domnule Ţăranu, cu ce vor merge liberal-democraţii şi democraţii?
Anatol Ţăranu: „Păi, liberal-democraţii au cu ce să meargă. Ei vor spune, să zicem, că ei sunt principalii responsabili de integrarea europeană a Republicii Moldova, de semnarea acordurilor corespunzătoare, Acordul de Asociere şi de liberalizare a vizelor. Cred că acesta va fi asul lor principal, cu care vor ieşi din încurcătură...”
Europa Liberă: Care este partea slabă, unde vor lovi?
Anatol Ţăranu: „Să zicem, că vor bate în guvernul lui Filat, care şi-a dat demisia din motive corespunzătoare. Cred că liberal-democraţii vor răspunde cam în felul următor: «Dar cine sunt judecători?? Cine ne-a dat jos?» Iar oamenii, care au o imagine dintre cei mai mari corupţi şi oligarhi, ei l-au învinuit personal pe Filat, deoarece, cum s-a menţionat aici, pe bună dreptate, guvernul a plecat, dar nu Filat a plecat din motive de corupţie. Cam aşa. Liberal-democraţii au un sistem bine dezvoltat al organizaţiilor primare, acesta este un avantaj semnificativ pentru orice partid. La ei, se vede, lucrurile merg bine în ceea ce priveşte asigurarea materială a campaniei. Dar ei au o singură problemă. Această problemă este pusă foarte activ în discuţiei de toţi inamicii lor. Este vorba de relaţia dintre Leancă şi Filat, Filat şi Leancă. Ştiţi că în presă se discută mult despre faptul că Filat în general trebuie să se retragă în plan secund, în general undeva să se retragă, iar Leancă să înainteze şi multe altele. Şi aceasta o spun deschis răuvoitorii Partidului Liberal Democrat. Din aceasta deja putem conchide că această direcţie nu este decât o diversiune împotriva...”
Europa Liberă: Ne-a vorbit despre aceasta şi Stephen Sackur în interviul...
Anatol Ţăranu: „Da, dar Stephen Sackur este persoana care este prea departe de Moldova şi care înţelege Moldova reieşind doar din unele lucruri, pe care el le-a citit cu două zile înainte de a realiza acel interviu. Stephen Sackur nu este o autoritate în sensul înţelegerii acestor procese, care au loc în Republica Moldova. El este un alt fel de autoritate, mă refer la felul cum ştie să îi dezlege limba acelui pe care îl intervievează şi cum îi poate adresa întrebări incomode. Aici prim-ministrul nostru a avut anumite probleme de relaţionare cu acest jurnalist, iar...”
Europa Liberă: Punctul slab va fi relaţia dintre Filat şi Leancă...
Anatol Ţăranu: „Păi, punctul slab, în sensul că, dacă ei nu vor reuşi să demonstreze tuturor în timpul apropiat că în sens obiectiv acest punct slab este o invenţiei, este ceva indus, căci în realitate el nu există. Dacă nu vor reuşi să facă aceasta, atunci ei vor plăti-o prea scump”.
Europa Liberă: Democraţii, partea slabă şi cea forte, ultima idee, primaries, care vor avea loc pe 28 septembrie, ce e cu ele?
Anatol Ţăranu: „Partea slabă a democraţilor este Plahotniuc. Va trebui ca ei să rezolve această problemă...”
Europa Liberă: Va merge sau nu va merge pe liste deschise sau în general...
Anatol Ţăranu: „Pe liste şi, în general, ei trebuie să arate astfel că Plahotniuc nu influenţează, nu are mare influenţă după cum consideră opinia publică. Şi aici n-ai ce face...”
Europa Liberă: Dar cum este posibil, atunci când şi resursele media şi resursele financiare sunt monopolizate de către domnul Plahotniuc.
Anatol Ţăranu: „Da, desigur. Dar, totul depinde de faptul cât de creativă este echipa care lucrează în aceste resurse media, cât de creativă este echipa care elaborează şi implementează platforma electorală a acestui partid”.
Europa Liberă: Reieşind din ceea ce se zvoneşte pe piaţa politică, deja putem concluziona în privinţa faptului că democraţii vor promova formula Leancă — Corman şi după alegeri, care le convine, aşa cum domnul Plahotniuc nu este neapărat să apară în liste, deoarece, la un anumit moment, el a încercat această variantă şi s-a ars, a devenit mai vulnerabil şi îl va şantaja pe Filat în aceeaşi manieră ca acesta să dea înapoi. Le va reuşi sau nu? Dacă aşa un scenariu este posibil.
Anatol Ţăranu: „Totul depinde de Leancă. Leancă rezolvă această problemă în mod elementar. El spune: preşedintele partidului este ceva intangibil, care nu este supus discuţiilor. Eu sunt al doilea la număr. Noi câştigăm alegerile şi noi promovăm mai departe programul nostru politic. Nu contează personalităţile, ci programul”.
Europa Liberă: Interesant, cu ce vor merge comuniştii, domnule Ostalep? Sau deja cu nimic după celebrul scandal...
Valeriu Ostalep: „Am spus-o de la bun început...”
Europa Liberă: ... de sâmbătă, al aripii radicale...
Valeriu Ostalep: „Am spus-o de la bun început că este o problemă serioasă. Nici nu prea îmi imaginez cum, aflându-se în opoziţie după această perioadă... până acum deja trebuie să auzim ceva, adică, prin ce se diferenţiază ei de cei care sunt acum la guvernare”.
Europa Liberă: Despre aceasta şi discutăm, că în ultimul timp din rândurile opoziţiei se aud doar vocile socialiştilor lui Dodon şi ale celor din partidul lui Usatîi. Pot deveni ei o alternativă? În spatele lor nu există un alt partid, unul concret cu voturi concrete.
Valeriu Ostalep: „În ceea ce priveşte partidul lui Dodon, nu îmi voi schimba punctul de vedere, pe care l-am expus în repetate rânduri. Nu văd nicio perspectivă. Şi nici nu are sens să mai explic. Ei nu se bucură de o susţinere în falanga stângă şi nu se vor bucura şi piatra de mormânt a partidului lor este numele Timofti. Cel care a votat, mă refer la Dodon, se poziţiona în falanga stângă, a votat pentru această ruşine, nu se mai spală niciodată. De ceea în falanga stângă, orice ar spune el, pe lângă toate, logica lui mi se pare o enigmă. El face aşa o orientare spre Uniunea Vamală şi e clar, e vădit, el minte. În condiţiile noastre, dacă e să primeşti sau să asculţi măcar ceea ce spune el, niciun om cu minte sănătoasă nu poate afirma că la noi este posibilă o orientare exclusivistă doar într-o direcţie. Adică, fie doar exclusiv Uniunea Europeană, aceştia sunt nişte speculanţi şi paranoici, fie exclusiv doar Uniunea Vamală, tot acolo. Or, Moldova se află în aşa o situaţie în care noi trebuie să discutăm despre cele mai bune formule de dezvoltare a unor relaţii economice şi politice şi acolo şi dincolo. Pe Dodon îl trage doar într-o parte, ceea ce înseamnă că el nu are o viziune clară. Aşadar este un speculant politic. Nu văd să aibă vreo perspectivă în falanga stângă. În ceea ce îl priveşte pe domnul Usatîi, pentru mine, precum şi pentru mulţi alţii, el continuă să rămână în continuare, mai degrabă, o enigmă. În primul rând, fiindcă nu înţeleg până la capăt platforma lui politică. Păi, să zicem că... Va veni la putere...”
Europa Liberă: Formula este simplă, toţi sunt nişte hoţi.
Valeriu Ostalep: „Aceasta o auzim deja pe parcursul a 20 de ani. Şi pe urmă nimic nu se mai schimbă...”
Europa Liberă: Anume despre aceasta şi vorbim, mulţi au înaintat în parlament anume pe aceasta, uitând repede de promisiunile preelectorale...
Valeriu Ostalep: „De acord”.
Europa Liberă: ...şi înscriindu-se numai bine în sistem apoi. Se va întâmpla acelaşi lucru şi de data aceasta?
Valeriu Ostalep: „Dacă întrebaţi dacă cred eu la modul cel mai concret că Usatîi va nimeri în parlament, atunci răspunsul meu este «da». Cred că va nimeri acolo. Dar ce va face el acolo şi ce idei va promova, la aceasta mă refeream, că aş dori să aud ceva mai clar formulat. Să admitem teoretic că nimereşti, toţi se luptă pentru putere. Primeşti puterea şi ce faci cu ea? Mă interesează ca pe alegător. Nu am auzit încă niciun răspuns. Că sunt toţi nişte hoţi, o ştim şi aşa”.
Europa Liberă: Domnule Ţăranu, Dodon, Usatîi, vedeţi vreo şansă în cazul lor sau nu?
Anatol Ţăranu: „Unele, da. Dodon încearcă să pună cu sinceritate pe cartea Uniunii Vamale. Să vedem în ce măsură va fi el mai convingător decât Voronin, în acest sens. Apropo, Voronin, i-a oferit un mare dar atunci când a început să fie nesigur. În acest sens, Dodon are anumite şanse, dar este posibil ca el să nu le utilizeze. Totul depinde de felul în care se vor comporta comuniştii. Şi de faptul în ce măsură elita comunistă se poate înclina în direcţia lui Dodon. În ceea ce îl priveşte pe Usatîi, e cu totul o altă istorie. Usatîi este o mare ruşine a societăţii moldoveneşti. Usatîi are un partid foarte nociv, deoarece el ocupă nişa forţei a treia. Anume în Moldova nu s-a format această a treia forţă, care ar putea să explice clar şi vădit oamenilor de ce nu au dreptate unii, de ce nu au avut dreptate alţii. Şi acest loc la ocupat partidul unui bandit, unui bandit elementar”.
Europa Liberă: Sunt nevoită din nou să îmi asum aici rolul avocatului diavolului, încă nu s-a demonstrat în instanţa de judecată...
Anatol Ţăranu: „Şi îi recomand domnului Usatîi să nu mă cheme în judecată din simplul motiv că eu nu îmi exprim părerea mea, ci un punct de vedere venit din societate. În societate se crede că el este un simplu bandit. Iar în politică nu contează ce eşti în realitate, dar ce crede despre tine marea majoritate a oamenilor. Iar majoritatea oamenilor cred în aceasta. Şi sunt prea multe date în ceea ce priveşte faptul că el ţine de această categorie. Nu are nimic. Nu are nici partid, nici un program politic, dacă e să nu luăm drept program faptul că el îi va închide pe toţi”.
Europa Liberă: Are, domnule Ţăranu, un singur lucru, aici apare întrebarea de ce există nemulţumirea oamenilor pe care el îi foloseşte şi formulează anume acele lucruri la care se gândesc oamenii: fură, ne-am săturat, aceştia sunt ca şi comuniştii?...
Anatol Ţăranu: „Deoarece toţi deştepţii noştri, care ar fi putut ca potenţial să devină forţa a treia, discută foarte frumos pe ecranele TV şi la radio, iar când se ajunge la o formulare reală sau la un lucru pe viu în mase, pentru a le câştiga sprijinul, aici ei se adeveresc a fi total impotenţi”.
Europa Liberă: Prea se dau deştepţi, să zicem aşa, în loc să umble pe picioare...
Anatol Ţăranu: „La fel a mai fost un partid care ar fi putut deveni forţa a treia. Este vorba de «Antimafia» lui Sergiu Mocanu, care în principiu s-a cam prăbuşit...”
Europa Liberă: Care, dacă ar fi avut loc alegeri îndată după scandalul cu „Pădurea Domnească”, probabil, ar fi putut intra în parlament, dar nu şi acum.
Anatol Ţăranu: „Acum aproape cu siguranţă că nu. Şi totul se reduce totuşi la faptul că pentru ca să fie creată o puternică forţă politică, este nevoie de mai multe elemente: un lider carismatic, iar alături de el de un şir întreg de persoane notorii...”
Europa Liberă: Carismatic şi credibil...
Anatol Ţăranu: „Da. Ceea ce liderului «Antimafiei» îi...”
Europa Liberă: Ca să punem punct temei lipsei alternativei şi a acelor jucători care încearcă să joace în câmpul lui Dodon şi Usatîi, o întrebare elementară. Ştim că Rusia, de fiecare dată, în orice cursă electorală, îşi alege un favorit. E suficient să apară o dată lângă „ţarul” Putin, în vreo fotografie undeva, fie şi la o simplă întâlnire de protocol, că aceasta într-un fel sau altul adaugă puncte unui sau altui jucător politic din Republica Moldova. În cazul în care o să apară aşa o poză în ajun de alegeri: Dodon şi Putin, Usatîi şi Putin, Grecianîi şi Putin, nu ştiu, să zicem, Voronin şi Putin, va influenţa aceasta cumva sau, în condiţiile războiului din Ucraina, aceasta nu va mai avea niciun efect electoral. Dacă e posibil, pe scurt.
Valeriu Ostalep: „În primul rând, mă îndoiesc că o să apară, iar în al doilea rând, nu va avea efectul aşteptat. În privinţa celui de-al doilea, vin şi cu o precizare formală, în 2005, Rusia nu a susţinut aici pe nimeni, din câte ţin minte, în 2009 nu era nimic clar, ce şi cum era, acum nu aştept la fel nicio poză, de aceea şi discutăm despre falanga de stânga, da?”.
Europa Liberă: Da, desigur, căci doar nu va susţine rândul din dreapta...
Valeriu Ostalep: „Nu cred că domnul Putin îşi va face timp acum pentru fotografii cu cineva din politicienii noştri...”
Europa Liberă: Ne-a scăpat să discutăm despre Partidul Liberal, Partidul Liberal Reformator. Repejor, pe cât este posibil. Despre şansele acestor partide...
Anatol Ţăranu: „Este foarte simplu. Acolo este vorba de un electorat suficient şi stabil. El nu pleacă nicăieri. E în puşculiţa Partidului Liberal. Unica problemă ţine de Partidul Liberal Reformator. Dar ei, din păcate, din păcate pentru ei, şi din fericire pentru Ghimpu, aşa şi nu şi-au arătat propriul «Ego», iar în condiţiile unei proaste identificări electorale, şansele scad la modul cel mai serios...”
Europa Liberă: Adică partidul lui Ghimpu trece, cel al liberal-reformatorilor...
Anatol Ţăranu: „Partidul lui Ghimpu trece, iar cel al liberal-reformatorilor, nu ştiu, vom vedea cum se vor comporta în campania electorală, însă doar în contul campaniei electorale este deloc uşor să reuşeşti. În ceea ce îl priveşte pe Ghimpu, problema lui sunt liberal-democraţii. Dacă liberal-democraţii se vor deplasa spre dreapta...”
Europa Liberă: Şi ei deja s-au deplasat... Dacă e să luăm în consideraţie întâlnirea domnului Filat cu domnul Băsescu, este câmpul vădit ocupat de liberali...
Anatol Ţăranu: „Deplasarea spre dreapta a liberal-democraţilor este o catastrofă pentru liberali. Dar eu cred că liberal-democraţii totuşi vor încerca să-şi menţină poziţiile şi pe centru-stânga, astfel liberalilor rămânându-le o şansă”.
Europa Liberă: Domnule Ostalep...
Valeriu Ostalep: „Să presupunem că Ghimpu trece în parlament, dar ce va da aceasta şi ce se va schimba? Este deja o agonie, o linie moartă şi este clar, sunt de acord, că cele şapte-opt procente nu vor dispărea nicăieri. Deşi eu cred că liberalii participă pentru ultima oară în aceste alegeri pe falanga din dreapta în calitate de o forţă un pic monopolistă. După aceste alegeri acest loc în falanga din dreapta va fi ocupat de alţii. Nu mă apuc să spun de cine, dar de băieţi mai vioi, de băieţi mai rapizi. Nu de această mlaştină”.
Anatol Ţăranu: „Dar, acum în septembrie, trebuie să aibă loc congresul liberalilor. Dacă în calitate de preşedinte va fi ales Chirtoacă, aceasta va da forţe noi...”
Valeriu Ostalep: „Da, mai vioaie...”
Europa Liberă: Vom trăi şi vom vedea. Ne apropiem de sfârşitul emisiunii, să discutăm pe scurt despre unele scenarii postelectorale. Va fi păstrat status-quo-ul sau există şanse de schimbare a vectorului extern, aşa cum va fi formată o cu totul altă alianţă. La ce vă aşteptaţi, domnule Ţăranu?
Anatol Ţăranu: „Cred că, în linii mari, ca urmare a acestor alegeri, se va menţine un guvern proeuropean, dar, desigur, nu este exclus faptul că comuniştii vor avea destul de mult pentru a grupa în jurul lor viitorul guvern. În aceste condiţii, multe depind de însuşi Timofti, pe care mulţi acum îl tratează prost. Se poate întâmpla atunci ca preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, să devină o figură-cheie în acel joc politic, care apare imediat după alegerile parlamentare”.
Europa Liberă: Domnule Ostalep...
Valeriu Ostalep: „Cred că, pentru prima dată în decursul a douăzeci şi ceva de ani, după aceste alegeri, vom primi un parlament unde... în principiu, o structură de stat unde nu vom avea o opoziţie. Niciuna. Nu va exista o opoziţie pentru putere”.
Anatol Ţăranu: „Păi, formal va fi”.
Valeriu Ostalep: „Formal, da, dar eu mă refer la una adevărată, reală, într-un firesc sens politic, după aceste alegeri nu vom avea opoziţie”.
Europa Liberă: O notă cam tristă.
Valeriu Ostalep: „Dar una reală”.
Europa Liberă: Credeţi la fel, domnule Ţăranu, că nu vom avea o opoziţie?
Anatol Ţăranu: „Sunt programat mai puţin pesimist, în acest sens...”
Valeriu Ostalep: „Îmi cer scuze, dar ce are aici pesimismul? Poate nu este într-atât de rău pentru stabilitate...”
Anatol Ţăranu: „Eu, de fapt, cred că în opoziţie va fi Voronin. Iar aşa cum, dacă Voronin a pierdut într-adevăr toate calităţile sale de politician de opoziţie şi eu chiar cred că această opoziţie a fost prea dăunătoare pentru Republica Moldova, dar eu sper că în acest sens, şi aici îi dau dreptate colegului, nu vom avea o opoziţie reală. Dar poate partidul lui Voronin va putea să se reprogrameze şi să devină o opoziţie normală, care va fi o opoziţiei cursului proeuropean, dar de pe poziţii mai constructive. Dar vom trăi şi vom vedea”.
Europa Liberă: Eu la una sper, oricum s-ar sfârşi aceste alegeri pe 30 noiembrie, ca după aceste alegeri să înceapă o luptă reală cu oligarhia. Deoarece o ştim foarte bine că nu contează sub ce drapele vom evolua, în cazul în care acest drapel va fi ridicat de oligarhi, oricât de frumos ar vorbi aceştia, oricum aceasta va duce la acelaşi rezultat. Dea Domnul ca această luptă să fie una reală şi nu una fictivă.
Valeriu Ostalep: „Sunt întru totul de acord cu Dumneavoastră”.
Anatol Ţăranu: „Mă îndoiesc mult că aşa va fi”.
Europa Liberă: A fost emisiunea Punct și de la capăt şi aici eu, Natalia Morari. Vă aştept pe undele Europei Libere exact într-o lună. Toate bune.