Avertismentul șefului SRI: corupția, una din cauzele destabilizării Ucrainei

O reducere cu 10 puncte procentuale a economiei subterane ar putea aduce la buget o sumă de bani echivalentă bugetului cheltuielilor cu bunurile și serviciile României.

„Statisticile nu spun totul despre corupție” declară directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, care crede că România și-a dezvoltat instituții puternice care să combată acest fenomen, subliniind însă că în continuare corupția “este o problemă de securitate națională”.

Șeful celui mai mare serviciu secret din România justifică necesitatea întăririi procuraturii anticorupție și a celorlalte structuri implicate, explicând că dincolo de motivațiile politice, militare și geopolitice una dintre cauzele care au dus la „dezvoltările” din Ucraina a fost legată de „acumularea intensivă de corupție în sistemul politic și economic” de la Kiev „până la punctul în care frustrările din societate s-au repercutat asupra puterii de la acel moment”. George Maior consideră că este vorba despre un “exemplu elocvent” în care “corupția poate afecta o societate, un stat și interesele strategice ale unei națiuni”. Vorbind la conferința „Regula de aur a bunei guvernanțe și a luptei împotriva corupției: împletirea armonioasă a politicilor și a acțiunilor de implementare” organizată de Institutul Aspen România, directorul SRI a constatat că în România lucrurile au început să se schimbe în bine. Unul dintre efectele acțiunilor de combatere a corupției și a evaziunii fiscale a fost astfel consolidarea bugetului de stat în condiții de criză economică.

Unele studii demonstrează spusele directorului SRI, fiindcă după ce în 2010 economia subterană din România a cunoscut un maxim de 29,8 la sută din Produsul Intern Brut, nivelul acesteia a scăzut cu 0,2 puncte procentuale, potrivit unei cercetări făcute anul trecut de unul dintre cei mai mari specialiști în domeniu Friedrich Schneider de la Universitatea din Linz. Același studiu arată în același timp că în termeni absoluți această economie nefiscalizată ar fi crescut de fapt cu peste 32 de miliarde de euro.

O reducere cu 10 puncte procentuale a economiei subterane ar putea aduce la buget o sumă de bani echivalentă bugetului cheltuielilor cu bunurile și serviciile României.

Directorul Serviciului Român de Informații socotește totuși că lupta anticorupție este bine percepută de către populație devreme ce procuratura anticorupție și SRI au peste 50 la sută încredere. Ceea ce înseamnă mai mult decât încrederea pe care o au românii în parlament, președinție sau guvern. „Aceste progrese nu trebuie nicidecum idealizate” a avertizat George Maior, precizând că “mai sunt extrem de multe lucruri de făcut, inclusiv din perspectiva prezervării independenței și autonomiei acestor instituții”, dar și a dezvoltării în continuare a legislației, care din punctul lui de vedere „trebuie să se adapteze la metodele tot mai sofisticate de operare” a diverselor grupări.

Discursul directorului SRI vine pe fondul dezbaterilor politice privind o eventuală amnistiere a faptelor de corupție. Un proiect de lege în acest sens există deja la parlament, iar inițiatorii lui așteaptă un moment propice pentru reluarea acestuia, eventual după alegeri, în condițiile în care în jur de 15 foști parlamentari sau miniștri se află la închisoare pentru fapte de corupție.