Ambasadorul European la Chişinău, Pirkka Tapiola spune că Uniunea Europeană oferă 10 milioane de euro adiţionali pentru extinderea gazoductului Iaşi - Ungheni până la Chişinău. Uniunea Europeană deja a contribuit financiar la construcţia conductei peste Prut. Vicepremierul pentru economie, Adrian Candu a spus că autorităţile moldovene plănuiesc extinderea ei până în capitală în cursul anului 2015.
Suma necesară pentru extinderea gazoductului până la Chişinău ar fi de aproape 70 de milioane de euro, a menţionat ministrul Economiei Andrian Candu. O parte din bani, pe lângă contribuţia statului, vor veni tot de la Uniunea Europeană, dar deja sub formă de credite, în special de la instituţiile finanţatoare ale Uniunii – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltarea şi Banca Europeană pentru Investiţii.
Optimismul ministrului Candu de a finaliza extinderea la sfârşitul anului viitor nu este împărtăşit şi de o parte dintre experţii în energetică de la Chişinău, care observă că promisiunea Guvernului de a livra gaze prin conductă din 1 septembrie nu a fost îndeplinită. Andrian Candu a confirmat întârzierea, motivând anumite „chestiuni tehnice”, care însă, aşa cum spune şeful de la Economie, s-ar rezolva în câteva săptămâni:
„Sunt mai multe entităţi implicate: este vânzătorul, este cumpărătorul, este cel care distribuie, care furnizează. Este o legislaţie europeană deja care este aplicabilă în Moldova, care presupune exact nişte proceduri cum un consumator se schimbă de la un furnizor la altul. Sunt doar chestiuni tehnice, politic şi comercial lucrurile deja sunt clare. Acum, din păcate, nu pot să deschid parantezele până nu se pune totul într-un contract, contract care urmează să fie semnat şi atunci o să fie anunţate absolut toate condiţiile.”
De rând cu justiţia şi agricultura, sectorul energetic este unul în care Uniunea Europeană investeşte foarte mulţi bani. Din 2012, prin intermediul aşa numitului Program de suport bugetar pentru energie, Republica Moldova a primit aproape 42 de milioane de euro, ultima tranşă, de peste 11 milioane, fiind oferite la finele lunii august. Ambasadorul European la Chişinău, Pirkka Tapiola, a explicat alocările prin limitarea încercărilor de presiune asupra Republicii Moldova, aluzie la Federaţia Rusă:
„Este important să ne focusăm atenţia la diversificarea surselor de energie, astfel încât o singură sursă de gaz să nu fie folosită ca un punct forte în negocieri şi să nu fie folosit în detrimentul autodeterminării şi suveranităţii unui stat. În acelaşi timp, şi noi ne dorim o continuare a relaţiilor energetice pe care le avem cu Federaţia Rusă. Însă, din punctul nostru de vedere, aceste relaţii trebuie să se bazeze pe considerente pur economice, de piaţă, fără a fi impuse altfel de cerinţe.”
Acţiunile guvernanţilor de la Chişinău de a-şi multiplica sursele de energie vor da rezultate în următorii ani, pe termen scurt însă, Republica Moldova are nevoie de un plan bine pus la punct în caz că livrările de gaze ar putea fi sistate la iarnă, urmare a neînţelgerilor între Kiev şi Moscova. De această părere este Ion Preaşcă, expert în energetică, care tratează cu scepticism siguranţa Chişinăului că va putea conta, în cel mai rău caz, pe rezervele de gaze naturale ale Ucrainei:
„Cum se va întâmpla acest lucru e greu de presupus. Ucraina, chiar dacă a pompat în stocurile subterane, mai are nevoie vreo 5 mlrd de metri cubi de gaze. E greu de presupus că o să reuşească până la începutul sezonului rece să importe o asemenea cantitate ca să o stocheze din Europa Occidentală. În plus, Gazprom va limita livrările spre Europa pentru ca să nu permită reversul din Europa către Ucraina. Ei iau contramăsuri şi situaţia oricum rămâne dificilă, autorităţile ar trebui să facă stocuri mai mari de păcură, posibil şi cărbune, ca să ieşim din această iarnă.”
Recent, într-un interviu pentru postul nostru de radio, premierul Iurie Leancă a dat asigurări că şansele ca moldovenii să îngheţe la iarnă sunt minime, or Guvernul va aloca 100 de milioane de lei pentru completarea rezervelor de păcură.