Rubla rusească a căzut astăzi la un nivel-record față de dolarul american după ce occidentul a impus Moscovei noi sancțiuni din cauza crizei ucrainene. Dolarul a costat 38,04 ruble luni 15 septembrie la deschiderea piețelor financiare de la Moscova, fiind prima oară când dolarul trece pragul psihologic de 38 de ruble. Moneda europeană unică s-a întărit și ea astăzi în raport cu rubla, ajungând la rata de schimb 1 euro – 49,25 de ruble, mai puțin însă decât recordul din martie, când euro a ajuns să coste peste 50 de ruble ca reacție la anexarea de către Rusia a Crimeii. Vineri Statele Unite și UE au impus noi sancțiuni dure împotriva băncilor și unor companii mari din domeniul energiei și apărării, inclusiv Gazprom, promițând totodată să relaxeze sau chiar să anuleze unele sancțiuni dacă Rusia sprijină armistițiul din estul Ucrainei.
Ministerul rus al economiei a revizuit în sus luni prognoza creșterii economice, anticipând că în 2015 PIB-ul Rusiei va crește cu 1,2% față de 1% cât anticipa prognoza din mai.
Interfax relatează că prognozele pentru anii următori au rămas neschimbate, anume creștere de 2,3% în 2016 și de 3% în 2017 – aceasta în condițiile în care prețul barilului de petrol va fi de 100 de dolari în perioada 2015-2017.
Premierul rus, Dimitri Medvedev, a anunțat luni 15 septembrie că a semnat un decret care oferă garanții pe termen de cinci ani întreprinderilor din domeniul apărării care funcționează în baza contractelor de stat.
Medvedev a promis tot astăzi că Rusia își va onora toate angajamentele comerciale față de UE și Ucraina, dar a avertizat că Moscova va trece la „măsuri de protecție” odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Asociere a Ucrainei la UE. Într-o concesie făcută Moscovei, Kievul și Bruxelles-ul s-au înțeles deja ca aplicarea înțelegerii să fie amânată până la 31 decembrie, 2014.
Dar Medvedev a spus astăzi că Rusia ar putea reacționa și la ceea ce a numit „implementarea în secret” a acordului economic dintre UE și Ucraina.
Agenția Reuters amintește că duminică 14 septembrie ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, a anunțat că în proiectul de buget pe anul 2015 se află și construcția unei căi ferate care să ocolească Ucraina.
Siluanov a mai spus că anul acesta Moscova, confruntată cu sancțiunile occidentale, nu va spori fondul de rezervă – dar nici nu se va atinge de el decât în cazul în care prețul petrolului se va reduce mult. Petrolul și gazul constituie cam două treimi din exporturile rusești, generând aproximativ o jumătate din veniturile la bugetul de stat. Potrivit estimării Reuters, pe parcursul unui an o cădere de un dolar în prețul barilului de petrol generează Rusiei o pierdere de circa 1,4 miliarde de dolari în venituri la bugetul federal.
Între timp ministrul economiei din Ucraina, Oleksander Șlapak, a spus că PIB-ul țării sale se va contracta anul acesta cu 6% din cauza conflictului militar din estul țării. Șlapak a adăugat însă că PIB-ul ar putea crește cu 2% anul viitor dacă parlamentul aprobă o serie de reforme economice. Pachetul de propuneri care ar urma să fie dezbătut de Radă săptămâna aceasta cuprinde printre altele modificări în legislația impozitelor, a taxelor sociale și a profiturilor companiilor. Anunțând trimiterea propunerilor la parlament, premierul Arseni Iațeniuk a spus că ele reprezintă un pas „mic, dar extrem de necesar în direcția cea bună”.