Gheorghe Hioară: „Belarus ocupă locul opt printre partenerii externi de export ai R. Moldova”

Un interviu cu ambasadorul R. Moldova la Minsk în ajunul vizitei președintelui Al. Lukașenko la Chișinău.

Când regimul președintelui rus Vladimir Putin a decis să limiteze importul produselor agroalimentare din țările occidentale, la Minsk s-a spus că această decizia este pentru Republica Belarus ceea ce pentru Statele Unite a fost Goana după aur din Klondike. Republica Belarus s-a pregătit să se îmbogățească datorită propriilor livrări pe piața rusă, unde cererea a crescut, precum și, deși nu s-a spus deschis, ci implicit, unor reexporturi. În același timp, țările afectate de tot felul de restricții rusești, inclusiv Republica Moldova, și-au strâns legăturile cu Minskul. Președintele belarus Alexandr Lukașenko este așteptat în vizită la Chișinău pe 24 septembrie. Valentina Ursu a stat de vorbă înainte de această vizită cu ambasadorul moldovean la Minsk, Gheorghe Hioară.

Europa Liberă: Să vorbim despre semnificaţia cooperării moldo-belaruse în contextul apropiatei vizite pe care urmează să o efectueze la Chişinău preşedintele acestei ţări, Aleksandr Lukaşenko. Cum caracterizaţi astăzi cooperarea moldo-belarusă? Este una în ascensiune?

Gheorghe Hioară: „Aş începe de la dimensiunea economică. R. Moldova a fost şi este interesată în intensificarea colaborării economice cu Republica Belarus. Extinderea colaborării economice se bazează pe normele şi regulile comune, fapt care permite statelor noastre să utilizeze în deplină măsură avantajele concurenţiale şi să obţină efecte economice pozitive de lungă durată în relaţiile bilaterale comerciale. Republica Moldova rămâne pentru Belarus un partener de încredere, în special în domeniul economic, iar politica comercială belarusă actuală este orientată spre menţinerea schimburilor bilaterale cu Republica Moldova, fapt care salvează de mai multe ori agenţii economici din Moldova. Şi acesta este un factor obiectiv.”

Europa Liberă: După introducerea embargoului la fructe de către Federaţia Rusă, Moldova şi-a redirecţionat marfa spre piaţa belarusă?

Gheorghe Hioară: „Într-adevăr, în ultima perioadă de timp s-a redirecţionat acest rând de produse agricole pe piaţa belarusă, care anul trecut erau îndreptate spre Federaţia Rusă. Şi Belarus face tot posibilul ca să ne salveze, adică să ne dea o mână de ajutor la realizarea acestor produse agricole.”

Europa Liberă: Văzusem undeva o prezentare făcută de Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina în care se spunea că Moldova exportă de câteva zeci de ori mai multe mere în Belarus, exporturile de prune au crescut, dar nu se duc strugurii. Aşa să fie?

Gheorghe Hioară: „Nu este chiar aşa. O parte dintre struguri se exportă şi în alte ţări. Piaţa belarusă este suprasaturată de struguri, despre care m-ați întrebat dumneavoastră.”

Europa Liberă: Şi vinurile moldoveneşti sunt căutate pe piaţa belarusă?

Gheorghe Hioară: „Sunt căutate. Dar în ultimul timp tot mai mult se atrage o atenţie deosebită asupra calităţii acestor vinuri. Pe piaţa belorusă se exportă vinuri de o calitate bună şi sunt întrebate. Fiindcă belaruşilor le convine atât preţul, cât şi calitatea. Dar acesta este un factor decisiv: preţ-calitate. Volumul schimburilor comerciale dintre Republica Moldova şi Republica Belarus este în permanentă creştere, se menţine o dinamică pozitivă a raporturilor bilaterale. Republica Belarus ocupă locul opt printre partenerii externi de export ai Republicii Moldova. Volumul comerţului dintre Republica Moldova şi Republica Belarus în anul 2013 a constituit 270 milioane de dolari, fără Transnistria.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, cu ocazia vizitei preşedintelui Lukaşenko la Chişinău, vor fi semnate anumite acorduri bilaterale?

Gheorghe Hioară: „Desigur că în cadrul vizitei se preconizează să fie semnate de la cinci până la şapte documente.”

Europa Liberă: Care sunt aceste acorduri?

Gheorghe Hioară: „În afară de cele economice, e vorba despre o planificare a măsurilor colaborării dintre Ministerele de Externe, un acord de cooperare între Camerele de Comerţ şi Planul de măsuri pe anii 2015-2016 în domeniul economic, tehnico-ştiinţific, social-cultural şi între administraţiile oraşului Minsk şi Chişinău.”

Europa Liberă: Ceea ce leagă cel mai mult totuşi Moldova şi Belarusul este agricultura, inclusiv importurile de tractoare. Spunea cineva că Moldova ar fi cumpărat cele mai multe tractoare de la belaruşi, prin intermediul Programului 2KR, finanţat de Japonia, este vorba de mii de tractoare. Va continua această colaborare?

Gheorghe Hioară: „Este o colaborare fructuoasă. Este vorba de o dinamică pozitivă şi în viitorii ani, adică, de importul tractoarelor belaruse în Republica Moldova, deoarece ele după calitate, cost corespund. Se presupune că în Chişinău se va produce asamblarea acestor tractoare.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, Belarus rămâne interesată şi de importul de seminţe din Republica Moldova?

Gheorghe Hioară: „Desigur că Belarus rămâne interesată în importul de seminţe de floarea-soarelui şi porumb. De floarea-soarelui mai mult, deoarece în Belarus nu se cultivă. Dar de porumb desigur că sunt cointeresaţi în importul seminţelor de porumb, dar nu în aşa cantităţi cum se importa mai înainte, deoarece însăşi Belarus a devenit un mare producător în zonă de porumb. Dar seminţe totuşi încă mai importă din Republica Moldova. Şi este preconizată şi vizita domnului preşedinte Lukaşenko la Institutul de cercetări știinţifice în domeniul porumbului, la Porumbeni.”

Europa Liberă: Şi din programul vizitei ce mai scoateţi în prim-plan?

Gheorghe Hioară: „Întâlniri cu conducerea republicii. Începând cu domnul preşedinte Timofti, cu preşedintele Legislativului de la Chişinău, domnul Corman, şi cu domnul prim-ministru Leancă. Vor fi întâlniri la cel mai înalt nivel. Şi Belarus este cointeresată în aceste întâlniri. De acea au şi fost acceptate aceste întâlniri.”

Europa Liberă: Presa din Belarus vorbeşte despre această vizită?

Gheorghe Hioară: „Vorbeşte. Au fost publicate şi interviurile domnului Iurie Leancă, prim-ministru, agenţiei Belta despre starea cooperării moldo-belaruse.”