Expertul și jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov este convins că Ucraina și Republica Moldova se vor întâlni în Europa și vor soluționa chestiunile legate de integritatea teritorială, găsind un model de asanare a regiunilor unde s-a făcut simțită influența Rusiei – fie acestea Transnistria, Donbas sau Crimeea. „Cred că este o chestiune de 3-5 ani”, spune Vitali Portnikov.
Ratificarea de către Rada Supremă de la Kiev a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este indiscutabil un lucru pozitiv, totuși, niciuna dintre țările care au trecut prin acest proces nu au avut o amânare cu un an și jumătate în aplicarea a jumătate din Acordul de Asociere. Această amânare avantajează în primul rând Federația Rusă, susține expertul și analistul de la Kiev, Vitali Portnikov, pentru că Rusia mai are un an și jumătate pentru continuarea politicii sale agresive împotriva Ucrainei. În plus, deși la modul formal Ucraina ar avea de câștigat de pe urma acestei amânări, care menține pentru încă un an și jumătate posibilitatea de a vinde produse în UE în condiții facilitate, totuși acest lucru va duce la faptul că producătorii ucraineni nu se vor grăbi să implementeze standardele europene. Astfel, procesul de integrare europeană va fi de facto încetinit pentru Ucraina pentru un an și jumătate, spune analistul.
Pe de altă parte, Rada Supremă a adoptat marți 16 septembrie și noi legi propuse de președintele Petro Poroșenko pentru rezolvarea conflictului din estul țării. Deputații au votat o lege care va acorda „statut special” regiunilor estice, urmând să asigure zonelor controlate de separatiști din regiunile Luhansk și Donețk un anumit grad de autoguvernare pe timp de trei ani și alegeri locale în decembrie.
L-am întrebat pe Vitali Portnikov, care s-a aflat la Chișinău cu ocazia Forumului anual de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ce înseamnă aceste evoluții pentru țara vecină?
Vitali Portnikov: „Acest lucru înseamnă că Vladimir Putin încearcă să oprească procesele istorice și impune lui Petro Poroșenko și Ucrainei o încercare de creare a unei enclave care va frâna dezvoltarea europeană a Ucrainei, prin oferirea unui statut special acelor regiuni unde sunt deja provocatori și trupe ruse. Sincer, nu prea cred că aceste legi vor fi la modul real implementate, pentru că nu cred că oamenii care se află în regiunile Donețk și Luhansk, ocupate de Rusia, le vor îndeplini. Se poate crea iluzia – poate că Poroșenko o are într-o anumită măsură, și în mod sigur Putin crede în asta – că dacă Putin va dori, atunci oamenii care se autodenumesc autoritățile regiunilor respective vor îndeplini aceste legi. Este doar o iluzie. Pentru că la modul real există două variante – fie Putin își scoate trupele și atunci devine evident că toate aceste legi sunt lipsite de sens, fie trupele rămân și atunci oamenii care se autodenumesc autorități vor boicota orice lege, având sprijinul trupelor respective. Acești oameni au constituit o structură în estul Ucrainei care are drept scop teroarea, războiul și diversiunile, la fel ca și Hamas.”
Europa Liberă: Jurnaliștii ucraineni acum câteva luni au făcut un reportaj despre Transnistria, în care vorbeau despre faptul că Ucraina nu trebuie să meargă pe calea transnistrizării. Acum, documentele adoptate semănă foarte mult cu cele care au stat la baza creării Transnistriei...
Vitali Portnikov: „Transnistria totuși a stat mereu cumva separat de Republica Moldova. În plus, Transnistria constituie o felie destul de mare, de cam 15 la sută din teritoriul Republicii Moldova, iar în cazul Ucrainei este vorba despre 2 la sută din teritoriu. Deci, sunt chestiuni diferite. Știți cu ce seamănă mai mult? Cu planul Kozak. Un plan Kozak realizat – statut special, miliții populare care, în mod evident, se vor supune jurisdicției rusești, plus un statut nedefinit al frontierei și rolul acestui teritoriu de blocare a dezvoltării de mai departe a Ucrainei. Dar nu văd cum 2% din teritoriu vor putea opri dezvoltarea de mai departe a întregii țări.”
Europa Liberă: În lumina evenimentelor din Ucraina la Chișinău s-a discutat mult că Republica Moldova este avantajată de faptul că nu are frontiere comune cu Rusia și că Ucraina într-un fel i-ar ține spatele, ar fi un fel de scut. Cum vedeți viitorul regiunii noastre? Poate fi, într-un fel, Ucraina numită garant al parcursului european al Republicii Moldova?
Vitali Portnikov: „Nu este adevărat că nu aveți frontiere comune cu Federația Rusă. De fapt le aveți – este autoproclamata republică moldovenească nistreană. La fel cum polonezii au Kalingradul, de exemplu. Acesta este un teritoriu de unde poate veni agresiunea, de unde pot fi făcute provocări, de unde pot acționa trupele ruse sau care poate fi folosit ca pretext pentru atac, invocându-se de exemplu, suferințele economice ale populației ruse de acolo. Mai mult, Transnistria cred că este mult mai periculoasă decât regiunea Kaliningrad. Pentru că Kaliningradul este parte componentă a Rusiei și la Moscova se vor gândi de o sută o de ori înainte de a începe careva conflicte pornind de pe acest teritoriu. Iar Transnistria este un teritoriu care nu răspunde de nimic – la fel ca și omuleții verzi. Și apropo, mai mulți oficiali au spus că și în Republica Moldova au apărut acești omuleți verzi cu scopul de a destabiliza situația. Așa că în Ucraina continuă lupta, iar la voi lucrurile abia încep.
Nu cred că Ucraina este un scut pentru Republica Moldova – sunt convins că Federația Rusă va încerca să acționeze pe toate direcțiile simultan. Iar direcția este cea de re-creare a unei noi Uniuni Sovietice și de creare a unei noi sfere de influență. Și puteți să nu vă îndoiți de faptul că Republica Moldova este, în opinia arhitecților acestei uniuni, o parte indisolubilă a acestei noi structuri. Țările Baltice ar urma să fie forțate să devină părți ale sferei de influență, iar Republica Moldova ar urma, prin intermediul Transnistriei și Găgăuziei să fie forțată să renunțe la un vector european ireversibil.”
Europa Liberă: De ce Vladimir Putin mizează pe aceleași pârghii de agresiune, la fel ca în perioada sovietică, având în vedere că este secolul XXI și lucrurile în lume au s-au mai schimbat de atunci?
Vitali Portnikov: „Pentru că el nu are alte pârghii, în primul rând. În al doilea rând, el nu este om al secolului XXI, ci al Evului Mediu, iar în al treilea rând, el vrea să re-creeze un Ev Mediu modern. Și ceea ce vedem acum este o încercare de a înlocui realitatea cu tehnologii informaționale. Ceea ce am văzut în Crimeea, dar și ceea ce vedem în Donbas, dar și în Transnistria este în mare parte o manipulare prin intermediul tehnologiilor și pârghiilor informaționale, prin televiziune. Doar că în paralel, în proces, mor oameni reali.
Rusia nu are potențial economic de a menține noile achiziții, iar miza este pe faptul că televizorul va învinge realitatea. Pentru că, din păcate, trebuie să recunoaștem că avem de a face cu o elită nu foarte competentă, care nu crede în procesele istorice și crede doar în faptul că banii și propaganda sunt mai puternice decât procesele istorice și economia.”
Europa Liberă: Cât de periculoasă este propaganda posturilor rusești de televiziune, pe exemplul Ucrainei?
Vitali Portnikov: „Eu cred că propaganda rusească este foarte periculoasă, pentru că ea este aplicată unei populații care a fost modelată după niște tipare propagandistice sovietice și Rusia acum încearcă să reînvie aceste tipare sovietice. Ceea ce fac aceste posturi TV este propagandă curată și fără menajamente, pentru că ele nu dau niciun punct de vedere alternativ – așa ceva este interzis acolo. Și asta, de facto, este încă o armată a lui Vladimir Putin – o armată mult mai eficientă decât armata „omuleților verzi”. Anume aceste posturi TV nu au dat posibilitatea de a crea în Crimeea un climat normal pentru viața oamenilor, convingându-i că Rusia le va asigura într-o măsură mai mare toate necesitățile decât Ucraina. Astfel încât înțeleg perfect pericolul devastator pe care propaganda îl are asupra minților post-sovietice.”
Europa Liberă: Cum vedeți viitorul regiunii noastre, având în vedere situația din Ucraina și faptul că autoritățile Republicii Moldova au ales ferm cursul strategic către UE? Ce trebuie făcut pentru ca acest nou imperiu pe care și-l dorește Putin să nu se producă?
Vitali Portnikov: „Noul imperiu nu se va produce. Secolul XXI nu este un secol al imperiilor. Pentru că de facto ceea ce vedem noi nu este construirea unui imperiu, așa cum și-ar dori Putin, ci agonia lui. Nu mă îndoiesc absolut deloc de faptul că sub greutatea pseudo-sarcinilor pe care și l-a pus în cârcă Rusia va ceda. Pentru că sarcinile reale ale Rusiei ar trebui să fie reformele economice, înțelegerea modelelor exacte de dezvoltare a acestui teritoriu imens, jumătate dintre care este practic nelocuită și este întreținută de cealaltă jumătate. Și pentru că nu există nicio logică aici, eu în general cred că această idee de restabilire a imperiului a apărut ca răspuns la eșecul economic al modelului lui Putin. Și această agonie va genera un colaps. Care, la rândul său, va duce fie la reformatarea statalității ruse, fie în general la destrămarea acesteia.
Dar știu cu certitudine că noi – Ucraina și Republica Moldova – ne vom întâlni în Europa și vom soluționa chestiunile legate de integritatea noastră teritorială, găsind un model de asanare a regiunilor unde s-a făcut simțită influența Rusiei și influența clanurilor criminale – fie acestea Transnistria, Donbas sau Crimeea.”
Europa Liberă: Dacă e să vorbim de perioada de timp în care se va întâmpla acest lucru, vă puteți aventura să faceți careva prognoze?
Vitali Portnikov: „Da, cred că este o chestiune de 3-5 ani. Știți, încă acum câțiva ani aș fi spus că e o chestiune de cel puțin 20 de ani. Dar acum prognoza mea se bazează nu atât pe optimism, cât pe înțelegerea procesului de accelerare a timpului – procesele istorice au început să deruleze atât de repede, încât nu m-aș aventura să gândesc în intervale de 20 de ani.”