Linkuri accesibilitate

Mihai Godea: „Cred că Rusia are o abordare mai largă, e vorba de un coridor către gurile Dunării şi Odesa”


La Odesa, de ziua independenţei Ucrainei, 21 august 2014

Șeful forțelor NATO din Europa a declarat că în Moldova și regiunea ei transnistreană sunt vizibile „unele semne ale unui scenariu” de felul celui care a dus la anexarea Crimeii de către ruși.

Șeful forțelor NATO din Europa, generalul american de aviație Philip Breedlove, a declarat că în Moldova și regiunea ei transnistreană sunt vizibile „unele semne ale unui scenariu” de felul celui care a dus la anexarea Crimeii de către ruși. Potrivit agenției Reuters, Breedlove a spus că trupele ruse au ținut anul acesta exerciții militare în regiunea transnistreană, învecinată cu Ucraina, iar președintele moldovean a avertizat Moscova să nu anexeze regiunea așa cum a făcut-o în Crimeea. Vorbind la o conferință la Bruxelles, generalul american a mai spus că Alianța Nord-Atlantică „nu are în prezent o politică despre ce se poate face în acele țări care nu sunt în NATO, dar nici în Federația Rusă”. Cum ar trebui să reacţioneze Chişinăul sau ce s-ar putea aștepta?

Europa Liberă: Domnule Mihai Godea, în calitate de deputat membru al Comisiei pentru securitatea națională, să vă întreb cum ar trebui să reacționeze autoritățile de la Chișinău la această ultimă declarație făcută de comandantul suprem al Forțelor aliate NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, care spunea că inclusiv în Republica Moldova și regiunea ei secesionistă, transnistreană, sunt vizibile semnele unui scenariu de felul celui care a dus la anexarea Crimeii de către ruşi. Ar putea să se repete acest scenariu şi dincolo de graniţele Ucrainei, mai spre Vest?

Mihai Godea: „Ceea ce se întâmplă în regiunea de est a Republicii Moldova este un proces de durată. Încă acum doi ani şi mai bine am abordat problema înarmării aşa-zisei armate transnistrene, problema schimbării echipamentelor şi tehnicii militare pentru grupul redus al armatei ruse din stânga Nistrului. Rusia, pas cu pas, a avut un plan bine determinat de consolidare a prezenţei militare în Republica Moldova. Acest lucru era evident. Ceea ce este regretabil e că autorităţile Republicii Moldova nici măcar în plan diplomatic, fără să vorbim de cel militar, nu au întreprins toate acţiunile de rigoare pentru a zădărnici aceasta.”

Europa Liberă: Dar ce putea să întreprindă şi cum?

Mihai Godea
Mihai Godea

Mihai Godea: „În momentul în care au încercat să aducă unităţi de zbor prin Ucraina, atunci s-a făcut demersul în fața guvernului de la Kiev pentru a nu permite introducerea elicopterelor sau a altor aparate de zbor în regiunea transnistreană. Dacă lucrurile erau tratate cu mai multă seriozitate şi responsabilitate, poate nu ajungeam aici, chiar în condiţiile în care până nu demult, în persoana guvernului de la Kiev nu am avut un suporter şi un susținător ale intereselor naţionale ale Republicii Moldova, în măsura în care ne-am dorit. Sigur că Ucraina a fost întotdeauna un partener al ţării noastre, dar până nu demult am avut aliaţii Rusiei, să zicem, la cârma Ucrainei. Sigur că aceasta, până la urmă, nu rezolvă problema, noi putem să analizăm şi să vedem lacunele din trecut, trebuie să vedem ce avem de făcut ca să nu permitem un război hibrid, de genul celui pe care îl vedem în estul Ucrainei şi ceea ce am văzut prin procedura de anexare a peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Dar cum la modul practic ar putea, eventual, Federaţia Rusă, dacă şi-ar dori, să anexeze Transnistria? Conform aceluiaşi scenariu pe care l-a aplicat în raport cu Crimeea?

Mihai Godea: „Eu nu cred că în plan este doar Transnistria. Eu cred că este o abordare mai largă, ceea ce ţine şi de sudul Basarabiei, actuala regiune Odesa.”

Europa Liberă: Deci, Vladimir Putin poate crea un coridor către Transnistria prin Odesa?

Mihai Godea: „Eu cred că este vorba de un coridor către gurile Dunării şi către Odesa, viziunile sunt mai largi un pic. Iar focarele de instabilitate din regiunea autonomă a Găgăuziei şi din raionul Taraclia, mai ales prin organizarea congresului deputaţilor de toate nivelurile la începutul acestui an la Comrat, la care au participat şi reprezentanţi ai administrației locale din raionul Taraclia, concomitent cu un congres similar care se producea la Harkov, în aceeași zi, din toată regiunea de est a Ucrainei. Scenariile au putut fi citite, descifrate şi măsurile luate. Desigur că este foarte important că secretarul general adjunct NATO semnalizează acest lucru. Este foarte important că potenţialii noştri aliaţi sunt cu ochii pe noi şi putem anticipa că, în caz de pericol major sau de force major, vom avea în primul rând sprijinul diplomatic şi politic internaţional necesar.”

Europa Liberă: Bine, dar acest secretar general spune că NATO nu are în prezent o politică care să-i permită să întreprindă anumite acțiuni în acele state care nu sunt în componenţa Alianţei Nord-Atlantice.

Mihai Godea: „Astăzi nu are. Aceasta nu înseamnă că mâine nu se pot schimba lucrurile. Pentru că evoluţiile din regiune cred că au oferit cu prisosință lecţii necesare pentru toţi actorii implicaţi.”

XS
SM
MD
LG