În plin sezon de recoltare a merelor, autorităţile de la Chişinău încearcă să convingă partea rusă să dea undă verde fructelor moldoveneşti în Federaţia Rusă. În acelaşi timp, agricultorii îşi pun mari speranţe în vizita, de săptămâna viitoare, a președintelui belarus Alexandr Lukaşenko în Republica Moldova. Un interviu realizat de Valentina Basiul.
Ghenadie Muntean: „În momentul de faţă merge recoltarea soiurilor timpurii, pe care le culegem şi le dăm fabrica de prelucrare, fabrica de conserve din Soroca şi Orhei. Apoi, săptămâna viitoare, plănuim să recoltăm mărul bun, pentru a-l depozita la frigider. E clar că e o situaţie foarte grea. Discutam în prealabil că parcă Federaţia Rusă o să ne pună nişte taxe vamale la import, dar, vedeţi totuşi, s-o primit cu embargo, ne-am stopat şi noi. Deci n-am fost pregătiţi pentru exportul în Uniunea Europeană. Dacă dispunem de frigider, de livadă şi de automobile, nu dispunem de linie de ambalare şi sortare. Nu poţi odată sa faci tot. E grea situaţia, e grea”.
Europa Liberă: Mai speraţi ca merele din Rubleniţa să ajungă anul acesta în Rusia? Veţi aştepta până autorităţile de la Chişinău obţin unda verde spre Rusia sau aţi găsit căi ocolitoare? De exemplu, unii producători, am înţeles că, au început să le ducă prin Belarus.
Ghenadie Muntean: „Încercări sunt. Ştiţi, moldoveanul caută ieşire din situaţie. Niciodată nu ne plângem. E clar că şi conducerea, Guvernul, caută, paralel şi noi căutăm, nu stăm cu mâinile în jos. Deci prima etapă e să le depozităm în frigidere, apoi cred că o să le vindem spre Belarus. În prealabil se aşteaptă vizita domnului preşedinte al Belarusiei, Lukaşenko, în Moldova. Poate or fi relaţiile mai strânse”.
Europa Liberă: Deci vă puneţi speranţe ca prin Belarus, poate, o să vă faceţi o cale spre piaţa rusă?
Ghenadie Muntean: „Să încercăm. Oficial, nimeni nu exportă în Rusia. Sperăm că o să vindem pe piaţa belarusă. Apoi poate belaruşii le vor vinde Rusiei ori le-or consuma pe teritoriul ţării lor. Asta îs chestiile lor personale.”
Europa Liberă: Dar licitaţiile pentru şcoli şi grădiniţe reprezintă pentru întreprinderea dvs. o soluţie sau vă bazaţi pe alte căi bătătorite?
Ghenadie Muntean: „Nu, asta nu-i ieşire din situaţie pentru volumul pe care sperăm ca să-l căpătăm. Noi trebuie să vedem numai spre export, ca să ieşim din impasul care este, să avem şi un preţ mai convenabil pentru muncitori, pentru gospodării, trebuie numai la export, să fie în stare proaspătă, nu la procesare.”
Europa Liberă: Spuneaţi că nu sunteţi încă pregătiţi pentru a exporta în Uniunea Europeană. Credeţi că, în general, e real ca producătorii moldoveni să exporte spre România şi spre UE în acest an sau mai aveţi nevoie de cunoştinţe până a sparge gheaţa?
Ghenadie Muntean: „Trebuie, în primul rând, cunoştinţe. Trebuie să ştii şi companionul cui livrezi, trebuie să ai garanţii, trebuie să ai încredere. Asta nu se capătă în timp scurt. Dacă până acum erau cu Federaţia Rusă, cu Belarus nişte relaţii de-acum controlate, nu poţi ca brusc să apară agenţi economici, chiar acelaşi din UE, acelaşi din România, au făcut contract şi am livrat producţia şi… Asta e o problemă. Că, ştiţi că, şi cu achitările sunt probleme, şi cu calitatea, şi cu termenele de achitare. Sunt mai multe. Trebuie termine de încercare pentru a cumula încredere.”
Europa Liberă: Deci în acest an nu veţi duce mere pe piaţa europeană, aşa să înţeleg?
Ghenadie Muntean: „Nu putem să spunem încă, de-abia ne aflăm în luna septembrie. Abia începe în toi culesul, mărul care-i calitativ, dar sper că pe parcursul toamnei-iernii să fie nişte ieşiri, poate să apară nişte variante mai bune. Clar că roada anul aceste e foarte bună, cu părere de rău, e dureros.”
Europa Liberă: O soluţie nu ar fi ca mai mulţi agricultori să vă uniţi şi să găsiţi aceşti potenţiali cumpărători?
Ghenadie Muntean: „Ştiţi, mai este o problemă foarte mare: noi am pus soiuri de livezi cu trei, cu zece ani înapoi, cu şapte ani înapoi. Unele sorturi parcă erau mai noi când le plantam pe timpurile celea. Noi, vremea ceea când le sădeam, erau multe soiuri care predominau pe piaţa rusă, dar pentru piaţa europeană mai trebuie iar timp. N-am fost noi pregătiţi şi asta e un minus mare al sistemului nostru, Ministerul Agriculturii cu toată sistema asta de marketing. S-a dat subvenţie, asta a fost foarte bine, dar trebuia oleacă, paralel, să ne uităm şi la ziua de mâine cu soiurile pe care le plantăm.”
Europa Liberă: După părerea dumneavoastră, câţi ani ar trebui producătorilor moldoveni ca să se alieze la cerinţele europene?
Ghenadie Muntean: „Dacă am face aşa o analiză, după acest an agricol care a început, la embargoul care este, nici nu ştim cum o să se finalizeze situaţia, dacă s-or mai crea nişte posibilităţi ca să putem duce mai liber spre Federaţia Rusă, să scoată embargoul, poate oleacă fermierii o să se mai înveselească, dacă o să menţină tot aşa şi o să vină iarna devreme şi o parte din măr o să rămână în livezi, mă credeţi că mulţi fermieri o să se dezică de livezi. Da, răsună frumos asociaţie, să ne unim, dar e o problemă foarte mare şi a face un frigider. Iaca eu am încercat să fac un frigider, mai mulţi la un loc, s-o început problema unde să-l amplasăm acest frigider, fiecare vrea aproape de dânsul. E o problemă, noi, moldovenii, încă nu suntem pregătiţi, dar trebuie timp mai.”