Ziua Vinului de la Chișinău văzută de vizitatorii din străinătate

Un reportaj de Natalia Sergheev.

Ziua Naţională a Vinului, ajunsă la a 13-a ediţie, a fost sărbătorită în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), în zilele de sâmbătă şi duminică. Gazdele Festivalului spun că în cele două zile au avut 130.000 de vizitatori, dintre care 15.000 turişti de peste hotare, conform estimărilor Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, cei mai mulţi sosiţi din Germania, Turcia, Rusia şi România.

Împrejmuită de pavilioanele celor mai cunoscuţi producători de vin, dar şi de tării, PMAN seamănă cu o cetate, în interiorul căreia s-au dat mai multe petreceri odată. Duelul fanfarelor, competiţia unor miniştri, artişti în ipostaza de bucătari şi nelipsitele festivităţi de decernare a premiilor pentru cei mai buni vinificatori ai anului. De la un stand la altul au circulat în şir indian, ori pe traiectorii browniene musafirii puşi pe chef. Majoritatea erau dotaţi cu câte o cupă din plastic, cam de două-trei gâturi, ca să facă faţă ofertei abundente. Străinii erau lesne de detectat după vorbă, dar şi după privirile entuziasmate.

Matthew voluntarul...

Matthew Hundemann, un american din New Jersey, este unul din voluntarii din Moldova ai organizației Corpul Păcii (Peace Corps) din SUA, şi vine la Festival al treilea an consecutiv:

„Cel mai bun lucru la Festivalul Vinului este faptul că poţi gusta diverse feluri de vin într-un singur loc. Le poţi savura alături de prieteni, îl poţi împărţi cu ei, cumpăra diverse soiuri. Avem și noi sărbători, dar nimic nu se compară cu aceasta.”

Yuko Iwasaki

Experta în vinuri Yuko Iwasaki a venit din Japonia special pentru acest eveniment: „Caut vin pentru ca să-l import în Japonia, din acest motiv am venit aici. Să fiu sinceră, e extraordinar. Balanţa dintre preţ şi calitate e pur şi simplu perfectă.”

Un tânăr venit din Italia, care s-a prezentat Giuseppe, a venit şi el să guste din vinurile moldoveneşti la Ziua Vinului:

„E frumos aici, fiindcă toată lumea e fericită, relaxată, toţi se gândesc doar la faptul că vor să petreacă bine. În opinia mea, cultura vinului trebuie dezvoltată, deoarece crează o imagine bună ţării.”

Agnieszka

Agnieszka Kamińska, din Polonia, activează ca voluntar la „Iniţiativa Pozitivă”, și a participat la mai multe festivaluri din Moldova:

„Ce nu-mi place, nu doar la acest eveniment, dar și la altele, e că toate sunt practic la fel. Week-end-ul trecut a fost un festival cu bostani şi el arăta aproape tot aşa, cu diferenţa că în loc de vin erau bostani. Toate festivalurile sînt parcă trase la indigo: mămăligă, frigărui, vin, bere Chişinău şi câteodată vine trupa «Zdob şi Zdub».”

Chișinăul la ora Zilei Vinului

Alexei Burciu, unul din organizatorii Zilei Vinului din cadrul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, s-a declarat mulțumit de numărul turiştilor pe care i-a întâlnit în PMAN: „Sperăm să popularizăm tot mai mult Festivalul Vinului ca o atracţie turistică internaţională. La începutul sărbătorii, noi aveam două mii de rezervări şi 22 de jurnalişti acreditaţi din străinătate. Campania de comunicare a avut ca țintă nu numai publicul moldovenesc, dar şi publicul de peste hotare, și am folosit foarte mult internetul cu prin bannere și mesaje pe Facebook.”

Anul acesta, la Festival au venit cu 30.000 de persoane mai mult. Pentru organizarea evenimentului s-a cheltuit peste două milioane de lei, de două ori mai mult decât în 2013. Ziua Naţională a Vinului se sărbătoreşte în primul week-end al lunii octombrie. În acest mod, este marcat sfârşitul recoltării strugurilor şi începutul producerii vinului nou.