Victor Ponta: presiuni asupra procurorilor români în favoarea companiei ruse Lukoil?

Declarațiile lui Ponta au modificat deja cursul anchetei penale împotriva companiei Lukoil din România.

Premierul român a vorbit de mai multe ori în ultimele 24 de ore despre ancheta procurorilor de la rafinăria Lukoil, sugerându-le că ar trebui să se gândească în primul rând la oamenii care rămân fără locuri de muncă și abia apoi la pedepsirea infracțiunilor.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a blocat luni conturile Lukoil România și a pus sechestru pe stocurile de materii prime ale rafinăriei. Astăzi, însă, lucrurile au revenit la normal, iar procurorii au deblocat lucrurile, cu toate că prejudiciul estimat, așa cum apare în dosarul de urmărire penală, este de 230 de milioane de euro, din care jumătate provin din evaziune fiscală, iar cealaltă jumătate din spălare de bani.

După ce procurorii români puseseră poprire pe conturile și stocurile de materii prime ale Lukoil, ambasadorul rus la București Oleg Maginov a făcut o declarație lungă avertizând că ancheta trebuie să fie „nepărtinitoare și obiectivă”, să țină cont atât de interesele mediului de afaceri și ale muncitorilor, cât și de „nteresele relațiilor-româno ruse”.

Apoi primarul socialist al Ploieștiului împreună cu reprezentanții Lukoil s-au dus la ministerul energiei pentru a găsi „o soluție” pentru cei peste 2000 de muncitori care lucrează la rafinăria Petrotel deținută de compania rusă.

În cele din urmă, premierul Victor Ponta a spus luni seară că în acest caz „nu e vorba că am prins pe cineva furând o mașină și indisponibilizăm mașina”, fiindcă „cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia” și nici nu „mutau“ rafinăria din România.

„Justiția e indepenentă”, a mai spus premierul de la București, dar dacă se întâmplă ceva cu muncitorii de la rafinăria Lukoil, aceștia vor veni la guvern. Victor Ponta a vorbit și luni și marți despre 3500 de locuri de muncă „periclitate” de justiție, deși potrivit oficialilor Lukoil ar fi vorba de circa 2000.

În urma acestor secvențe, procurorii au ridicat sechestrul și au deblocat conturile Lukoil, într-un scenariu care pare să țină cont de o analiză apărută pe portalul Vocea Rusiei, analiză care argumentează că administrarea probatoriului de către procurori trebuie să fie circumscris „principiului prezumției de nevinovăție”, și ca atare blocarea conturilor și schestrul ar trebui să apară doar în urma unui verdict judecătoresc.

Așa ar fi doar dacă nu ar exista suspiciuni că statul este păgubit sau dacă statul nu ar vrea să-și recupereze paguba.

Fostul ministru al justiției Monica Macovei, candidată la președinție, crede că există o asemănare între criticile lui Victor Ponta aduse procurorilor care investighează cazul de evaziune de la Lukoil și discursul ambasadorului Rusiei pe aceeași temă, ceea ce din punctul ei de vedere ar fi o dovadă clară că premierul român ar fi mai preocupat să apere interesle rușilor, decât să susțină o justiție corectă și recuperarea prejudiciilor.

La ședința executivului de marți, premierul Victor Ponta și-a reluat argumentația: „când e vorba de locuri de muncă, noi, Guvernul, avem o poziție foarte clară. E foarte bine ca justiția să își facă datoria, îi felicit pe procurorii care ne ajută să îi pedepsim pe cei vinovați, dar trebuie să avem grijă-în cazul Lukoil sunt 3500 de angajați – să avem o gândire orientată spre a salva locurile de muncă și interesele economice”.

Declarațiile premierului român au modificat deja cursul anchetei penale împotriva companiei Lukoil. Nu e clar dacă Victor Ponta a făcut presiuni asupra procurorilor din rațiuni electorale, sau dacă el însuși a răspuns altor presiuni. Cert este că în urma insistențelor sale procurorii au făcut un pas înapoi.

Între timp, însă, Consiliul Superior al Magistraturii a convocat o ședință de plen pentru joi pentru a discuta declarațiile premierului și a decide dacă va sesiza Inspecția Judiciară în acest caz.