Justiția în campania electorală prezidențială din România

(©Shutterstock)

Lupta împotriva corupţiei a încetat să mai fie o simplă lozincă.

Suntem în plină campanie electorală dar înregistrăm totodată o intensă activitate a justiţiei. Iată, într-o prezentare succintă, cazurile cele mai notorii.

Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a fost pus sub control judiciar, acuzat fiind de luare de mită şi de abuz în serviciu. Dl Căncescu, care domneşte de ani buni peste judeţul Braşov, încheia contracte cu firmele unor prieteni şi era, pentru aceste servicii, răsplătit cum se cuvine. Lumea a descoperit cu acest prilej că politicianul are o avere fabuloasă, patru milioane de dolari în conturi, case, proprietăţi, permiţându-şi printre altele luxul de a întreţine o grădină zoologică proprie. Ce mai, excentricităţi de miliardar american…

O condamnare la închisoare de trei ani pentru incompatibilitate a primit deputata Oana Niculescu-Mizil. Condamnarea este cu suspendare iar decizia nu e definitivă. Oana Niculescu-Mizil este nepoata liderului comunist Paul Niculescu-Mizil, care a rămas, până în decembrie 1989, în grupul de nomenclaturişti din jurul lui Ceauşescu.

Cea mai spectaculoasă şi cea mai surprinzătoare condamnare este aceea a senatorului Sorin Roşca-Stănescu, în cazul său sentinţa definitivă fiind de doi ani şi patru luni de închisoare. Sorin Roşca-Stănescu este un gazetar cu vechi state de serviciu, a lucrat în presă şi înainte de 1989 iar după aceea a fondat şi a condus mulţi ani cotidianul Ziua. E un personaj controversat, cu o biografie complicată: a fost colaborator al Securităţii, a fost implicat în nişte operaţii de şantaj. În politică a intrat târziu, acum doi ani, când a fost ales senator. Este condamnat acum în dosarul Rompetrol, alături de alţi inculpaţi, sub acuzaţia de a fi obţinut foloase băneşti prin mijloace ilegale. Dosarul a fost deschis în urmă cu nouă ani iar principalul inculpat era magnatul Dinu Patriciu, care a încetat însă din viaţă în luna august.

În sfârşit, e important să notăm că, în Camera Deputaţilor, comisia juridică a avizat pozitiv, în unanimitate, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de începere a urmăririi penale pentru deputatul Valerian Vreme în afacerea Microsoft. Ne putem întreba dacă Senatul va îndrăzni acum să ia o hotărâre diferită în ce-i priveşte pe senatorii Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, vizaţi şi ei în cadrul acelei mega-afaceri Microsoft.

O parte din mass-media a insinuat că aceste acţiuni ale justiţiei ar avea de fapt rolul de a influenţa campania electorală. Astfel, Aristotel Căncescu şi Sorin Roşca-Stănescu sunt liberali, ceea ce ar şubrezi poziţia candidatului Klaus Johannis. Valerian Vreme, fost democrat-liberal, este membru al partidului Elenei Udrea iar Oana Niculescu-Mizil, Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu sunt din partidul premierului Victor Ponta. După cum se vede, repartiţia pe partide este, dacă putem spune aşa, echitabilă. Dar, la urma urmei, n-ar fi mai normal să admitem că justiţia îşi face pur şi simplu datoria şi că nu ţine seama de conjunctură şi de interese electorale ? Dacă aşa stau lucrurile, atunci se poate vorbi într-adevăr de consolidarea statului de drept. Şi ar mai însemna de asemenea că lupta împotriva corupţiei a încetat să mai fie o simplă lozincă.