Ce alegere vor face cetăţenii români din Republica Moldova în scrutinul pentru funcţia de Preşedinte al României din 2 noiembrie? În ce măsură şi în ce mod politica din România îşi găseşte continuare pe malul stâng al Prutului? Cât de greu vor trage la cântar voturile basarabenilor pentru alegerea viitorului şef de stat de la Bucureşti?
Repere ale convorbirii de astăzi cu politologul Mihai Cernenco, dr. conferenţiar universitar, şef al catedrei Relaţii Internaţionale şi Politologie la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova.
Europa Liberă: La doi noiembrie vor avea loc alegerile Preşedintelui României. Cât de greu vor trage la cântar voturile basarabenilor cu cetăţenie română pentru alegerea viitorului şef de stat de la Bucureşti?
Mihai Cernenco: „Cam de fiecare dată când s-au desfăşurat scrutinele electorale în România, că sunt europarlamentare, că sunt alegeri parlamentare ordinare pentru Parlamentul României, că sunt alegeri prezidenţiale pentru funcţia de preşedinte sau de fotoliul la Cotroceni, ele au fost extrem de importante şi interesante.
Însă trebuie de menţionat un singur lucru că s-a văzut şi a fost extrem de vizibil că cetăţenii din Republica Moldova paradoxal, dar tot timpul au votat dreapta. Exact aşa cum diaspora românească de peste hotare la peste 74% a votat dreapta, exact acelaşi lucru s-a cam întâmplat şi în Republica Moldova. Pe de o parte, acest lucru semnifică pentru cei care se află la guvernare un loc important dacă ar trebui să facă mai mult pentru o participare a cetăţenilor din Republica Moldova care dispun de cetăţenia României ca să participe într-un număr mai mare la alegeri sau într-un număr mai mic. Spre exemplu, anul acesta din cele peste 18 mii de secţii de votare care vor fi deschise, peste hotare vor fi deschise 294 dintre care pentru Republica Moldova vor fi deschise 21 de secţii de votare. Mi se pare că sunt destul de puţine pentru că în 2012, ne-aducem aminte de acel scrutin electoral, practic oamenii stăteau ore în şir la secţiile de votare pentru a-şi exprima votul în acel scrutin.
Votul este extrem de important. Exerciţiul acesta democratic este extrem de important. Însă de guvernanţii, în dependență de cine se află la guvernare, dacă i-au votat sau nu, depinde câte secţii de votare ar trebui să mai deschidă pentru o mai largă participare a cetăţenilor din Republica Moldova cu dreptul de vot în scrutinul electoral.”
Europa Liberă: Când ziceţi foarte important ce aveți concret în vedere? Cât cântăreşte votul basarabenilor în tabloul general al alegerilor din România?
Mihai Cernenco: „Sigur că el cântăreşte. Dacă ne aducem aminte de scrutinul electoral când actualul preşedinte, Traian Băsescu, a candidat a contat foarte mult în duelul şi în ultima parte a scrutinului când inclusiv diaspora, dar şi cetăţenii Republicii Moldova au votat masiv pentru candidatura lui şi aceasta a fost decisiv. Dar cred că aici este important şi altceva.
Republica Moldova, în condiţiile actualului conflict din estul Ucrainei, de fapt devine linia de demarcare între cele două civilizaţii, de Est - totalitare, autoritare cu Rusia, China şi celelalte regimuri autoritare din partea estică - şi regimurile democratice din Europa, UE şi lumea occidentală. Din acest punct de vedere, sigur că acest scrutin este şi mai important.
Noi trebuie să înţelegem că indiferent ce se întâmplă în campaniile electorale din România, indiferent de acea democraţie încă firavă şi cu o serie întreagă de scandaluri politice oricum basarabenii participă la acest scrutin şi îşi exprimă votul său îşi exprimă opţiunile sale politice, dar acest exerciţiu democratic devine şi o experienţă pentru alegerile interne din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Majoritatea absolută a cetăţenilor români din stânga Prutului sunt şi cetăţeni ai Republicii Moldova. Ce aşteptări pot avea ei faţă de şeful statului român?
Mihai Cernenco: „În orice caz, indiferent cine va fi ales în România, în principiu aici nu mai contează, el trebuie să ştie că orice preşedinte va susţine calea europeană a Republicii Moldova. O serie întreagă de proiecte care au fost iniţiate anterior de către preşedintele Băsescu singur că ele vor fi continuate şi de alte guvernări indiferent ce se va întâmpla.
Astăzi am observat un lucru destul de interesant că Victor Ponta, actualul premier, a preluat o serie întreagă din arsenalul pe care îl utiliza altădată domnul Băsescu în campania electorală. Am în vedere aici lozincile despre unire şi o serie întreagă de proiecte despre care vorbea altădată domnul Băsescu. Ceea ce înseamnă că acel mesaj pe care îl purta altădată preşedintele României şi în campanie electorală, dar şi ulterior devine mesaj electoral pentru un alt partid care altădată cu greu putea să formuleze astfel de lozinci în campania electorală. Ceea ce înseamnă că vectorul european al Republicii Moldova va fi în continuare susţinut de către viitorul preşedinte al României, ceea ce a fost făcut şi anterior, ceea ce, probabil, se va face şi pe viitor indiferent cine va fi preşedinte al României, că va fi Victor Ponta, că va fi Klaus Iohannis, că va fi un alt candidat din cei care au fost înregistraţi printre candidaţii la scrutinul prezidenţial din România.”
Europa Liberă: Cetăţeni moldoveni şi români, totodată, dar menţinuţi în cea mai mare parte în bazinul realităţilor, inclusiv politice de aici. Cum credeţi că îşi fac impresie, cel puţin, despre realităţile politice din România? Cum îşi cultivă predilecţiile politice?
Mihai Cernenco: „Avem mai multe categorii de alegători din Republica Moldova care deţin cetăţenia României. Avem pe cei care trăiesc în Italia şi au o altă vizibilitate în campanii electorale, pe cei care trăiesc în SUA, Spania, Portugalia şi în alte state. Îi avem pe cei care sunt la o vârstă mai înaintată pe teritoriul Republicii Moldova sau tinerii care încă îşi fac studiile.
Cu certitudine vreau să vă spun că în bâlciul campaniei electorale, de obicei, cum se face într-un stat cu o democraţie încă firavă, o democraţie care încă nu prea are experienţe destul de bune, sigur că sunt şi ei coparticipanţi la aceste scandaluri politice, dar pe de altă parte vreau să vă spun că şi partidele politice sunt încă inerte în promovarea lozincilor, în promovarea candidaţilor săi. Cu certitudine o să vedeţi foarte puţine afişe electorale în Republica Moldova, o să vedeţi o campanie destul de diminuată în Republica Moldova în raport cu ceea ce se întâmplă în România. Tocmai reieşind din faptul că echipele care urmau să pornească această campanie încă nu o fac în toată amploarea ei.
Iar cetăţenii din Republica Moldova care deţin paşaportul românesc, deţin cetăţenia României trebuie să conecteze doar internetul sau posturile de televiziune româneşti şi doar acolo ar putea să afle despre programul electoral, ceea ce îşi propun candidaţii pentru viitor. Întrucât spaţiul informatic, spaţiul mediatic din Republica Moldova este dominat de cel rusesc cu siguranţă află mult mai puţini despre ceea ce se întâmplă în România şi doar cei mai iniţiaţi, este vorba de tineri care conectează internetul şi se pot informa în deplinătatea sa.”
Europa Liberă: Anterior, votul cetăţenilor români din Republica Moldova a fost covârşitor pentru Traian Băsescu. Acum alegerea pare să se complice. E vreun candidat care să-şi revendice simpatia predilectă a alegătorilor din stânga Prutului?
Mihai Cernenco: „Aici aveţi absolută dreptate. Mi-aduc aminte de scrutinul din 2012, este interesant că stânga a fost votată doar cu 4,3%. Nu ştiu dacă acum electoratul din Republica Moldova îşi are o predilecţie pentru un candidat înscris la prezidenţialele din România. Un sigur lucru ce este acum vizibil sunt vizitele una după alta în Republica Moldova ale domnului Ponta. Actualul prim-ministru al României devine vizibil la deschiderea, spre exemplu, a gazoductului Iaşi-Ungheni, la vizita la Cahul unde a adus bani pentru reparaţia teatrului şi o serie întreagă de manifestaţii cu caracter electoral.
Pe de altă parte sunt mult mai puţin vizibili ceilalţi candidaţi, cum ar fi Monica Macovei, Elena Udrea, Popescu Tăriceanu, Klaus Iohannis, dar şi mulţi alţi candidaţi care, cu părere de rău, nu prea au echipele lor care ar putea să-şi pornească aici o campanie electorală mai amplă şi care ar putea să promoveze candidatul său. Şi mass-media din Republica Moldova este aşa cum este ea. Doar acel electorat cointeresat în a citi şi a vedea ce se întâmplă în scrutinul electoral din România poate accesa şi se poate informa în toată deplinătatea sa doar din internet şi din alte surse de informare.”
Europa Liberă: Forţele politice de la Chişinău, aflate în nişte relaţii mai sofisticate, nu întotdeauna înţelese cu cele din România, îşi precizează atitudinile faţă de concurenţii electorali din statul vecin. Cum s-ar concretiza sau ar trebui să se concretizeze sprijinul reciproc dintre actorii politici din stânga şi dreapta Prutului în contextul actualei campanii prezidenţiale?
Mihai Cernenco: „Actualul context al relaţiilor este absolut controversat. După două scrutine actualul preşedinte nu mai poate participa la un nou scrutin electoral. S-au întâmplat lucruri ciudate. Domnul Iurie Leancă a fost la lansarea candidatului din partea Partidului Social-Democrat. Or, PLDM din Republica Moldova este susţinătorul de fapt al partidelor populare europene sau a partidelor care fac parte din această familie europeană. Vlad Filat care este preşedinte al PLDM merge la susţinerea unui candidat, iar domnul Iurie Leancă susţine un alt candidat.
Pe de altă parte este şi bine, şi interesant pentru Republica Moldova, pentru că prim-ministru trebuie să reprezinte de fapt toate forţele politice, mai mult decât atât dânsul cu prim-ministru din România au avut şi au proiecte comune ceea ce este important pentru susţinerea Republicii Moldova la etapa actuală. Cred că ar trebuie să se facă cu totul altceva. Să se organizeze nişte conferinţe de presă, cluburi de presă aici în republica Moldova unde mass-media locală ar putea extinde programele partidelor, programele candidaţilor la această funcţie şi unde liber ar putea să vină şi electoratul să le adreseze întrebări. În acest sens ar putea să fie organizate un maraton întreg de astfel de întâlniri.
Am să vă zic un singur lucru: Monica Macovei, care este cunoscută ca o luptătoare îndârjită împotriva corupţiei, creatoarea DNA-ului şi a Agenţiei Naţionale pentru Integritate, a fost în mare măsură şi este lipsită de o amplă campanie pentru că nu-şi are echipa sa. Mai mult ca atât, ea s-a pornit pe contul propriu şi doar pe internet dacă s-a putut lansa în această campanie. Dar ar fi foarte interesant să o auzi, să o vezi pentru că este acel europarlamentar care a înaintat mai mult de 30 de proiecte în Parlamentul European şi celălalt român de acolo a înaintat doar patru proiecte în Parlamentul European. Ea este destul de vizibilă, a participat la o serie de manifestaţii politice de susţinere a Republici Moldova pe parcursul său european.”
Your browser doesn’t support HTML5