Natalia Romanova: „Separatismul nu este compatibil cu un stat unitar”

Your browser doesn’t support HTML5

Un interviu la Strasbourg cu președinta Camerei Regiunilor din cadrul Congresului Puterilor Locale și Regionale.

La Palatul Europei de la Strasbourg are loc săptămâna aceasta sesiunea plenară a Congresului Puterilor Locale și Regionale, o structura care reunește lideri locali și regionali din toate cele 47 de state membre ale Consilului Europei.

Mâine, în prezența unor miniștri din Ucraina, Azerbaijan, Georgia și Moldova, Congresul va dezbate fenomenul separatismului din cele patru țări, după cum declară într-un interviu cu Europa Liberă, realizat la Strasbourg, președinta Camerei Regiunilor din cadrul Congresului, politiciana ucraineană Natalia Romanova.

Europa Liberă: Doamnă Romanova, explozia Maidanului s-a făcut pe fondul nemulțumirii populației față de corupția din rândul oamenilor politici, față de puterea oligarhilor în structurile politice și de decizie. Cum se poate crea o nouă clasă politică, o nouă elită politică în Ucraina?

Natalia Romanova: „În Ucraina a avut loc o revoluție a demnității. Tinerii au făcut-o! Ei nu au mai suportat falsele valori, nu au mai vrut să trăiască pe modelul de guvernare impus de stereotipul sovietic. Tinerii politicieni, tinerii jurnaliști, oamenii onești care au venit pe Maidan și au ales un drum nou și civilizat pentru Ucraina. Acest nou val de politicieni se coagulează acum în noua elită politică a Ucrainei. Și această elită este nerăbdătoare să ajute la apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană. Am semnat și ratificat Acordul de Asociere cu UE. Și astăzi ne luptăm pentru aceste valori în circumstanțe foarte dificile, căci în Ucraina este război și un stat străin a lansat o ofensivă militară asupra țării noastre.”

Europa Liberă: Știu că în momentul de față cuvântul cheie în Ucraina este descentralizarea. Cum trebuie făcută o astfel de descentralizare, pentru a fi durabilă?

Natalia Romanova: „Da, descentralizarea este una dintre principalele noastre priorități. Și succesul acestui proces va depinde foarte mult de noul Parlament care va rezulta în urma alegerilor din 26 octombrie. Deocamdată, ministrul dezvoltării regionale, Vasil Greussman, a introdus în Parlament o serie de schimbări ale Codului fiscal, care ar putea crea baza subsidiarității. Sper că Parlamentul va adopta și legile cu privire la cooperarea intermunicipală. Procesul de descentralizare înseamnă că autoritățile centrale vor impărți puterile cu autoritățile regionale și locale. Acesta este fundamentul oricărui stat european și este ceea ce ne propunem să facem și noi.”

Europa Liberă: Cu ce valoare adăugată vine Congresul Puterilor Locale și Regionale pentru a ajuta Ucraina să depășească situația în care se află?

Natalia Romanova: „Congresul ajută Ucraina foarte mult în situația dificilă, de război, în care se află. Ucraina trebuie să își reformeze sistemul de guvernare și să demareze descentralizarea. Congresul are in Ucraina un program de post-monitorizare. Liderii Congresului au avut deja întrevederi cu politicieni ucraineeni de rang înalt.

Pregătim acum o serie de seminare pentru formarea tinerilor politicieni. Congresul ne ajută, așadar, să formăm noua elită politică ucraineană. 20 de primari ucraineeni vor participa, de pildă, la Forumul democrației care va avea loc la Consiliul Europei, în noiembrie. În martie, Congresul a adoptat o rezoluție care a condamnat anexarea Crimeei de către Rusia.

Săptămâna aceasta vom dezbate un document cu privire la separatismul din Ucraina, Moldova, Azerbaijan și Georgia. Vom vedea în cadrul acestei dezbateri că separatismul nu este compatibil cu un stat unitar. De aceea, condamnăm toate eforturile depuse de Rusia pentru sprijinirea separatiștilor și pentru crearea unor noi zone de conflict. Toate statele membre ale Consiliului Europei sunt obligate să își respecte cu strictețe reciproc granițele, frontiere stabilite după Cel de-al doilea Război Mondial și consfințite prin acorduri internaționale.”