Ministrul economiei Andrian Candu: actualul contract cu Gazprom va fi prelungit

Vicepremierul Andrian Candu a declarat că până la 1 noiembrie va fi prelungit contractul cu Gazprom privind livrarea de gaze naturale către Republica Moldova, în condiţiile vechiului contract, urmând să se negocieze şi o reducere cu cinci dolari a preţului pentru mia de metrii cubi. Moldova plăteşte în jur de 368 de dolari mia de metri cubi.

Andrian Candu a mai adăugat, într-un interviu televizat, că Republica Moldova are datorii istorice de 336 de mln. de lei pentru consumul de gaze naturale, însă cei de la „Gazprom” nu au înaintat nici o condiţie privind achitarea imediată a lor.

Vicepremierul a mai declarat că după sărbătorile de iarnă, noul guvern de la Chişinău va încerca să negocieze un nou contract cu Gazprom.

„Este necesară semnarea unui contract nou şi, concomitent, negocierea preţurilor la gaze, mai ales că, după construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, s-a redus din dependenţa totală a ţării noastre de gazul rusesc. Acum însă ne-am limitat doar la prelungirea contractului, deoarece suntem în prag de iarnă, în ajun de scrutin electoral şi nu putem să negăm nici criza din Ucraina”, a mai declarat Andrian Candu, la postul de televiziune „Prime”.