În România continuă atât campania electorală dinaintea alegerilor prezidențiale de la 2 noiembrie, cât și aceea împotriva oficialilor de cel mai înalt nivel bănuiți de corupție. Cea mai recentă țintă a devenit un clasic al epocii tranziției din România, politicianul social-democrat Viorel Hrebenciuc.
Viorel Hrebenciuc a fost considerat în ultimii 20 de ani unul dintre strategii cei mai importanți ai socialiștilor români și probabil cel mai reputat negociator al partidului. Are 61de ani, este deputat PSD din 1992 și i s-a atribuit imaginea de aranjor inteligent al propriilor afaceri și al intereselor partidei aflate la putere. Această imagine a fost însă distrusă, după ce DNA-Direcția Națională Anticorupție a cerut reținerea sa într-un dosar extins referitor la retrocedări ilegale și după ce Viorel Hrebenciuc l-a sunat pe purtătorul de cuvânt al PSD, fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova, căruia i-a propus mai mult sau mai puțin direct un troc: Hrebenciuc să-i negocieze lui Șova postul de președinte al socialiștilor români, funcție care va rămâne vacantă după alegerile prezidenţiale din noiembrie, iar în schimb, Șova să convingă actuala conducere a PSD că trebuie grăbită adoptarea legii privind amnistia și grațierea.
Stenogramele acestei discuții au apărut în presă și ele demonstrează felul în care cel mai mare partid din România încearcă să-și protejeze corupții, dar și felul în care se negociază funcțiile de partid. Victor Ponta a declarat că nu i se pare nimic ilegal: „Nici în comunism nu te arestau dacă voiai să fii șef de partid”.
Viorel Hrebenciuc reprezintă în România, politicianul de carieră care după căderea regimului comunist a știut să profite de oportunități politice și breșe legislative pentru a-și rotunji averea și pentru a se pune la adăpost. Era privit cu admirație pentru mersul său pe sârmă printre grupările rivale din partid, dar și pentru balansurile legale de care avea parte. Potrivit procurorilor anticorupție, Viorel Hrebenciuc avea informații direct din DNA de la o persoană de încredere aflată în legătură cu fostul șef al Serviciului de Pază și Protecție, generalul Dumitru Iliescu.
Cercul lui de interese pornea de la „afaceri”, de pildă cazul retrocedărilor ilegale, terenuri și păduri pe care punea mâna cu ajutorul rețelei politice. Tot cu ajutorul partidului vrea să-și salveze pielea și presează pentru adoptarea unui proiect de lege care a mai fost o dată votat, cel privind amnistia și grațierea, inclusiv a faptelor de corupție. În urma aplicării unui proiect de acest fel politicienii cu dosare penale scapă de tot și rămân și fără cazier. Este dorința cea mai mare liderilor PSD, aceea de a avea un nou început și o nouă viață, fără pată.
Viorel Hrebenciuc și-a dat demisia din Parlament și deci riscă arestarea preventivă în orice moment, după ce demisia devine activă. Ceilalți parlamentari PSD cu dosare penale rămân deocamdată protejați de legislativ, dar Hrebenciuc era un simbol al politicii de compromis și ar fi putut afecta campania electorală a premierului Victor Ponta.
Primul ministru a vorbit azi în fața liderilor socialiști despre necesitatea de a avea “mai multă ordine și disciplină” și s-a grăbit să dea câteva exemple: Viorel Hrebenciuc a fost obligat să ceară autosuspendarea din PSD până la clarificarea lucrurilor. De asemenea s-a autosuspendat și Dan Șova, cel pe care l-ar fi pregătit Hrebenciuc pentru președinția socialiștilor români. Alături de ei Sebastian Ghiță, proprietarul RTv și Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 din capitala, primul pentru că a transmis de la propria televiziune mesaje în numele partidului, iar al doilea fiindcă l-a înjurat pe primul, în fața unei echipe de paparazzi pe care credea că a trimis-o colegul său de partid.
Restituirea a 43 de mii de hectare de pădure, din care familia Hrebenciuc spera ia 12 mii a fost o operațiune pe care procurorii o consideră ilegală. În dosar sunt implicați mai mulți lideri importanți ai PSD, inclusiv socrul premierului Ponta, Ilie Sârbu. La fel și cazul Microsoft în care mai mulți foști miniștri au luat o mită ar fi împărțit o mită de 9 milioane de euro.
Sistemul politic i-a protejat mereu pe cei implicați. Odată cu declinul lui Viorel Hrebenciuc ar putea începe, însă, declinul acestui sistem.