„Cu aceste embargouri în loc să ne apropie de dumnealor, ei pe noi ne resping...”

Astăzi la Tîrgul „Farmer” la Chișinău

Ce mai gîndesc moldovenii de rînd despre embargourile ruse și consecințele lor.

Premierul Iurie Leancă a spus după o ședință la Ministerul Agriculturii că plata compensațiilor pentru producătorii de mere și prune afectați de embargourile rusești va începe săptămâna viitoare, pe fundalul criticilor din partea agricultorilor și opoziției. Guvernul a promis compensații de câte 1,5 lei pentru fiecare kilogram de mere şi câte 1,2 lei per kilogram de prune. Premierul Iurie Leancă a cerut discuții mai intense cu Banca Mondială în privința unui ajutor financiar pentru alte categorii de fermieri afectați. Europa Liberă a cules opinii despre embargourile rusesti la târgul anual Farmer, care are loc în aceste zile la centrul expoziţional Moldoexpo.

- „Asta înseamnă o nouă tentativă a ruşilor de a ne pune în genunchi, de a ne supune, de a ne ţine sclavi, cum ne-au ţinut 70 de ani. Cred că cu asta ei n-au să ne sperie. Drumul nostru e spre Europa. Asta e o hotărâre, cred că, a tuturor moldovenilor şi a mea personală”.

La Tîrgul Farmer

- „Cred că se sminteşte preşedintele aista a Rusiei, de-acum nu mai ştie ce să mai facă. El o pierdut orientarea în spaţiu, el crede că e în veacul XVII sau XIII şi-şi permite toate celea. Toţi «prietenii» în face cu puterea, dar prietenii ţi-i faci ca prietenii, cu «Bună ziua», cu un pahar de vin. Deci eu sunt categoric împotrivă la tot ce face Rusia acum. Rusia politica imperială a ţarismului a luat-o ca politică de bază şi vrea tot să se lărgească, dar nu se gândesc [cei de acolo] că şi poporul lor pătimeşte”.

- „Nu-i normal, dar ce este în puterile noastre ca să facem ca să oprim chestiile astea? Credem că asta ne stopează realizările şi dacă duceam o viaţă nu chiar bine, apoi dacă mai oprim şi realizările, atunci o să fie şi mai rău. De asta noi suntem împotriva chestiei ăsteia”.

- „Dar ce credem dragă? Nu prea bine, n-o procedat drept Rusia”.

Europa Liberă: Mai putem avea încredere în piaţa rusă?

- „Nu prea, nu prea, pentru că au procedat nu numai cu noi, cu Moldova, dar îndeobşte n-o procedat drept”.

- „Ar trebui să fim mai duri noi poate cumva, ca să ne impunem punctul nostru de vedere şi chiar dacă ne-au impus embargourile, să nu ne pierdem curajul, pentru că, cred că, suntem şi noi ceva, reprezentăm un popor, aş zice că, normal. Dar cred că nu trebuie să ne temem. Eu aşa mă gândesc. Văd că ucrainenii se bat, dar noi… Nu ştiu, eu m-aş bate, dar numai că n-am puteri, de-acum a trecut vremea”.

- „Practic noi nu avem altceva ce exporta [pe piaţa rusă]. Ce a fost produsele principale nouă ni s-o pus interdicţie”.

Europa Liberă: Dar acum ce credeţi că vor face fermierii? Se vor gândi să diversifice piaţa?

- „Sigur, se vor gândi să plece mai departe, să ducă în Europa undeva, să găsească alte căi accesibile de a transporta producţia noastră, probabil. Aşa o să fie. Altă ieşire noi nu avem”.

- „Rusia face prostii acum. În orice caz, cu aceste embargouri în loc să ne apropie de dumnealor, ei pe noi ne resping. Şi cu cât mai departe ei ne resping, totuşi, omul e aşa o natură că el o să găsească alte pieţe de desfacere. Şi până la urmă tot ei vor pierde, nu noi, fiindcă Rusia nu e numai o ţară pe glob şi lucrul acesta dacă n-o să-l înţeleagă, ei vor avea de pierdut, şi nu noi. Noi avem de câştigat, pentru că totuna la cerinţele europene sau la alte cerinţe noi o să ne acomodăm, că nu avem încotro. Noi o să ne acomodăm şi o să găsim alte pieţe. Pur şi simplu pe urmă, când ei o să deschidă pieţele lor, de-acum noi n-o să mai avem nevoie de dânşii”.