Embargourile rusești au pus pe drumuri numeroși fermieri și producători moldoveni, care s-au pornit, la propriu, în căutarea altor piețe de desfacere. Mulți își încearcă norocul în România, începând chiar de la Prut.
- „Noi creştem mere, soiuri europene, tehnologie europeană, la preţ care corespunde calităţii”.
- „Întrebările noastre care sunt: de ce certificate sau autorizaţii avem nevoie pentru a face exportul în România”.
Un grup de antreprenori din domeniul agriculturii şi industriei alimentare din Republica Moldova a pornit marţi într-un turneu prin România, cu gândul de a stabili contacte cu reţelele de supermarketuri de peste Prut, pentru a ajunge astfel pe piaţa europeană. Au făcut un prim popas la Camera de Comerţ şi Industrie din Iaşi, unde au putut interacţiona cu oamenii de afaceri români. Acolo şi-au prezentat companiile şi s-au interesat ce documente sunt necesare pentru a exporta în UE.
Printre doritorii de a cuceri piaţa europeană prin România sunt producători de cereale, nuci, mere, struguri, ulei de floarea soarelui, lactate şi produse de panificaţie.
Un fermier care are livadă de mere la Râşcani, Valeriu Matcovschi, speră să revină acasă nu doar cu impresii, dar şi cu rezultate. Mai ales că alţi colegi de-ai lui deja au spart gheaţă, iar merele lor se găsesc pe rafturile lanţurilor de magazine din ţara vecină. România importă multe mere din alte ţări, de ce nu ar cumpăra şi din Republica Moldova, se întreabă Valeriu Matcovschi.
El recunoaşte că piaţa românească a devenit mult mai interesantă pentru oamenii de afaceri din Republica Moldova în urma embargourilor impuse de Moscova.
„Ea demult era interesantă, şi până la embargourile cu Rusia, dar acum cu atât mai mult. Avem hotare comune, nu trebuie să trecem prin Ucraina, cheltuieli în plus. Plus la asta, e demult de-acum să ne agreăm în piaţa europeană”.
Un alt antreprenor din Republica Moldova, Teodor Ursu, spune că a exportat deja în România şi că are certificate internaţionale privind calitatea şi siguranţa alimentelor. El încearcă de ceva vreme să stabilească legături, prin e-mail, cu hipermarketurile din România. Şi explică de ce anume vrea să ajungă în magazinele mari pe peste Prut:
„Piaţa din Republica Moldova este mică. Şi cumpărători sunt… sunt, dar nu sunt bani şi căutăm exporturi. Preferăm să facem exporturi la supermarketuri, fiindcă acolo avem siguranţa de plată”.
Turul prin România al oamenilor de afaceri din Republica Moldova a continuat astăzi la Bucureşti, unde a început Târgul internaţional INDAGRA, la care participă şi alţi fermieri moldoveni. Un alt grup de producători din Republica Moldova şi-a expus aseară fructele la o recepţie organizată la Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.
Expertul în dezvoltarea proiectelor din cadrul Business Consulting Institute din Chişinău, Ana Mardare, afirmă că oamenii de afaceri moldoveni vor să cucerească piaţa românească „obligat-forţat”. Organizaţia pe care o reprezintă a încercat să identifice, în cadrul unui proiect european, oportunităţile de investiţii în agricultură, industrie alimentară, transport, turism şi consultanţă din România şi Republica Moldova. Embargourile pe care le-a impus Rusia la importul de mărfuri moldoveneşti au ars însă etapele.
„Am putea spune că moldovenii văd în antreprenorii din România cumva viitorul lor, adică cum ar fi ei peste câţiva ani, pentru că pot prelua experienţă şi pot vedea din experienţa lor bunele practici, ce au aplicat, ce se poate prelua. E vorba şi despre acele norme pe care le impune Uniunea Europeană şi cu care, bineînţeles, le este mai convenabil şi lor să lucreze. Iar pentru a transpune
normele acestea le este cel mai uşor să preia de la o ţară care mai şi vorbeşte aceeaşi limbă”.
Interesul sporit al antreprenorilor moldoveni pentru piaţa românească se observă într-un studiu realizat în cadrul proiectului gestionat de Business Consulting Institute. Înainte de embargouri, agenţii economici din România se declarau mai interesaţi de inițierea unor afaceri în Moldova decât oamenii de afaceri din stânga Prutului în România. Noua conjunctură i-a pus însă pe drumuri pe antreprenorii moldoveni. Iar efectele vor putea fi văzute în cel mai scurt timp, constată experţii.