Studenţi moldoveni la Bruxelles: „să stai sau să nu te mai întorci…”

Universitatea Liberă a Belgiei.

Un reportaj de Maria Udrescu

Potrivit unui raport UNESCO din 2012, mai mult de 17.000 de moldoveni sunt plecați in străinătate pentru studii.

Natalia Rusu a studiat Politica si Administrația Uniunii Europene la Bruxelles și recunoaște că o diplomă vest-europeană îi poate oferi mai multe avantaje.

„Să recunoaștem că o diplomă europeană iți aduce șanse noi, un viitor mai luminos și poate și o carieră mai bună.”

Și plecarea si eventuala stabilire in străinătate implică diferite proceduri birocratice. Din aprilie 2014, cetățenii moldoveni pot circula in Uniunea Europeană fără viză pentru o durată de 90 de zile. Însă, asta nu le dă dreptul să lucreze sau să studieze in străinătate. Studenții trebuie deci să ceară o viză de lungă ședere, pe o durată de un an, care poate fi reînoită.

Ionela Tatarciuc, studentă la Psihologie in Franța, ne-a explicat cum a procedat pentru a pleca:

Ionela Tatarciuc

„Am avut nevoie de o viză de lungă durată, pașaportul desigur era necesar, diploma de baccalaureat, certificatul de naștere și toate acestea traduse în limba franceză și legalizate la un birou notarial. În plus, am avut nevoie si de un document ce confirma că am fost acceptată la o universitate franceză, și cam atât cred.”

Pentru a pleca în Belgia, Natalia a trebuit să facă și niște analize medicale si să meargă până la Ambasada Belgiei de la Bucuresti.

„Mi s-au cerut o groază de documente, bine ințeles pentru viză de tip D, adică de lungă durată, pentru perioada studiilor de un an, cu traduceri, cu apostilări, cu certificate medicale, cu analize. Deci viza nu s-a făcut aici în Republica Moldova, trebuia să merg la București.”

Pentru Marcela Fornea, studentă la Bruxelles, procedura a fost mai simplă, pentru că are deja cetățenie română:

„Pentru mine a fost mai simplu, pentru că eu aveam deja cetățenia română si nu am avut nevoie de viză. Tot ce a trebuit să fac e să traduc certificatul de naștere, pașaportul și diploma de liceu plus diploma de școală.”

Atunci când sunt întrebați dacă și-ar dori să se întoarcă în Moldova, mulți studenți spun că le este dor de țară, dar evocă diferite dificultăți pe care le-ar întâlni dacă ar reveni. Ionela Tatarciuc, studentă la Psihologie in Franța, spune că meseria ei nu este încă bine cunoscută în țară:

„Dacă aș avea aceleași posibilități ca în Franța, cu siguranță m-aș întoarce pentru că îmi iubesc foarte mult țara, dar cred că ar fi o dificultate pentru mine pentru că am ales o facultate mai specială. La noi in Moldova, încă oamenii nu au înțeles rolul unui psiholog.”

Marcela, studentă la Bruxelles, consideră ca i-ar fi greu să se adapteze din nou in Moldova:

”Îmi pare foarte rău să zic asta și știu că părinții mei o să fie foarte triști, și sunt foarte triști când zic asta, dar nu mi-aș dori deloc să mă întorc acum în Moldova pentru că am deja o viață aici, mi-am creat cercul meu de prieteni, viața mea. Îmi văd viitorul meu aici sau poate în altă țară pentru că știu că o să-mi fie foarte greu să mă integrez acum înapoi.”

Unii însă, nu au avut de ales. Spre deosebire de Franța, Belgia nu permite studenților din țările care nu fac parte din Uniunea europeană să își reînoiască viza pentru a căuta de muncă. Ei nu pot rămâne decât dacă pot dovedi că și-au găsit deja un job în timpul studiilor, așa cum explică Natalia:

„Am fost încărcați cu studii până la ultima zi și, în momentul examenelor, ni s-a spus să trecem pe la Oficiul de emigrări să predăm permisele. A fost condiția asta: deci dacă dorești să îți prelungești permisul de ședere adu-mi documente justificative de genul contract de muncă, sau contract de internship.”

Nu există date exacte privind numărul de studenți moldoveni care nu se mai întorc în țară. Însă, potrivit unui raport realizat de Centrul Român de Politici Europene in 2013, doar 10% dintre studenţii moldoveni sosiţi în România au ales să se întoarcă acasă după încheierea studiilor.