Capitalismul zen – controlul prin karma…

Satya Nadella

Microsoft, Ikea, Google etc… îți oferă cursuri de yoga. Stai acolo și levitează pe salariu mic.

Când directorul executiv (CEO), marele patron al Microsoft, Satya Nadella, și-a strâns cei mai importanți angajați, acolo în Silicon Valley, și le-a sfătuit pe femeile din structurile superioare ale companiei să nu fie frustrate că au salarii mai mici decât bărbații, ci să se gândească la karma lor și la faptul că dacă acceptă asta în mod calm vor avea o karma bună, toată lumea a aplaudat.

Atât presa, cât și structurile interne ale companiei au bătut din palme. Sigur, Satya Nadella, patronul executiv al Microsoft e un indian, un hinduist, însă Occidentul flirtează de multe decenii cu doctrinele orientale ale supușeniei.

În multe mari companii occidentale, angajații de rang superior sunt acum încurajați să practice meditația nu doar în pauza de masă, dar li se plătesc cursuri de-a lungul săptămânii. Ba chiar, li se oferă o viață de yoga.

Steve Jobs se pretindea budist zen. Capitalismul contemporan încurajează meditația budistă. Doctrina zen și blugii rupți sunt încurajați la lucru, amploaiaților li se spune să atingă transa pentrua a accepta faptul că ierarhiile superioare ale firmei câștigă de zece, sau de o sută de ori mai mult decât ei.

Mindfulness e numită tendința. Altfel zis: self improvementhire-individualism, sau, cum a zis-o clownul filosof sloven Slavoj Zizek: buddhist capitalism.

Sinistrul și manipulatorul patron al Microsoft, Satya Nadella, a numit asta meritocrație spirituală, spiritual meritocracy. Ideea e că starea noastră financiară, cu portăreii la ușă și neplata chiriei și nesiguranța zilei de mâine vine din nepregătire spirituală, nu pentru că societatea a fost spartă și nu mai există o solidaritate elementară. De aici: cursuri de yoga și wellness, ca substitut.

Dacă suntem buni și acceptăm ce ni se întâmplă, ni se spune, universul se va învârti cum trebuie, iar noi vom face copii cu karma bună, care nu vor avea mătreață, coșuri și frustrări inutile.

Frustrări inutile… Asta transmite această nouă ideologie a supușeniei. Să nu ai frustrări inutile. Aceeptă tu plata proastă, precaritatea, absența solidarității umane, acceptă umilința de a crede că salariul ce ți se plătește cu întârziere este o favoare și fii in schimb zen… Ingrijește-ți karma.

Acceptă tâmpenia manipulatoare care e aceea că dacă ai o viață spirituală merituoasă vei avea și una materială pe măsură. Fii supus și fă yoga.

Yoga e una din noile unelte de a bloca revolta. Nu fi ridicol, nu te revolta, fă yoga.

Microsoft, Ikea, Google etc… îți oferă cursuri de yoga. Stai acolo și levitează pe salariu mic.

Mitul ăsta al meritocrației și al unei karma individuale începe să facă ravagii și în România. E vorba de o distrugere totală a contractului social. Iată cum se petrec lucrurile: renunțând istoric la solidaritatea tribală, clanica, individul făcuse un pact cu statul. In schimbul unor garanții de siguranță materială și socială, el, individul renunța la legăturile de solidaritate tribală. Nu mai ai nevoie de vendetta și de sprijinul tribului, căci ai poliție. Nu mai ai nevoie de vraci și ceremonii, căci ai servicii medicale. Nu mai ai nevoie de inițieri și participări la confrerii mistice, căci ai o patrie și un drapel.

Neoliberalismul a impus însă doctrina manipulatoare a existentei individuale in scopul unic al profitului individual. Sindicatul înlocuise deja clanul. Neoliberalismul vrea sa scape si de sindicat.

Neoliberalismul nu oferă un model social, prin definiție. Socialul implica întrajutorare, nu atomizare. Modelul neoliberal e profund asocial. El îți propune să faci yoga ca să câștigi bani.

Neoliberalismul a încălcat așdar contractul social. Neoliberalismul a încălcat pactul încrederii. Omul neoliberal nu mai este zoon politikon, căci el nu mai e parte din polis. In neoliberalism nu există polis, ci doar o constelație de indivizi necomunicativi care fac yoga pentru a câștiga bani.

Bani pe care îi vor folosi pentru a cumpăra de la alte monade ce fac yoga ceea ce într-un grup social normal ei ar fi primit pe gratis.