Bulgaria are un nou guvern de centru-dreapta

Guvernul GHERB condus de Boiko Borisov a fost confirmat de parlamentul bulgar

Cu 149 de voturi „pentru” din 240 parlamentul din Sofia a ales în postul de prim-ministru Boiko Borisov, liderul partidului „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” /GHERB/. Noul guvern a fost confirmat cu 136 de voturi.

Bulgaria va avea un guvern proeuropean și proatlantic sprijinit de 4 partide și coaliții – GHERB, Blocul reformator, Blocul patriotic și partidul ex-președintelui Gheorghi Părvanov ABV – „Alternativa pentru Renașterea bulgară”. 13 voturi în favoarea lui Borisov au venit din grupul coaliției „Centru democratic bulgar”, care însă a votat împotrivă componenței și structurii guvernului.

Formațiunea ABV, desprinsă din Partidul socialist, va primi postul de viceprim-ministru pentru problemele sociale.

Blocul patriotic nu va avea reprezentanți în guvern dar și-a anunțat aderarea la coaliția de centru dreaptă după ce la programul acesteia au fost adăugate două puncte - organizarea unui referendum pentru votul obligatoriu și extinderea zidului de sărmă ghimpată la frontiera cu Turcia.

Acordul de parteneriat GHERB-ABV prevede între altele dezvoltarea energeticii nucleare, realizarea proiectului „Southstream” concomitent cu diversificarea surselor de gaze.

Este vorbă de compromisuri în numele depășirii crizei care amenință stabilitatea sistemului financiar și a celui energetic. În acest mod au fost evitate noi alegeri anticipate.

În opoziție se vor afla foștii comuniști, partidul turc și ultranaționaliștii din „Ataka”.

Noul guvern va avea 4 viceprim-miniștri și 17 miniștri. Daniel Mitov și Hristo Ivanov î-și vor menține posturile din guvernul interimar – respectiv – ministrul de externe și al justiției.

Guvernul promite accelerarea reformelor în justiția, învâțământul și în sănătatea publică, stabilizarea instituțiilor, atragerea de investiții externe, întărirea capacității de apărare.