Antreprenorii transnistreni ameninţă cu proteste

Moldova ar trebui să uite de regiunea transnistreană o vreme şi să se integreze rapid în Uniunea Europeană, afirmă experta de la Berlin Anneli Ute Gabanyi.

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Micii antreprenori din regiunea transnistreană se plâng de condiţii insuportabile de activitate şi ameninţă cu proteste: „Oamenii astăzi abia-abia dacă mai supraviețuiesc. Mai sunt și factori negativi interni –funcționarii noștri, care se gândesc doar la cum să obțină cât mai multe impozite și nu se gândesc deloc la cum să dezvolte businessul.”

Moldova ar trebui să uite de regiunea transnistreană o vreme şi să se integreze rapid în Uniunea Europeană, afirmă experta de la Berlin Anneli Ute Gabanyi.

În timp ce liderii de la Tiraspol au declarat din nou că aşteaptă să fie recunoscuţi oficial de Federaţia Rusă.

Şi… cum se trăieşte în zonele ocupate de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei?

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute:

***

Pâinea se scumpește în regiunea transnistreană de la 1 decembrie. Producătorii vor ridica preţurile cu 5-40 de kopeici transnistrene (6,7-54 bănuţi), în funcţie de sortiment, informeaza agentia IPN citind portalul „Novostimpmr”. Potrivit sursei citate, cauza majorării preţului la pâine este scumpirea grâului. Ca rezultat, produsele de panificaţie se vor scumpi treptat, în perioada 1 decembrie 2014 – 30 noiembrie 2015. Franzela de tip Firmenîi, care alcătuieşte 40% din toată producţia de pâine din regiune, va costa cu 40 de copeici mai mult începând cu 1 decembrie.

Nina Ştanski

Transnistria aşteaptă să fie recunoscută ca stat de către Rusia, a declarat responsabila de relaţii externe din administraţia de la Tiraspol Nina Ştanski. La o întâlnire cu o delegaţie de jurnalişti europeni, membri ai uniunii „N-ost” cu sediul la Berlin, Nina Ştanski a fost întrebată de ce Rusia ar fi interesată să recunoască regiunea transnistreană? „Există toate temeiurile juridice şi istorice pentru asta şi, în opinia mea, este singurul scenariu posibil de evoluție a evenimentelor aici”, a răspuns Nina Ştanski. Ea a adăugat că sprijinul oferit de Rusia Transnistriei este imens - şi financiar, şi umanitar, - şi că Moscova apără drepturile celor peste 200 de mii de cetăţeni ruşi care locuiesc în regiunea transnistreană. Această poziţie a Federaţiei Ruse, a mai spus Ştanski citată de presa locală, ar corespunde statutului său de ţară-garant în procesul de reglementare a ceea ce ea a numit „conflictul moldo-transnistrean”.

Se relatează că în regiunea transnistreană doi oameni de afaceri eliberați din pușcărie prin decizie de tribunal au fost răpiți imediat după punerea în libertate și arestați din nou, sub acuzații suplimentare. Vitali Beşleaga şi Serghei Bevziuc, co-fondatorii întreprinderii „Varniţa Unicum” au fost reținuți în toamna anului trecut de miliţie pentru presupusă dare de mită. Marţi, la Hlinaia la ieșirea din penitenciar au fost răpiți de indivizi mascați, iar rudele lor au aflat mai târziu că se află în izolatorul miliţiei din Tiraspol și că sunt acuzați de noi delicte. „Ziarul de Gardă” scrie pe pagina sa de net că deținuții ar fi șicanați de autoritățile transnistrene din cauza unui conflict mai vechi iscat între Beșleagă, fost consilier local din Varnița, și şeful așa-zisului minister de interne din regiunea transnistreană.

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a decis să deschidă cu cinci secţii de votare mai mult pentru regiunea transnistreană decât în 2010 şi anume 26 de secţii de votare pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Se va putea vota la Coşniţa, Cocieri şi în câteva localităţi din raionul Căuşeni. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cetăţenii moldoveni din regiunea transnistreană vor fi înscrişi pe o listă separată şi vor depune buletinele în urne speciale. Iurie Ciocan, preşedintele CEC, a declarat: „Nu vor fi tabulate rezultatele separat, dar vor fi numărate separat, pentru a avea inclusiv şi o evidenţă statistică”. În buletinul de vot pentru alegerile din acest an vor figura 26 de concurenţi electorali: 21 de partide politice, un bloc electoral şi 4 candidaţi independenţi.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei şi-a închis nouă consulate în străinătate. Într-un comentariu pentru ziarul ucrainean „Evropeiska Pravda”, purtătorul de cuvânt al externelor de la Kiev, Evgheni Perebîinis, a spus că misiunile diplomatice au fost desfiinţate urmare a „optimizării bugetului”. E vorba, între altele, de consulatele din Suceava (România), Prešov (Slovacia), Varna (Bulgaria), Batumi (Georgia), Nijnii Novgorod (Rusia) şi Haifa (Israel). „Totodată, - a spus Perebîinis, - intenționăm să deschidem o instituţie consulară în Transnistria, unde locuiesc mulţi cetăţeni ai Ucrainei. Statutul acesteia şi oraşul în care va fi amplasată încă nu au fost decise, suntem în consultări”, a declarat purtătorul de cuvânt al externelor de la Kiev.

Statele Unite vor să ofere Moldovei 10 milioane de dolari pentru întărirea securității frontierelor și pregătirea forțelor armate în lumina „provocărilor” apărute în regiune din cauza „activităților Rusiei”. Un document semnalat de Moldpres pe pagina de net a Departamentului de Stat arată că asistența pentru Moldova va face parte dintr-un pachet de 75 de milioane de dolari, dintre care 45 de milioane le-ar primi Ucraina, iar 20 de milioane Georgia. În privința banilor destinați Moldovei, în document se spune că ei vor fi folosiți prioritar pentru reformarea, instruirea și profesionalizarea forțelor armate și pentru „edificarea capacității de protecție a frontierei”.

Ucraina a introdus controlul pașapoartelor în jurul zonelor din estul țării controlate de separatiștii pro-ruși. Serviciul de grăniceri a anunțat joi că nimeni nu are să mai treacă dintr-o parte în cealaltă fără să prezinte pașaportul, explicând că este o măsură de securitate pentru izolarea regiunilor Donețk și Luhansk controlate parțial de separatiști. Regimul nou va crea de facto o frontieră internă, în timp ce o parte a graniței ucrainene cu Rusia este controlată deja de rebeli și trupele ruse. Kievul a anunțat că a oprit şi finanțarea regiunilor sub control separatist după ce acestea au organizat alegeri pe 2 noiembrie, considerate ilegale de Ucraina și de Occident, dar care însă au fost recunoscute de Moscova.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că a observat creşterea numărului de trupe ruseşti şi echipamente grele de război de-a lungul graniţei ruso-ucrainene şi că analizează informaţiile guvernului de la Kiev potrivit căruia zeci de tancuri şi alt armament greu, precum şi zeci de camioane cu militari ar fi intrat în regiunea ucraineană Luhansk, din Rusia. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a discutat cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, situaţia şi a spus ca odată cu încălcarea „majoră” a înţelegerilor de la Minsk, are loc o escaladare a conflictului cu Rusia.

Statele Unite au îndemnat Georgia să nu renunţe la viitorul său euro-atlantic, în contextul serioasei a crize politice care zguduie guvernul de la Tbilisi în aceste zile. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jen Psaki a declarat că este în interesul Georgiei să demonstreze că este stabilă şi unită şi că justiţia nu este utilizată ca armă în răfuieli politice. Speakerul parlamentului georgian a afirmat că plecarea din guvern a trei miniştrii care sprijineau integrarea euro-atlantică ar putea încetini acest proces de apropiere, dar cursul politicii externe georgiene nu se va schimba. Ministrul apărării a fost demis în 4 noiembrie după care din solidaritate, o zi mai târziu şi-au dat demisia ministrul pentru afaceri europene şi ministrul de externe. Alianţa de guvernare „Visul Georgiei” a pierdut totodată majoritatea în Parlament.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că scăderea masivă a preţului petrolului pe piata mondiala are o componentă politică. Declaraţia a fost făcută într-o întrevedere cu presa de stat din China, la care liderul de la Kremlin a spus şi că preţul scăzut al petrolului se datorează şi ratei reduse a creşterii economice mondiale. Scăderea preturilor la petrol reprezintă o ameninţare majoră pentru bugetul Rusiei, unde toate calculele au fost făcute pentru un preţ estimat al barilului de petrol de 100 de dolari. Preţul actual este de 78 de dolari barilul.

***

Europa Liberă: Peste două mii de mici întreprinzători din stânga Nistrului şi-au pus semnăturile pe o scrisoare către conducerea regiunii la sfârşitul lui octombrie. Micii antreprenori s-au plâns pe restricţiile comerciale introduse recent de comitetul vamal transnistrean. Comercianţii spun că unele din noile reguli frizează absurdul, căci, potrivit lor, pentru o banală pereche de papuci de casă vama ar fi putut percepe o suprataxă de peste 100 de dolari. În cele din urmă, datorită unor demersuri insistente, comitetul vamal a renunţat la noile taxe. Însă micii întreprinzători transnistreni spun că sânt îngrijoraţi de viitorul lor incert şi chiar ameninţă cu proteste, în cazul unor noi măsuri restrictive.

Peste două mii de mici întreprinzători din stânga Nistrului şi-au pus semnăturile pe o scrisoare către conducerea regiunii la sfârşitul lui octombrie. Micii antreprenori s-au plâns pe restricţiile comerciale introduse recent de comitetul vamal transnistrean. Comercianţii spun că unele din noile reguli frizează absurdul, căci, potrivit lor, pentru o banală pereche de papuci de casă vama ar fi putut percepe o suprataxă de peste 100 de dolari. În cele din urmă, datorită unor demersuri insistente, comitetul vamal a renunţat la noile taxe. Însă micii întreprinzători transnistreni spun că sânt îngrijoraţi de viitorul lor incert şi chiar ameninţă cu proteste, în cazul unor noi măsuri restrictive.

În scrisoarea expediată la sfârșitul lunii octombrie administrației liderului transnistrean și organului legislativ al regiunii, șefului executivului și directorului interimar al comitetului vamal al Transnistriei, oamenii de afaceri din regiunea transnistreană se plâng de faptul că regulile noi legate de regimul vamal și de trecere a frontierei au înrăutățit condițiile de activitate pentru oamenii de afaceri care operau importuri. Deosebit de afectate au fost afacerile mici și micii întreprinzători.

În scrisoare, cei peste două mii de semnatari se plâng de faptul că din 1 octombrie, în conformitate cu un ordin al comitetului vamal al Transnistriei, la perfectarea actelor vamale pentru, de exemplu, mai mult de două perechi de papuci de casă destinați comercializării micul întreprinzător trebuie să achite serviciul de însoțire a mărfurilor de la punctul de trecere al frontierei la secțiile de devămare aflate în incinta clădirilor administrative ale comitetului vamal al Transnistriei din diferite orașe. Pentru un kilometru de astfel de însoțire agentul economic trebuie să plătească vameșilor trei dolari. Ceea ce înseamnă că pentru a aduce marfa de la frontiera ucraineană până la Tiraspol suma care va trebui achită se va ridica la aproximativ 100 dolari.

Pe lângă pierderile financiare, spun semnatarii scrisorii, procedura presupune și foarte mult timp pierdut. Vama transnistreană nu are foarte multe echipaje de însoțire și de multe ori întreprinzătorii sunt nevoiți ore în șir să aștepte intrarea în Transnistria pe motiv că toate echipajele sunt ocupate. După mai multe scrisori și adresări către diferite instanțe conducerea comitetului vamal a anulat pe 22 octombrie ordinul care introducea noile reguli și a promis să emită un altul care să corecteze lacunele primei versiuni a documentului.

Însă această decizie nu a adus prea mult optimism deținătorilor de patente de mici întreprinzători. În adresările care au urmat oamenii au mai subliniat și faptul că în cazul în care va urma un nou val de înrăutățire a condițiilor pentru afaceri ei sunt gata să iasă la acțiuni de protest.

Președintele Sindicatului oamenilor de afaceri din businessul mic și mijlociu din Transnistria, Anatolii Frunză, descrie astfel situația pe segmentul economic:

Anatolii Frunză

Anatolii Frunză: „În acest moment businessul mic se descurcă foarte-foarte greu în Transnistria, pentru că domeniul principal de activitate pe acest sector este comerțul. Astăzi, comerțul șchioapătă foarte puternic, pentru că nu este nici cerere din partea consumatorilor, nu sunt nici investiții. Adică oamenii astăzi abia-abia dacă mai supraviețuiesc. În plus la asta pot spune că mai sunt și factori negativi interni – adică funcționarii noștri, care se gândesc doar la cum să obțină cât mai multe impozite și nu se gândesc deloc la cum să dezvolte businessul în așa fel încât acesta să poată asigura mai multe venituri la buget. Se merge pe calea ridicării cotei impozitului, căutării diferitelor metode a obține plăți maxime. Prin pârghii ca aducerea de acuzații, pedepsirea agenților economici aceștia sunt obligați apoi să completeze bugetul prin diverse penalități, și nu prin impozite achitate corect în urma creșterii afacerii”.

Antreprenorii spun că organele de control și-au intensificat activitatea cu scopul de a completa bugetul cu orice preț. Asta, în timp ce economiștii-teoreticieni recomandă în astfel de situații de criză crearea de condiții pentru majorarea bazei impozabile, ceea ce înseamnă deschiderea de noi întreprinderi și afaceri, crearea de noi locuri de muncă, ceea ce în consecință asigură completarea bugetelor de toate nivelele prin achitarea de impozite și alte plăți obligatorii. Deocamdată însă businessul mic din Transnistria are tendința de scădere a numărului de oameni de afaceri, a volumelor de producție și de comerț. Și aceste tendințe sunt alimentate de un rând de factori, spune Anatolii Frunză, inclusiv statutul politic nedeterminat al Transnistriei.

Anatolii Frunză: „În acest moment pot spune că marea majoritate vorbește deja despre faptul că ar fi cazul să-și cam adune de pe aici tot ce se poate lua și să plece, pentru că aici nu se văd niciun fel de perspective de dezvoltare. În plus, aici nu există cerere din partea consumatorilor, iar piedica principală, spre marele regret, este statutul politic nerecunoscut și de aici vin toate relele”.

Șeful sindicatului este de asemenea de părere că trebuie revăzută politica înăspririi pedepselor pentru încălcările din domeniul antreprenoriatului – în caz contrat nu poate fi vorba despre dezvoltarea acestui sector al economiei.

Anatolii Frunză: „Este adevărat că businessul mic are anumite probleme practic în toată lumea, dacă e să credem presei, dar dacă la noi se va merge în continuare pe principiul biciului, adică pe ideea de a lua cât mai mult de la business, atunci nu vom avea niciun fel de dezvoltare în viitorul apropiat”.

Este de părere Anatolii Frunză, președintele Sindicatului oamenilor de afaceri din businessul mic și mijlociu din Transnistria.

***

Europa Liberă: Ce cred locuitorii de rând din stânga Nistrului despre mediul de afaceri în regiune? Europa Liberă a încercat să afle opinia unor locuitori din Tiraspol.

- Вроде развивается. Но условия все равно не очень, по-моему. Потому что, если мы видим, конкуренция все равно очень маленькая, на очень низком уровне. Монополия все равно существует. Что нужно сделать?

- Ну, если мы, скажем, вернемся к давним временам, к смене правительства, так сказать, когда ушел Смирнов, грубо говоря, было лучше. Многие знакомые у меня, которые в малом бизнесе, и в среднем бизнесе, тоже говорят, что при Смирнове было лучше. Сейчас все основывается на том, чтоб залатать дыру в бюджете. А она не залатывается, она основана на том, чтоб ее закрыть за счет патентов и так далее. И, грубо говоря, ущемляются права. Поэтому не очень хорошо… По сравнению вообще с Европой – в Европе да, более развито для ведения малого бизнеса, там и поощрения и так далее.

- Мне кажется, в последнее время условия улучшились, если, например, конкретно в 90-х, то они были намного хуже, сами условия. То есть та же монополия, она очень активно образовывалась, сейчас все стало намного легче в этом плане, сейчас мы наблюдаем огромное развитие мелких предприятий вокруг нас. Поэтому я думаю, что все будет идти только к лучшему.

- Мало предпринимательства, очень тяжело начать с чего-то вообще, потому что у нас сейчас если что-то начать правильно, по закону, то очень много заморочек. Ну, я не знаю, наоборот, все тяжелее становится, по-моему.

- Это стоячий город. Тут ничего не развивается, на самом деле. Если здесь так все хорошо бы развивалось, малый бизнес, то были бы какие-то отличия. Я не настолько, так скажем, эрудирован в этом вопрос, да?, какие помехи... Место, наверное, вот и все. Здесь не так, скажем, цивилизованно все. Это нецивилизованная страна, мы не подходим для этого уровня, европейского…

- Малого бизнеса тут не существует, мало движения, большая монополия. Ну, тут нет смысла. Надо уезжать куда-то… Украина. На Украине сейчас бардак, сами знаете, в Тирасполе, допустим, если открывать какой-то бизнес, то надо, естественно, иметь какие-то поставки либо из Молдавии, либо изУкраины. С границей проблемы, цены сейчас не то чтобы маленькие, но у них тоже с валютой проблемы, и налоги поднялись на таможне… Так что даже без понятия.

- Ухудшились. Стало много конкуренции. Люди повозвращались с заработков, кого из Москвы депортировали, кого не пускают… Ухудшились, я считаю, что ухудшились.

Europa Liberă: Opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol.

***

Europa Liberă: Negocierile politice privind reglementarea transnistreană sunt de mulţi ani în impas. Tiraspolul refuză să discute despre viitorul statut al regiunii, iar Moscova zice repetă mereu că încă nu e timpul. Iată că şi ultima rundă de negocieri din acest an, în formatul 5+2, aşa cum s-a anunţat, nu va mai avea loc. Anul acesta, Tiraspolul a refuzat de mai multe ori şi din diverse motive să se prezinte la discuţii. Criza din Ucraina şi-a lăsat şi ea amprenta, în timp ce mulţi analişti şi politicieni compară agresiunea rusă din estul Ucrainei cu conflictul transnistrean şi vorbesc despre un aşa-numit fenomen de transnistrizare a Ucrainei. Colega mea Valentina Ursu a stat de vorbă cu cercetătoarea de la Berlin Anneli Ute Gabanyi despre evoluţiile din regiune şi şansa reglementării transnistrene.

Europa Liberă: Putem vorbi despre identificarea unei soluţii durabile pentru criza transnistreană, ţinând cont de ceea ce se întâmplă în regiune?

Anneli Ute Gabanyi

Anneli Ute Gabanyi: „Este foarte interesant de urmărit această întrebare pentru că într-adevăr situaţia şi problematica Transnistriei s-a schimbat foarte mult în momentul în care Ucraina a hotărât pe de o parte să nu semneze Acordul cu Uniunea Europeană şi după care au izbucnit aceste fenomene dramatice din ţara vecină Republicii Moldova. Cred că două evenimente vor fi importante, în primul rând, Transnistria undeva acum a devenit un sandwich între Republica Moldova propriu-zisă, centrul şi Ucraina. Pentru că cele două, Ucraina de Vest şi Republica Moldova, joacă acum, ca să zic aşa, în acelaşi film. Cred că Rusia va încerca mai întâi, ceea ce s-a şi făcut, să considere că acele părţi ale Republicii Moldova, şi e vorba nu numai de Transnistria, dar, eventual şi de Găgăuzia, unde s-a ţinut şi un referendum în această problemă, vor cere să nu se alăture Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ci să se alăture acordului vamal euroasiatic. În acest moment, însă eu văd şi o altă mişcare, care de asemenea se profilează din partea acelor republici populare din estul Ucrainei, de a face joncţiune cu Transnistria prin regiunea Mariupol şi prin Odesa. Şi în momentul acela într-adevăr Transnistria ar putea să devină parte a formaţiunilor cel puţin economice, comandate şi conduse de Rusia. Şi până la urmă cred că atunci va fi recunoscută şi independenţa acestui ţinut. De aceea, personal cred că ar fi foarte bine ca Uniunea Europeană să se pregătească pentru a primi cât mai repede Republica Moldova în Uniunea Europeană şi fără Transnistria. După părerea mea, Transnistria a fost folosită de Rusia până acum ca un mijloc de instrumentalizare a opţiunilor şi posibilităţilor Republicii Moldova de a se alătura Uniunii Europene, iar acest lucru nu mai poate continua. Şi la începutul anului 2015 cred că va veni momentul hotărâtor."

Europa Liberă: Doamnă Anneli Ute Gabanyi, poziţia Ucrainei va fi alta decât cea pe care au avut-o autorităţile de la Kiev în 23 de ani de la izbucnirea acestui conflict armat de la Nistru?

Anneli Ute Gabanyi: „Într-un fel, sigur, atitudinea şi politica Ucrainei atât faţă de Republica Moldova, cât şi de România, s-a schimbat deja. Întrebarea este ce se va întâmpla cu Ucraina de Vest, să spunem aşa, care va rămâne cu acele regiuni sau parte din acele regiuni în calitate de conflicte îngheţate, ceea ce este exact în interesul Moscovei. Interesul Moscovei, ca în cazul Republicii Moldova, a fost întotdeauna, pe de o parte, federalizarea teritoriului pentru a controla politica externă a acestor ţări, Moldova sau Ucraina, prin aceste regiuni care sunt supuse intereselor Moscovei, plus staţionarea în continuare a trupelor. În cazul Ucrainei s-a văzut clar că numai acorduri de staţionare nu ajung, le trebuie ruşilor şi posibilitatea de manipulare printr-un conflict îngheţat. Republica Moldova, aşa de rău cum îmi pare să o spun, trebuie să se elibereze de acest conflict îngheţat. Cetăţenii, şi de altfel, şi actorii, agenţii economici din Transnistria, au avut destul timp să ia o hotărâre unde vor să se ducă. Dar de acum înainte, cred, hotărârea va fi a guvernului de la Chişinău.”

Europa Liberă: Se zice că acest format de negocieri „5+2” nu mai este atât de viabil, funcţional sau că aproape nu mai livrează rezultate. Şi atunci ce fel de negocieri se poartă, ce fel de tratative, cu ce şanse de a identifica o soluţie?

Anneli Ute Gabanyi: „Acest format de la început a fost sortit eşecului, în momentul în care, chiar şi cei mai optimişti negociatori din Occident şi-au dat seama că, de fapt, Rusia negociază numai după interesele ei. Iar negocierile, cererile adresate Occidentului mergeau întotdeauna în aceeaşi direcţie şi erau inacceptabile. Şi când Moscova a văzut că Occidentul nu acceptă această condiţionare inacceptabilă, şi bine că Occidentul şi-a dat seama, că au mai fost şi alte cazuri, negocierile nu mai au nicio importanţă. Şi Occidentul şi-a dat seama că negocierile numai de dragul negocierilor nu au niciun rost.”

Europa Liberă: Dar Angela Merkel şi Vladimir Putin ar putea să mai revină la aceste probleme ce ţin de conflictele unde separatiştii domină, deocamdată?

Anneli Ute Gabanyi: „Nu. Ar a fi un vis de nerealizat. Numai în condiţiile în care Rusia îşi vede îndeplinite cerinţele se vor continua negocierile şi, bineînţeles, se vor termina „à la Kozak”. Altă soluţie nu va exista. Şi cei care sunt idealişti şi cred chiar că presiunile economice ale Moscovei, situaţia economică a Moscovei s-a deteriorat foarte mult şi din cauza căderii preţului petrolului şi a căderii valorii rublei totuşi cred că Moscova nu va ceda.”

Europa Liberă: Financiar Moscova va susţine şi pe mai departe aceste regiuni separatiste?

Anneli Ute Gabanyi: „În momentul în care ar deveni prea scumpe, le va recunoaşte. Şi atunci cei din aceste regiuni vor trebui să-şi dea seama că, de fapt, subvenţionarea pe care au mizat până acum nu mai poate continua. Am văzut ce se întâmplă în Crimeea. Şi acolo oamenilor li s-au făcut o serie de promisiuni, iar acum deja încep să se plângă, văzându-se trişaţi şi văzând aşteptările lor într-adevăr neîndeplinite. Cred că Rusia nu va putea continua să subvenţioneze la nivelul de până acum aceste regiuni. Pe de altă parte, va încerca, aşa cum face în momentul de faţă în problema datoriilor Ucrainei pentru livrările de gaze, să transmită chitanţa mai departe, către Bruxelles. Ar fi ideal ca Moscova să-şi realizeze ţelurile politice şi, în acelaşi timp, costurile să fie plătite de către Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Costurile economice?

Anneli Ute Gabanyi: „La sigur, de ce nu?”

Europa Liberă: Deci, Transnistria cu un viitor în ceaţă sau?..

Anneli Ute Gabanyi: „Un viitor incert. Şi ceaţă… Aş spera, - ştiu că este un lucru pe care puţini politicieni din Chişinău îl pot spune pe faţă, - dar cred că ar fi în interesul Republicii Moldova în sine, acel teritoriu care este controlat de guvernul de la Chişinău să se obişnuiască cu ideea cel puţin a unei despărţiri temporare de acest teritoriu (regiunea transnistreană). Îmi pare rău să o spun, dar altă soluţie nu văd. Au trecut zece ani de când am formulat această tristă concluzie pentru prima dată, iar evoluţia de atunci, din păcate, mi-a dat dreptate.”

Europa Liberă: Cercetătoarea de la Berlin Anneli Ute Gabanyi, într-un interviu realizat de Valentina Ursu.

Tiraspolul a anunţat recent prin şefa guvernului Tatiana Turankaia că nu se aşteaptă la o colaborare constructivă cu Chişinăul şi că, dimpotrivă, anticipează o înrăutăţire, per ansamblu, a procesului de negocieri. Mai mult, Tiraspolul deja şi-a suspendat participarea în cadrul mai multor comisii comune de experţi. Zilele trecute, şefa diplomaţiei transnistrene Nina Ştanski a declarat că administraţia transnistreană aşteaptă o recunoaştere oficială din partea Federaţiei Ruse şi şi-a exprimat convingerea că acesta ar fi, citez, „singurul scenariu posibil de evoluție a evenimentelor aici”, am închis citatul. Am încercat să aflăm ce cred locuitorii de rând ai regiunii transnistrene despre aceste declaraţii:

„Cred că aceste declaraţii se fac pentru a linişti poporul. De fapt, aşa ceva nu e posibil, este un mit. Sunt foarte multe discuţii despre acest lucru şi de foarte multă vreme… Dacă era posibil, demult eram recunoscuţi. Aşa însă nu se întâmplă nimic, nici o acţiune concretă în acest sens. Nu cred că e posibil... Spre marele nostru regret, pentru că şi eu, şi cred că şi toţi concetăţenii mei ne-am fi dori foarte mult ca asta să se întâmple. În afară de discuţii, nu vedem nimic altceva.”

„Nu este posibil. Nu avem graniţă comună. Sigur, recunoaşterea e de dorit, dar nu-i decât o ficţiune.”

„Cred că e realist, pentru că asta durează deja de vreo 10 ani şi Rusia ar trebui să ne recunoască, n-o să ne lase aşa. Însă asta nu decem noi. Nu ştiu, probabil, Putin...”

„Să ne unim cu Rusia este un lucru real. Acum şi pensii din Rusia ar putea să ne dea. Toţi oamenii pe care-i aud, în principiu, cred că acum ar trebui să fim noi la rând, să ne unească.”

„Mi se pare că Rusia acum are alte probleme – cum e Ucraina - şi nu-i arde acum de Transnistria. Nu cred că recunoaşterea noastră ar fi acum o mişcare inteligentă, pentru că ţările occidentale vor reacţiona la asta foarte dur.”

„Războiul nostru s-a sfârşit atât de demult şi tot nu ne recunosc. Ştiu eu… se va întâmpla asta vreodată… Eu nu cred că Rusia ne va recunoaşte, chiar dacă nu ne-a abandonat. Dar eu plâng în fiecare seară, când mă uit cum oamenii sunt omorâţi în Ucraina. Şi eu sunt din Ucraina, din regiunea Kirovograd. Mi-e foarte milă, sărmanii oameni, cum suferă ei… Ar trebui să pună capăt războiului, să nu se mai omoare… suntem fraţi… Am rude peste tot în Ucraina – şi la Vinniţa, şi în Dnipropetrovsk, şi în Kirovograd şi chiar la Kiev. Dar ei gândesc cu totul altfel decât noi. De exemplu, noi suntem pentru Doneţk, pentru Luhansk, iar ei… Sunt şi aşa oameni care nici nu vor să discute cu noi…”

Europa Liberă: Opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.

***

Europa Liberă: Săptămâna trecută, locuitorii orașului Makeevka din regiunea Donețk a Ucrainei, localitate aflată sub controlul separatiștilor pro-ruși, au ieșit la un miting în fața clădirii administrației unuia dintre sectoarele orașului, cerând să li se elibereze cartele alimentare gratuite. Materialul corespondentei Radio Svoboda, Alexandra Vagner, este sintetizat de Lina Grâu.

La Makeevka

În luna octombrie Kievul a oprit plățile bugetare și sociale pentru Makeevka și alte orașe aflate sub controlul separatiștilor. Și dacă pensionarii au posibilitatea să-și primească banii pe teritoriul controlat de Ucraina a regiunii Donețk, atunci angajații întreprinderilor de stat sunt dependenți acum de cartelele alimentare prin intermediul cărora se distribuie ajutorul umanitar. Acestea nu sunt eliberate tuturor maturilor care nu primesc salariile, ci doar celor care au în componența familiei copii minori. Ajutorul nu este suficient pentru toată lumea și acest lucru a trezit nemulțumirea oamenilor. Problema asigurării cu hrană în orășelul Gorlovka, învecinat cu Makeevka, a fost recent soluționată astfel: în oraș a fost adus un camion cu găini vii, iar în procesul de distribuire a ajutorului umanitar cei care stăteau la coadă s-au luat la bătaie.

Locuitoarea orașului Makeevka, Irina, numele căreia Radio Svoboda nu-l publică din considerente de securitate, spune că populația orașului depinde foarte mult de ajutorul umanitar:

„Salariile nu se mai plătesc. Educatorii, profesorii și medicii au primit în septembrie o plată unică de 3000 hrivne (aproximativ 230 dolari) și atât. Nu se mai fac niciun fel de plăți pentru că toată sfera socială nu mai este finanțată de Ucraina din cauza blocării trezoreriei. Mai întâi, ajutoarele umanitare veneau o dată la 10 zile, însă acum alimente gratuite sunt distribuite din ce în ce mai rar.”

Rația pentru o cartelă alimentară, - spune Irina, - este de câte un kilogram de hrișcă, orez, zahăr și făină, jumătate de litru de ulei, un borcan de carne conservată, o conservă de sardine. Foarte rar se dă câte un borcan de lapte condensat sau un pachet de ceai.

Cantinele sociale, - două pentru un oraș de 100 mii locuitori, - anunțate cu mare fast la începutul lunii septembrie și unde oamenii puteau lua o masă caldă pe zi, au funcționat 2 săptămâni, iar acum nu se mai știe nimic de ele.

După ce o vreme au fost închise, magazinele alimentare din Makeevka au acum produse de tot felul. „Bani de-ar fi, - spune Irina, - dar nu sunt”. Pe străzile orașului mai bine de jumătate dintre magazine sunt închise – foarte mulți agenți economici pur și simplu și-au sistat activitatea.

Irina povestește că în Makeevka controlată de forțele separatiste pro-ruse oamenii merg la serviciu, dar nu primesc salarii pentru asta. „Întreprinderile private au fost obligate acum câteva săptămâni să se re-înregistreze după regulile „republicii populare Donețk”, - povestește Irina. - Întreprinderile au plătit pentru această procedura câte 200 de hrivne, iar după o lună vor plăti careva impozite. Nu este clar unde se vor duce acești bani, pentru că un buget ca atare nu există. Taximetriștii plătesc și ei în fiecare lună careva taxe informale pentru dreptul de a lucra în oraș. Probleme mari sunt și la minele de cărbuni. Avem o organizație de stat, „Makeev-Ugoli”, care se ocupă în mod centralizat de comercializarea cărbunelui. Angajații acesteia continuă să meargă la serviciu, dar minele lucrează autonom: dacă vor găsi unde să vândă cărbunele, vor primi și salarii. Minerii până la sfârșitul lunii septembrie au primit din bugetul ucrainean subvenții în valoare de 2/3 din salariu – în legătură cu faptul că angajații nu pot merge la serviciu din motive care nu depind de ei. Dar din octombrie plățile ucrainene au fost sistate. Acum în general nu se mai fac niciun fel de achitări.”

Irina mai spune că situația actuală din Donbass-ul controlat de separatiștii pro-ruși este mult mai proastă decât în anii 1990 după destrămarea URSS. „Pe străzi umblă oameni înarmați, te temi să ieși în oraș. Oamenii continuă să moară: vecinul meu a mers în fâșia forestieră și a dat peste o mină care a explodat. Uneori prin intermediul rețelelor de socializare sunt identificați adepții Ucrainei și la aceștia vin chiar în casele lor. E terifiant. Este cu mult mai rău decât în anii 1990. În anii 1990 exista o perspectivă, o speranță că totul va fi mai bine. În Makeevka era o întreprindere care completa practic bugetul orașului – uzina metalurgică. Acum nu există niciun fel de perspective. Impresia este că viitor nu există”, spune Irina.

„În vară, când erau acțiuni militare, oamenii au văzut cine bombardează orașele, și-au înțeles greșeala, au regretat că au mers la referendumul cu privire la separarea de Ucraina. Acum, însă, pe fundalul problemelor care sunt, oamenii par să fie preocupați doar de supraviețuire – la așa-zisele alegeri din regiunile separatiste din 2 noiembrie localnicii au mers majoritatea la vot. Și asta, pentru că celor care votau li se permitea să cumpere cu doar 1 hrivnă câte un kilogram de cartofi, morcov și varză. La secțiile de votare erau rânduri. Oamenii mergeau, ca o cireadă, la varză și cartofi... E foarte trist să vezi asta”, spune Irina.

Și chiar dacă acțiunile militare s-au oprit, în oraș se trage periodic. „Joi s-a tras. Vineri, sâmbătă și duminică a fost liniște. Iar azi auzim din nou undeva departe explozii...”

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.