Alegerea unui nou preşedinte în fruntea Uniunii Izgoniţilor Germani (BdV – Bund der Vertriebenen) a trecut oarecum neobservată din cauza festivităţilor dedicate aniversării prăbuşirii Zidului din Berlin.
Reprezentanţii organizaţiilor etnicilor germani din diferitele ţări est-europene, întruniţi vineri, 7 noiembrie la Berlin, l-au ales pe Bernd Fabritius ca succesor al controversatei Erika Steinbach.
Uniunea Izgoniţilor a fost înfiinţată după cel de-al doilea război mondial. Organizaţia naţională propriu zisă a luat fiinţă în 1950, definindu-se drept o grupare care reprezintă interesele a celor 15 milioane de etnici germani care fuseseră expulzaţi din ţări ca Polonia, Cehoslovacia sau Ungaria. Pe lîngă organizaţiile germanilor din cele 3 ţări amintite, Uniunea Izgoniţilor mai cuprinde şi alte organizaţii regionale, ca de pildă cea a saşilor din Transilvania, a şvabilor dunăreni (din România şi fosta Iugoslavie), a germanilor din Bucovina, a celor din Rusia ş.a.m.d. (Mica organizaţie a etnicilor germani din Basarabia - numită Asociaţia Germanilor din Basarabia – Bessarabiendeutscher Verein - s-a unificat cu cea a germanilor din Bulgaria şi Dobrogea. Asociaţia, cu sediul la Stuttgart, nu face parte din Uniunea Izgoniţilor. Liderii asociaţiei consideră că etnicii germani din zonele amintite nu au fost izgoniţi, ei plecînd benevol în urma înţelegerilor stabilite în urma pactului Ribbentrop-Molotov, din 1939.)
20 de organizaţii (cunoscute sub denumirea germană de Landsmannschaft) activează astăzi în cadrul Uniunii care de acum încolo va fi condusă de Bernd Fabritius, deputat al Uniunii Creştin-Sociale (bavareze – CSU) în Bundestag şi deocamdată încă preşedinte al organizaţiei saşilor ardeleni.
Fabritius, considerat un politician moderat, a anunţat că principalul obiectiv al politicii sale va fi continuarea procesului de reconciliere cu Polonia, distanţîndu-se astfel şi de cursul inflexibil promovat de Erika Steinbach. Ca deputată creştin-democrată, ea s-a opus recunoaşterii frontierelor actuale cu Polonia şi a stîrnit iritări permanente la Varşovia.
Juristul Fabritius, născut în 1965, la Agnita (în Transilvania), a emigrat din România în 1984. În mai multe interviuri, el a calificat expulzarea germanilor ca „o crimă”. Totodată, el s-a pronunţat pentru un memorial dedicat tuturor persoanelor care deveniseră victime ale unor purificări etnice. Steinbach voia iniţial ca acest memorial să documenteze, în exclusivitate, soarta etnicilor germani.
Unii tradiţionalişti, deranjaţi de faptul că Fabritius este homosexual, l-au transformat în ţinta unor glume proaste, precum a relatat revista „Der Spiegel” (Nr. 30, 21.7. 2014) într-un articol apărut în această vară. Presa germană a subliniat că orientarea sa sexuală nu a jucat nici un rol în cadrul organizaţiei pe care o va conduce de acum încolo şi a cărei imagine oarecum prăfuită, el doreşte s-o schimbe.