Vice-premierul rus Dmitri Rogozin, care este și emisarul Kremlinului în chestiunea transnistreană, a spus la o întâlnire cu liderul socialist Igor Dodon – printre multe altele – că Moscova ar regreta restricțiile comerciale împotriva unor exportatori moldoveni. Alla Ceapai a încercat să afle dacă această declarație ar putea semnala ridicarea embargourilor.
Deşi ar regreta embargo-urile asupra produselor moldoveneşti, Moscova nu le-ar poate deocamdată anula, i-ar fi spus vicepremierul rus Dmitri Rogozin liderului socialiştilor Igor Dodon.
„În condiţiile unor frontiere deschise cu România şi UE, nu putem să identificăm care din produse sunt moldoveneşti, şi care nu,” ar fi explicat Rogozin citat de presa rusă.
La Chişinău, însă, Igor Dodon a prezentat o proprie versiune a celor auzite la Kremlin. Politicianul socialist, care speră să-şi aducă partidul în Parlament speculând pe relaţia „excelentă” pe care ar avea-o cu Federaţia Rusă, a sugerat, la revenire, că ar fi primit asigurări că embargourile ruseşti vor fi totuşi ridicate, însă după alegerile parlamentare şi doar în condiţiile în care Moldova va renunţa la Acordul de Asociere şi cel de liber schimb cu UE.
Anterior, Dodon a pretins că ar fi reuşit să negocieze cu autorităţile de la Moscova ușurarea situației migranţilor moldoveni cu probleme de şedere în Federaţia Rusă, în schimbul revenirii acestora acasă pentru exerciţiul electoral, anunţ tratat cu mult scepticism la Chişinău.
Marți, în timp ce socialistul se afla în Rusia, o agenţie rusească îl cita pe asistentul directorului Rosselhodnadzor, Alexei Alexeenko, spunând că serviciul veterinar şi fitosanitar rus ar fi gata să poarte negocieri cu autorităţile Republicii Moldova privind ridicarea interdicţiilor la exportul de fructe şi carne.
Deşi era vorba despre o intenţie ipotetică, televiziunile apropiate guvernării au difuzat materiale gândite parcă să evidenţieze meritul ministrului democrat de la economie, Andrian Candu, în ridicarea interdicţiilor, date şi ele aproape ca fapt împlinit.
Solicitat de Europa Liberă pentru o explicaţie, ministrul agriculturii Vasile Bumacov - al cărui domeniu este direct vizat - a păstrat ambiguitatea, dar a lăsat de înţeles că nu ar avea ştiinţă de vreo discuţie între instituţiile de resort în termenii folosiţi de presă:
„Noi oricând suntem gata să negociem, dar nu avem ce negocia pentru că a fost luată o decizie politică. Toată istoria asta precum că să nu fie reexport din Europa nu mai poate fi luată serios în consideraţie pentru că cel care este specialist ştie că acest lucru nu se întâmplă. Pot să vă spun că Federaţia Rusă când va decide să ridice embargoul îl va ridica fără să întrebe pe cineva, dar nu cred că cineva va îndrăzni acum să facă acest lucru.”
Şi expertul de la Institutul Economiei de Piaţă, Viorel Gârbu, tratează cu scepticism probabilitatea unei rezolvări a problemei embargourilor şi plasează întreaga poveste în context electoral:
„Rusia foarte uşor poate să renunţe la embargouri, de altfel aşa cum le-a şi introdus. Întrebarea e dacă vor fi întrunite condiţiile cerute de Rusia. În condiţiile unor influenţe pe plan politic, doar acest moment poate să argumenteze, să justifice anularea embargourilor, adică dacă se reuşeşte atingerea unor obiective politice.”
Expertul Viorel Gârbu se numără printre cei care consideră că factorul politic a fost determinant şi în cazul recentei înţelegeri a autorităţilor moldovene cu cele ruseşti privind prelungirea contractului livrărilor de gaze naturale la un preţ de achiziţie redus. În opinia lui, graba cu care s-a semnat acest contract ar fi un favor electoral pentru PD, reprezentantul căruia deţine şefia Ministerului Economiei.
Amintim că după ce a interzis importul vinurilor moldoveneşti mai bine de un an în urmă, Moscova treptat a interzis şi livrările de fructe, legume, conserve şi de produse de carne din Moldova, invocând deficienţe fitosanitare.