Preşedinţii Poloniei şi Ucrainei la Chişinău – o vizită „mai mult decât simbolică”

O strângere de mâini între liderii unor ţări prietene. Preşedintele Nicolae Timofti între preşedinţii Bronislaw Komorowski (stânga) şi Petro Poroşenko, Chişinău, 20 noiembrie 2014

Pe agendă, importanţa scrutinului parlamentar din 30 noiembrie, aspiraţiile pro-europene ale Moldovei şi Ucrainei şi securitatea în regiune.

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko s-a arătat optimist că atât țara sa, cât și R. Moldova vor adera la Uniunea Europeană. Vorbind la Chișinău în prezența președintelui Moldovei Nicolae Timofti și a președintelui Poloniei Bronislaw Komorowski, Poroșenko a spus că războiul din estul țării sale nu a oprit reformele pro-europene ale Ucrainei. Amintind că la ultimele alegeri ucrainene au votat covârșitor pentru forțele care promovează integrarea în UE, Petro Poroșenko i-a îndemnat pe alegătorii moldoveni să facă la fel la 30 noiembrie. Preşedintele Poloniei Bronislaw Komorowski a vorbit despre binefacerile pe care aderarea Poloniei la Uniunea Europeana şi la Alianţa Nord Atlantică le-a adus polonezilor şi i-a îndemnat pe moldoveni să facă la fel, promițând sprijin polonez şi european în continuare Moldovei.

Nicolae Timofti şi Bronislaw Komorowski

Importanţa scrutinului parlamentar din 30 noiembrie, aspiraţiile pro-europene ale Moldovei şi Ucrainei şi securitatea în regiune – sunt trei subiecte abordate, într-o măsură mai mare sau mai mică, în discursurile de la Chişinău ale celor trei preşedinţi.

Şeful statului polonez, Bronislaw Komorowski, a lăudat Chişinăul pentru ceea ce a numit „progrese” înregistrate în calea apropierii de Uniunea Europeană – uniune în care Varşovia se află deja de 15 ani - şi nu a ezitat, la fel cum au mai făcut-o şi alţi emisari ai capitalelor europene, să plaseze Republica Moldova în fruntea ţărilor din Parteneriatul Estic.

Cum îşi poate asigura Republica Moldova un drum sigur în calea apropierii de Uniunea Europeană? Printr-un vot pro-vestic la alegerile din 30 noiembrie, a lăsat să se înţeleagă preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski:

Nicolae Timofti şi Petro Poroşenko

„Polonia de 15 ani este membră NATO şi de zece ani parte a Uniunii Europene. Cetăţenii noştri ştiu că datorită acestui fapt ţara şi fiecare om în parte este mai sigur, mai bogat şi conştient că locuieşte într-o lume mai bună. Polonia a înregistrat un succes economic datorită siguranţei care o oferă NATO şi ne dezvoltăm în baza unor legi clare, stabilite în interiorul Uniunii Europene. Dorim ca vecinii şi prietenii noştri să aibă posibilitatea să valorifice şansa de a-şi construi şi întări naţiunea. Dorim Ucrainei, Moldovei şi Georgiei să-şi găsească propria cale spre vest, spre lumea valorilor democratice. Sunt convins că integrarea UE va asigura un viitor mai bun tuturor naţiunilor. Sperăm că la alegerile parlamentare care se apropie cetăţenii moldoveni, prin votul lor, vor menţine parcursul european al ţării.”

Anunţul pe care l-a făcut în continuare oficialul de la Varşovia a conferit concreteţea necesară sprijinului polonez: Bronislaw Komorowski i-a promis omologului său moldovean Nicolae Timofti că până la finele acestui an, parlamentul de la Varşovia va ratifica Acordul de Asociere între Uniunea Europeană şi Repubilca Moldova.

Liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, a îndemnat cetăţenii moldoveni să urmeze exemplul conaţionalilor săi - adică să dea un vot hotărât pro-occidental, aşa cum au făcut-o ucrainenii la alegerile parlamentare de luna trecută. În viziunea sa, alegerile parlamentare din Republica Moldova ar avea şi ele o importanţă crucială pentru stabilitatea din întreaga regiune.

Născut la Bolgrad, regiunea Odesa, şi copilărind la Tighina, în stânga Nistrului, preşedintele Poroşenko a insistat să-şi înceapă discursul în română. Preşedintele ucrainean, care se află în Moldova la distanţa de 10 ani în care nici un preşedinte ucrainean nu vizitat Chişinăul, a numit acest popas al său mai mult decât simbolic.

După perioade dacă nu glaciale, atunci cel puţin rezervate din raporturile moldo-ucrainene, marcate de neînţelegeri pe subiectul proprietăţilor moldoveneşti în Ucraina, delimitarea frontierei sau supărarea Chişinăului pe implicarea neînsemnată a Kievului în soluţionarea conflictului transnistrean, acum, a dat asigurări Petro Poroşenko, lucrurile vor lua o altă turnură:

„Ucrainenii au demonstrat că susțin integrarea europeană și sunt convins că alături de noi va fi și o Moldovă europeană. Avem multe de făcut împreună, consolidarea securității, rezolvarea confictului transnistrean, dar pentru asta trebuie să aveți mai întâi alegeri corecte la 30 noiembrie, la care să reconfirmaţi parcursul pro european al ţării.”

În privinţa conflictului armat din ţara sa, Petro Poroşenko a insistat că Ucraina se confruntă cu o invazie militară din partea Federaţiei Ruse şi şi-a exprimat încrederea în capacitatea Vestului de a sprijini Ucraina în această situaţie complicată:

„Sunt optimist, cred că în scurt timp vom avea parte de reultate pozitive în context. Sperăm şi contăm pe suisţunerea din partea partenerilor noştri. Dacă nu se va schimba nimic, cred că va continua politica sancţiunilor, însă nu pentru a înjosi pe cineva, dar pentru ca fiecare parte implicată în dialog să-şi îndeplinească responsabilităţile asumate.”

Preşedintele Nicolae Timofti a asigurat omologul său de la Kiev de solidaritate, adăugând că succesul Ucrainei este un interes național şi al Moldovei.

Şeful statului i-a decorat pe cei doi preşedinţi cu cea mai înaltă distincţie de stat „Ordinu Republicii”. Un gest similar a făcut şi preşedintele interimar de acum patru ani, Mihai Ghimpu care, în preajma alegerilor anticipate din noiembrie 2010, l-a decorat cu aceeaşi distincţie pe preşedintele de atunci al Georgiei, Mihail Saakaşvili, aflat la Chişinău într-o vizită care a fost interpretată ca un gest de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova.

***

Vizita preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko la Bălţi a început cu depunerea de flori la monumentul poetului ucrainean, Taras Şevcenko, unde a fost întâmpinat cu mesaje pro-europene, scandate de către de câteva zeci de tineri, etnici ucraineni.

După ce a vizitat Casa Ucrainească, cum este numit Centrul comunităţii ucrainene din Bălţi, Petro Poroşenko era aşteptat de câteva sute de persoane în sediul teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălţi.

Premierul Iurie Leancă, care l-a însoţit pe Petro Poroşenko, a salutat audienţa în limba ucraineană. La rândul său, preşedintele ucrainean i-a răspuns în română, deşi mare parte discursul său a fost în limba ucraineană.

Chiar dacă afară ploua necontenit sala teatrului „Vasile Alcsandri” era arhiplină. Persoanele prezente la eveniment au venit nu doar din Bălţi, majoritatea dintre aceştia fiind tineri.

Cei doi preşedinţi şi premierul Iurie Leancă

Mesajul preşedintelui ucrainean a fost unul pronunţat pro-european. A vorbit despre perspectiva europeană a Republicii Moldova şi Ucrainei, despre viitorul tinerilor etnici ucraineni ce locuiesc în Moldova, despre situaţia din Crimeea, Doneţk şi Lugansk. De asemenea, preşedintele ucrainean a ţinut să-i încurajeze pe cei prezenţi ca pe 30 noiembrie să-şi dea votul pentru viitorul european al Republicii Moldova.