Hrişca şi alegerile

„Nu pot să înţeleg de ce aiştea, care vor acum să ne ia voturile, nu ne-au spus că hrişca se va scumpi!”

Un vecin de circa 60 de ani, nu foarte prosper, m-a întrebat deunăzi plin de nemulţumire: „Ai văzut cît costă acum hrişca în magazin?”

„Habar nu am…”

„E de groază! Un kilogram de hrişcă, pe care îl luam cu 12 lei, costă acum tocmai 20 de lei! Ce tîmpenie!” a exclamat vecinul.

„Păi, se pare că în Rusia lumea a dat buzna în magazine şi cumpără saci de hrişcă. De aceea, s-a scumpit ea la noi…”, am lansat o explicaţie.

Vecinul s-a uitat la mine ca la un mesager al galaxiilor îndepărtate, apoi mi-a ţinut un discurs lung şi greu de digerat: „Măi, omule, eu înţeleg că acolo se cumpără cu sacii hrişca. Dar nu pot să înţeleg de ce aiştea, care vor acum să ne ia voturile, nu ne-au spus că hrişca se va scumpi! De ce au tăcut? Că eu era să mă duc la magazin şi să-mi cumpăr vreo 30 de kilograme la preţul de 12 lei. Dar acum ce să fac? S-o cumpăr cu 20 de lei? Iaca ei strigă acum, aiştea care vor la putere, că se gîndesc la oamenii simpli. Dar de ce ei nu mi-au spus mie, omului simplu, că hrişca se va scumpi? Aşa se gîndesc ei la omul simplu, grîjania şi anafura?... ”

„Dar poate ei nu ştiau. Pe deasupra, dumneata însuţi ar fi trebuit să-ţi dai seama ce se va întîmpla de vreme ce a fost războiul dintre Ucraina şi Rusia, iar cel al sancţiunilor mai durează…”, am încercat eu să pun o parte din vină pe umerii omuleanului nemulţumit.

Încercarea mea l-a enervat enorm. S-a făcut imediat stacojiu la faţă şi se zborşi la mine: „Ei nu ştiau? Ei totul ştiu! Pur şi simplu, îi doare-n cot! Ei acum numai la putere se gîndesc! Şi nu ai dreptate cînd spui că eu trebuia să-mi dau seama… Ei, aceşti domni care vor la putere, trebuiau să-mi zică! Dar ei nu mi-au zis! Acum ştiu ce o să fac! Nu mai obţin ei duminică votul meu! S-a terminat! Să voteze proştii pentru ei! La revedere!”

Asta mi-a spus omuleanul care jinduia hrişcă ieftină. M-am uitat la el cu luare aminte. Părea să aibă o hotărîre de granit!