Au început alegerile generale. Peste 4.000 de observatori interni și internaționali urmăresc votul din Republica Moldova

Aproximativ 2,8 milioane de alegători moldoveni sunt așteptați astăzi la urne la alegerile parlamentare.

Participă 19 partide, 1 bloc electoral și 4 candidați independenți. Pentru prima dată în istoria alegerilor parlamentare din Republica Moldova, un concurent electoral – Partidul ”Patria” al omului de afaceri Renato Usatîi – a fost exclus de la alegeri.

CEC a făcut propunerea miercuri, aprobată joi de Curtea de Apel iar sâmbătă, cu o zi înainte de alegeri, Curtea Supremă de Justiție a consființit eliminarea partidului ”Patria” din cursa electorală. Partiul este acuzat de finanțare ilegală din străinătate și de utilizarea unei sume, din acești bani, în actuala campanie electorală.

În bultetinul de vot, în dreptul partidului ”Patria” este ștampilat ”Retras”.

Ambasadele Statelor Unite și Rusiei la Chișinău precum și misiunea Uniunii Europene și-au exprimat îngrijorarea și au îndemnat autoritățile să asigure corectitudinea procesului electoral.

Alegerile sunt monitorizate de peste 4000 de observatori, majoritatea naționali. Au fost acreditați și 816 observatori străini, trimiși de 57 de organizații internaționale, inclusiv 382 sub egida OSCE. Misiunea internațională sub egida OSCE va organiza luni o conferință de presă la care își va prezeta primele observații privind desfășurarea alegerilor.