Între Uniunea Europeană, Uniunea Vamală și Sfântul Duh

Sondaj de opinie în ziua alegerilor cu oameni care ies de la slujba bisericească de la catedrala metropolitană din Chișinău.

„Am plănuit să vin mai întâi la biserică, să mă rog, şi apoi mergem şi ne facem datoria de cetăţean, ne ducem să ne dăm votul.”

Europa Liberă: V-aţi rugat şi pentru viitoarea conducere, viitorii guvernanţi?

„Da, sigur. Ne-am rugat să fie pace. Ne-am ales cum s-ar zice drumul. Schimbările arată că merge spre bine şi cred că tot aşa o să fie şi mai departe.”

„Ne-am rugat pentru ca Domnul să le dea un pic de înţelepciune şi poate chiar, aş spune-o aşa la direct, să le dea minte politicienilor noştri, că de 20 şi ceva de ani nu prea să vede.”

„Ne-am rugat ca Dumnezeu să ne lumineze oleacă mintea pentru cine să votăm pentru că nu prea sunt candidaţi vrednici de conducerea statului.”

„Am fost şi am votat dimineaţa şi repede am venit la biserică. M-am rugat pentru acest pământ creştin ca să fie pace, pace şi iar pace.”

„Sperăm să fie linişte în ţară. să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat în ţara vecină.”

„Ne ducem la votare. Înainte eram cu ruşii. Foarte bine am trăit şi cu ruşii. Am avut şi de lucru. Dar acum vrem să votăm şi pentru Europa. Cred că va fi spre bine, lumea o să aibă locuri de muncă. Anul acesta o să votăm pentru Europa.”

„Trebuie să fim buni cu toţi vecinii. Nu e corect să tragem într-o parte sau în alta. Ar fi bine să fim buni cu toţii. Trebuie oleacă să aplecăm capul că nu avem aşa posibilităţi ca să răcnim la cei care duc carul.”

Europa Liberă: Ce aşteptări aveţi de la aceste alegeri, de la viitoarea guvernare?

„Aşteptăm un trai mai decent. Am fost un pic prin Europa, am văzut cum se trăieşte acolo şi aş vrea şi la noi în ţară să fie la fel.”

„Aşteptăm un trai decent, mai ales pentru copii. Pentru viitorul copiilor ne străduim.”

„Nimic bun nu aştept de la conducători, de la candidaţii care sunt acum pe listele electorale. Nu aştept nimic bun ţinând cont de ceea ce s-a întâmplat pe parcursul ultimilor ani.”

„Aşteptările noastre sunt pentru ca să trăim într-o ţară liberă, independentă şi, în primul rând, creştină.”

„Să fie alături de cetăţeni, să ne aducă un viitor mai bun pentru tineri, pentru cei care îşi doresc să fie alături de cei dragi şi să nu plece peste hotare.”

Europa Liberă: De ce credeţi că e important să mergeţi la vot?

„Pentru că dacă nu o să decidem noi soarta ţării, nu o să o decidă nimeni.”