Eugenia Pogor: „Tradiţional, alegătorii din Găgăuzia sunt foarte activi şi au venit în număr mare la vot, mai ales în primele ore ale zilei. Ca şi în alte părţi, aici au fost probleme cu registrul electronic. Sistemul a picat şi operatorii au fost nevoiţi să treacă datele pe hârtie, ca ulterior să le introducă în baza de date, aşa cum au fost învăţaţi la seminare. La secţia la care am mers a venit şi primarul oraşului Comrat, Nicolai Dudoglo, care a spus că acest scrutin este important nu doar pentru întreaga ţară, dar şi pentru Găgăuzia, mai ales că în ultimii 20 de ani găgăuzii au făcut câteva greşeli, şi el speră că de acum înainte mica lor Găgăuzie va fi cea mai frumoasă regiune a Republicii Moldova“.
Europa Liberă: Eugenia, până la această oră, ai reuşit să vorbeşti cu alegătorii? Ce spun oamenii? Pentru ce-şi dau votul astăzi?
Eugenia Pogor: „Ca şi la scrutinele precedente şi ca la referendumul din februarie, am observat că aici votul este cumva geopolitic. Mulţi cred că astăzi ar trebui să alegem între Est şi Vest. Oamenii mai în vârstă, desigur, sunt cu gândul la copiii plecaţi peste hotare, la muncă. Şi-ar dori ca ei să se întoarcă, să aibă unde lucra, să înveţe în limbile lor naţionale. Am văzut oameni venind cu copiii lor de mână. Desigur, îşi doresc un viitor mai bun pentru copiii lor.“
Europa Liberă: Eugenia, la secţiile de vot pe care le-ai vizitat tu, ai reuşit să vorbeşti cu observatori? Ai reuşit să vezi dacă au fost înregistrate plângeri, încălcări?
Eugenia Pogor: „Da, am vorbit, în primul rând, cu preşedintele Consiliului electoral de circumscripţie pentru toată Găgăuzia. M-a asigurat că în regiune n-a existat nici o încălcare. Dar am auzit oamenii vorbind despre autobuze care ar fi transportat alegători la secţiile de vot, informaţie care nu mi-a fost confirmată de nici un observator cu care am vorbit până acum. Unul dintre ei a venit tocmai din Polonia şi a ales să vină în Găgăuzia pentru că i s-a părut lui că este o zonă interesantă, la fel ca şi Transnistria. El a rămas impresionat de numărul mare de alegători şi de numărul mare de observatori, pentru că la secţia de vot din Comrat la care am mers erau, de exemplu, 18 persoane, ceea ce pentru el este un semnal că procesul electoral este sub lupa tuturor şi şansele ca să existe încălcări sunt tot mai mici. Iarăşi, el s-a bucurat că a văzut la acea secţie de vot o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, probabil, singura secţie din Găgăuzia sau din Comrat dotată cu o astfel de rampă de acces.