Alegeri 2014: Bilanț Promo Lex

Numărarea paralelă a Promolex este singura pe care se poate conta pentru date de alternativă.

Organizaţia neguvernamentală Promo Lex, care s-a angajat să monitorizeze procesul de votare prin două mii de observatori trimişi în toate regiunile Republicii Moldova, a făcut până acum două bilanţuri şi va mai face unul la ora 20.

Rezumând neregulile despre care a vorbit organizaţia, ar fi să spunem că mulţi alegători nu s-au regăsit în listele de bază. Organizaţia mai spune că a înregistrat cazuri de agitaţie electorală – la 2% din secţii s-ar fi semnalat aşa ceva, deci oamenii au fost îndemnaţi cum să voteze, spune Promo Lex. La fel, printre neregulile apreciate ca grave de organizaţie e faptul că în preajma multor secţii s-au vândut băuturi alcoolice.

La fel, au fost semnalate cazuri de transportare organizată spre locurile votării, cazuri de deschidere cu întârziere a secţiilor. Într-un procent din secţii urnele nu au fost sigilate corespunzător. Unele secţii au avut probleme cu energia electrică. La secţia nr. 1 din Cahul s-a spart o urnă.

Cazuri de afişaj electoral neînlăturat, ceea ce este responsabilitatea administraţiei publice locale, ar fi alte nereguli, deşi acesta este interzis doar în preajma secţiilor de vot şi nu e interzis la o depărtare mai mare de 100 de metri de secţia de votare.

Pavel Postică

Solicitat de noi, Pavel Postică, şeful grupului de observatori naţionali ai Promo Lex, ne-a spus totuşi că problema cea mai gravă pe care ar remarca-o ar fi căderea serverului CEC și a sistemului electronic de evidență a alegătorilor. Asta a dus la crearea cozilor la majoritatea secţiilor de vot şi a trezit foarte multe nemulţumiri în rândul oamenilor care veneau să voteze. L-am întrebat pe Pavel Postică ce impact ar putea avea asta asupra rezultatelor. Potrivit lui, este foarte important mai întâi ca CEC-ul să analizeze şi să explice în ce au constat defecţiunile.

În tot cazul, pentru că numărarea oficială a rezultatelor se va face oricum în baza proceselor verbale de pe hârtie, şi nu a datelor electronice ale acestui sistem, căderea din dimineaţa zilei nu are cum să influențeze datele, crede Pavel Postică.

Trebuie să mai precizez că Promo Lex va desfăşura o numărare paralelă a voturilor şi a promis să vină cu rezultatele acestui exerciţiu mâine, la ora 10. Cum exit-polluri în acest an nu există, numărarea paralelă a Promolex este singura pe care se poate conta pentru date de alternativă.