Armand Goșu: „politica Chişinăului trebuie decisă de cetăţenii R. Moldova”

În dialog cu un observator, expert în problemele fostului spațiu sovietic, inclusiv ale Moldovei.

Rezultatele parţiale alealegerilor parlamentare de ieri arată că partidele care îşi doresc o apropiere de Uniunea Europeană ar conduce în faţa celor care vor să revină în sfera de influenţă a Federatiei Ruse. În mandate, dreapta pro-europeană ar acumula acuma 53, iar stânga pro-Rusia 48. Istoric și expert în spațiul ex-sovietic, Armand Goșu crede că vor urma negocieri dure, în condiţiile în care nici un partid nu poate forma de sine stătător guvernul. L-am intrebat mai intai dacă peisajul de după alegeri vine cu surprize?

Europa Liberă: V-a surprins rezultatul acestor alegeri parlamentare din Republica Moldova? Cum arată peisajul de după scrutin?

Armand Goșu

Armand Gosu: „Surpriza este. În ciuda faptului că mulţi spun că nu e nicio surpriză, că se confirmă nişte tendinţe pe care le cunoşteam, totuşi e o surpriză, surpriza se numește Partidul Socialiştilor.

E surpriză în măsura în care sondajele de opinie, contradictorii de altfel din ultimele săptămâni, nu au indicat niciun moment faptul că partidul lui

Surpriza se numește Partidul Socialiştilor ...

Dodon ar putea obţine un scor atât de mare şi s-ar situa pe primul loc în alegerile parlamentare de ieri.”

Europa Liberă: Deci, niciun partid nu poate forma guvernul fără negocieri şi coaliţii care se anunţă, după cum spun unii observatori, destul de dificile.

Armand Gosu: „E foarte complicat de negociat coaliţii în condiţiile acestea. În general, Republica Moldova, scena politică de la Chişinău, are un istoric foarte încâlcit în negocierea coaliţiilor de guvernare. Dacă am putea spune pro-Est, pro-Vest, dreapta şi stânga, în Moldova nefiind utilizate în ultima perioadă pentru a analiza eşichierul politic, deci, pro-Vest avem clar Partidul Liberal Democrat, avem Partidul Democrat şi Partidul Liberal. Pro-Est în general se pun în această categorie Partidul Comuniştilor şi acum avem Partidul Socialiştilor. Dar Partidul Comuniştilor şi Partidul Socialiştilor nu au majoritatea. Dacă scorurile se confirmă ei, practic, vor avea sub 50 de deputaţi, ceea ce, sigur, înseamnă că e imposibil să formeze guvernul.”

Europa Liberă: Se vorbea despre singura necunoscută a acestui scrutin în peisajul postelectoral, care ar fi poziţia de negociere a Partidului Comuniștilor. Credeţi că va încerca cineva dintre partidele pro-europene să negocieze şi cu comuniştii?

Armand Gosu: „Depinde foarte mult de Ghimpu. Dacă preşedintele Partidului Liberal va insista în continuare pentru numirea lui Chirtoacă, primarul Chişinăului, în funcţia de prim-ministru, Partidul Liberal obţinând un scor nu foarte bun în aceste alegeri, practic, dintre formaţiunile politice pro-Vest liberalii lui Ghimpu au scorul cel mai mic, şi dacă vor insista, punând diverse condiţii, s-ar putea ca o parte din condiţiile pe care le pun ei să nu fie acceptate de celelalte partide politice şi atunci Filat şi Plahotniuc să recurgă la serviciile unor alţi deputaţi.

Că se va negocia cu Voronin o formulă de susţinere în Parlament, că anumiţi deputaţi sub şocul victoriei lui Dodon vor începe să treacă la Partidul Democrat, nu ştim ce se va întâmpla, dar e foarte posibil să asistăm la utilizarea mai degrabă a voturilor deputaţilor comunişti, fără a exclude aici o coaliţie la care să participe şi Voronin. În fond, Voronin, cel puţin în ultimele luni, nu a mai fost atât de categoric pro-Uniunea Euroasiatică şi e foarte bine că relaţiile lui la Moscova cu preşedintele Putin nu sunt foarte bune.”

Europa Liberă: Bine, dar el a spus, chiar în această campanie, că nu vrea să ia parte la nicio coaliţie.

Armand Gosu: „Multe sunt declaraţiile de campanie electorală. Totuşi, surpriza e faptul că Voronin pierde, practic, statutul de lider al celui mai important partid politic din Republica Moldova. Este pentru prima dată când PCRM-ul, după 14 ani, nu mai este cel mai important partid politic. Şocul e foarte mare atât pentru el personal, cât şi pentru activul de partid al Partidului Comuniştilor, de abia pe locul trei, după ce 14 ani a dominat scena politică de la Chişinău. E un şoc destul de mare.”

Europa Liberă: Presa străină titrează că Moldova ar fi sfâşiată între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă. Cine urmează să ghideze Moldova din afară: Moscova sau Bruxellesul?

Armand Gosu: „Sigur că nimeni de la Bruxelles sau dintr-o capitală a Uniunii Europene n-ar sta să manipuleze scena politică de la Chişinău. Pentru că în felul acesta s-ar încălca principiile după care funcţionează lumea occidentală.

Am asistat la un exerciţiu democratic încheiat cu succes...

Până la urmă, politica Chişinăului trebuie decisă de cetăţenii Republicii Moldova, iar ieri am asistat la un exerciţiu democratic încheiat cu succes tocmai în sensul acesta – electoratul dă un mandat deputaţilor care vor negocia diverse formule de coaliţie. Deci, eu aş prefera să rămânem în cadrul acesta mare şi să nu încercăm să implicăm forţe externe în Republica Moldova, pentru că s-a mai întâmplat în acest spaţiu şi în momentul acela Rusia s-a prezentat ceva mai bine şi mai insistent decât au făcut-o occidentalii. Pentru că occidentalii nu concep tipul acesta de intervenţie, de influenţare, de manipulare a politicii dintr-un alt stat.”

Europa Liberă: Ce priorităţi ar trebui să aibă noua guvernare?

Armand Gosu: „Reforma. Reforma. Reforma. Viitorul prim-ministru va fi, probabil, un prim-ministru de sacrificiu, nu trebuie să inventeze un program de guvernare sofisticat, ci pur şi simplu să citească cu atenţie Acordul de Asociere şi DCFTA semnate acum şase luni de premierul Leancă la Bruxelles. Dacă viitorul guvern se va concentra pe punerea în aplicare a principalelor prevederi ale celor două documente fundamentale încheiate cu Uniunea Europeană, eu cred că Moldova are şanse mari să fie luată în serios drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană în următorii cinci-zece ani, dar condiţia aceasta – foarte serios făcută reforma.”

Europa Liberă: Contează ce nume se va anunţa că ar putea să ocupe funcţia de premier?

Armand Gosu: „Sigur că da. E o situaţie foarte complicată de negociat în cadrul viitoarei coaliţii – funcţia de premier. Iar viitorul premier, e limpede pentru oricine se gândeşte la acea funcţie, va fi un premier de sacrificiu, va fi un om politic care într-un an, doi, trei, cât va rezista, va trebui să pună în operă în Republica Moldova reforme foarte-foarte dure tocmai pentru a relansa, a pune pe baze noi întreaga economie, întreaga societate, întreaga viaţă politică, justiţia, pentru ca Moldova să devină compatibilă cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Actualul prim-ministru şi-ar putea păstra şansele să rămână în fruntea executivului de la Chişinău?

Armand Gosu: „Cea mai bună soluţie în momentul acesta e că Iurie Leancă ar fi cea mai bună variantă în acest moment pentru a continua să conducă guvernul Republicii Moldova. Mai degrabă şi în această culoare de tehnocrat pe care a preferat să o îmbrace nu este un premier puternic, din punct de vedere politic. Dar partidele şi liderii partidelor care vor forma viitoarea coaliţie nici ei nu vor un premier politic foarte puternic.

Acum slăbiciunea pe care o are Iurie Leancă, poziţia lui slabă, vin şi din felul în care s-au poziţionat în contextul alegerilor prezidenţiale din România, susţinându-l pe Ponta. Dar pentru intern în Republica Moldova, pentru a face reforme, lucrul acesta nu poate să-i dăuneze relaţia bilaterală, câtă vreme relaţia bilaterală cu România o va construi tot cu Ponta, iar ambiţii mari politice premierul Leancă nu a dat semne că ar avea.”