Europa Liberă: Domnule Vladimir Socor, alegerile legislative s-au încheiat, dar politicienii au şi mai mult de lucru pentru că urmează a fi creată o coaliţie guvernamentală. Va fi creată uşor?
Vladimir Socor: „Mă tem că va fi creată foarte greu, aşa cum s-a întâmplat după alegerile din 2009 şi după alegerile anticipate din 2010. Şi cum s-a întâmplat de fapt în toată perioada de patru ani a acestei guvernări. Toată perioada aceasta a fost caracterizată de încercările a două partide din coaliţia de guvernământ, Partidul Democrat şi Partidul Liberal, de a-şi îmbunătăţi în permanenţă situaţia, de a-şi promova propriile interese prin negocierea, renegocierea portofoliilor şi a beneficiilor, împărţirea şi reîmpărţirea constantă.
Acest proces a îngreunat foarte mult reformele. Există în continuare o singură echipă capabilă de a promova reformele. Este vorba despre echipa Partidului Liberal Democrat, condus de domnii Vlad Filat şi Iurie Leancă. Am spus de multe ori, anume această echipă a dus tot greul muncii de integrare europeană.”
Europa Liberă: Domnule Socor, cine trebuie să guverneze Moldova? Unul e rău, altul nu e bun…
Vladimir Socor: „Îmi pare rău că repet, dar văd o singură echipă capabilă de a guverna Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dar ei nu au suficiente mandate astăzi să conducă un guvern şi un Parlament.
Vladimir Socor: „Da, e corect. Situaţia din acest motiv este foarte complicată. De aceea, salut ideea potrivit căreia negocierile pentru formarea noii coaliţii trebuie să aibă loc la lumina zilei, fără înţelegeri secrete şi, eventual, în prezenţa unor oficialităţi europene.”
Europa Liberă: De ce e nevoie de acest lucru? De lumină şi de prezenţa occidentalilor?
Vladimir Socor: „Ca să nu mai asistăm la procesul constant de negociere şi redistribuire a beneficiilor, proces care a folosit numai intereselor de grup. Negocierile sunt inevitabile. Ministerele şi alte instituţii, şi posturi guvernamentale trebuie împărţite exclusiv pe criteriul competenţei profesionale, nu pe criteriul apartenenţei de partid. Iar după ce guvernul se formează şi instituţiile de stat sunt repartizate între partenerii de coaliţie, atunci fiecare minister şi instituţie guvernamentală trebuie să răspundă direct primului ministru, nu şefului de partid respectiv.”
Europa Liberă: Cine merită să fie în fruntea executivului de la Chişinău?
Vladimir Socor: „Cred că primul ministru Iurie Leancă a condus foarte bine guvernul. Dânsul este apreciat în mod corespunzător de partenerii occidentali. Cred că dânsul face o figură foarte bună în străinătate şi a fost un foarte bun şef de guvern, dar nu fără rezerve. Eu am mai exprimat această rezervă şi vreau s-o exprim din nou, referitoare la cedarea Aeroportului din Chişinău unei companii obscure ruseşti. Am fost recent la Chişinău şi am văzut că această companie a pus deja stăpânire pe Aeroport. Un oarecare domn Ilan Shor, despre care prea puţin se ştie în Republica Moldova, eu cel puţin nu am nicio informaţie despre ce reprezintă şi cine stă în spatele acestui tânăr, a devenit dintr-o dată şeful consiliului de administraţie al Aeroportului şi al Băncii de Economii.
Acum, Banca de Economii, care a fost cedată unor interese ruseşti revine în proprietatea statului sau sub controlul statului.
E inacceptabil ca R. Moldova să cedeze un atu strategic de asemenea importanţă unor interese ruseşti...
Rămâne să vedem ce se va întâmpla acolo. Dar cu siguranţă că şi Aeroportul trebuie întors. E inacceptabil ca Republica Moldova să cedeze un atu strategic de asemenea importanţă unor interese ruseşti, mai ales în contextul evenimentelor din Ucraina vecină, când Aeroportul capătă o importanţă strategică mai mare decât oricând în trecut.”
Europa Liberă: Vorbim despre parcursul european, continuarea acestui drum şi despre nevoia implementării reformelor. Credeţi că ar putea să se facă presiuni din exterior, dar şi din interior asupra noii guvernări să-şi schimbe macazul, să se gândească la nevoile cetăţeanului simplu?
Vladimir Socor: „Presiuni poate face şi într-adevăr face numai Rusia, aşa este obiceiul Rusiei. Dar nu cred că Rusia va avea succes, deoarece, cum am mai spus şi cu alte ocazii, în discuţiile noastre, Rusia şi-a pierdut pârghiile de influenţă asupra Republicii Moldova, pur şi simplu le-a epuizat. Rusia nu mai are ce presiuni să facă asupra Republicii Moldova. Cred că Moldova a devenit invulnerabilă acum faţă de presiunile ruseşti. Există costuri economice ale presiunilor ruseşti, dar aceste costuri sunt suportabile. Deci, nu e vorba despre presiuni.
Dar avem două rezultate defavorabile ale alegerilor din 30 noiembrie, alegeri care vor complica şi poziţia internaţională a Republicii Moldova, inclusiv faţă de Rusia. Un prim rezultat defavorabil este radicalizarea opoziţiei de stânga pro-ruse. Atâta timp cât această parte a spectrului politic era ocupată de Partidul Comuniştilor, opoziţia era relativ moderată, iar Partidul Comuniştilor nu era în niciun caz un partener al Rusiei în Republica Moldova. Dimpotrivă, relaţia Partidului Comuniştilor cu Moscova era încordată, era marcată şi rămâne şi acum marcată de neîncredere reciprocă. În persoana Partidului Comuniştilor Rusia nu avea un partener în Republica Moldova.
Situaţia s-a schimbat foarte mult, deoarece Partidul Socialiştilor a devenit hegemonul stângii din Republica Moldova, acest partid nu numai că e mai puternic astăzi decât Partidul Comuniştilor, dar nu-şi ascunde intenţia de a elimina practic Partidul Comuniştilor de pe scena politică, de a monopoliza stânga. Iar Partidul Socialiştilor se manifestă în mod direct ca agentul de influenţă al Rusiei în Republica Moldova. Situaţia este mult mai proastă acum decât a fost înainte de 30 noiembrie, din acest punct de vedere.
Al doilea rezultat negativ al alegerilor este relativa pierdere de teren a Partidului Liberal Democrat. Dacă până la 30 noiembrie Partidul Liberal Democrat, condus de domnii Filat şi Leancă, predomina categoric din toate punctele de vedere, în interiorul coaliţiei de guvernământ, acum raportul de forţe s-a mai echilibrat. Cu siguranţă că în cadrul negocierilor care vor avea loc partidul controlat de domnul Plahotniuc, condus formal de domnul Marian Lupu, va avea pretenţii sporite faţă de partenerii din coaliţie, cerând mai multe posturi, mai multe avantaje, invocând faptul că a câştigat patru locuri în plus în Parlament, în timp ce Partidul Liberal Democrat a pierdut mai multe mandate. Iată un rezultat negativ al alegerilor.”
Europa Liberă: Domnule Socor, insistam şi pe ideea că acest rezultat al scrutinului înseamnă continuarea drumului către integrarea europeană. Acest drum înseamnă implementarea reformelor. Se vor face aceste reforme? Care va fi preţul lor? Cetăţeanul aşteaptă schimbări sesizabile întru îmbunătăţirea calităţii vieţii lui.
Vladimir Socor: „Da. În cursul vizitei mele recente la Chişinău am observat că există un consens în cadrul observatorilor pro-europeni din Republica Moldova referitor la priorităţile reformelor. Şi anume prioritatea numărul unu ar fi reforma justiţiei şi a Procuraturii. Eu sunt de acord cu această viziune, cred că reforma anume în această sferă, a justiţiei şi Procuraturii, îl va convinge cel mai bine pe cetăţean, pe alegător că ceva se va schimba în bine în Republica Moldova.
Şi din acest punct de vedere, eu personal, cu toată modestia, aş recomanda conducerii noului guvern să solicite trimiterea în Republica Moldova a unei misiuni EULEX, Uniunea Europeană are acest instrument, este un instrument al politicii comune de externe şi de securitate a Uniunii Europene – EULEX. Este vorba de misiuni de experţi pe care Uniunea europeană le poate trimite într-o ţară parteneră pentru reformarea sectorului justiţiei şi al Procuraturii. Anume o asemenea misiune ar fi deosebit de urgentă pentru Republica Moldova în această fază. Trimiterea unei asemenea misiuni şi rezultatele care s-ar obţine de pe urma ei ar justifica speranţele puse de alegătorii pro-europeni.”
Europa Liberă: Domnule Socor, vorbim deocamdată doar ipotetic despre şansa celor trei formaţiuni pro-europene, care se pare că vor obţine suficiente voturi pentru a prelua controlul în Parlament, şansa lor de a crea coaliţia de guvernare. PL, care insistă pe o integrare euroatlantică a Republicii Moldova, PD, care nu vrea să audă de NATO şi insistă pe menţinerea neutralităţii, se va găsi limbaj comun în cadrul unei noi coaliţii?
Vladimir Socor: „Cu siguranţă că se poate găsi o formulă verbală în acordul de coaliţie, care să împace şi poziţia domnului Ghimpu, şi poziţia Partidului Democrat. Cred că ambele poziţii sunt de fapt irelevante în ultimă instanţă. Aderarea la NATO nu este în niciun caz la orizont, este undeva dincolo de orizont. Pe de altă parte, dezideratul aderării la NATO în viitor trebuie să figureze într-un mod sau altul în acordul de coaliţie. Iar Partidul Democrat, opunându-se acestei menţiuni în acordul de coaliţie, nu face decât să confirme poziţia acestui partid de echidistanţă între Est şi Vest, mai bine spus între Europa şi Rusia. Nu este o poziţie pro-europeană, este o poziţie de mijloc.
Această poziţie a apărut foarte clar în lungul interviu acordat de domnul Plahotniuc, cu câteva zile înainte de alegeri, în presa din Chişinău. În acest lung interviu domnul Plahotniuc explică pe larg poziţionarea partidului său între Europa şi Rusia, preconizând ca Republica Moldova să fie un fel de punte de legătură între Rusia și Europa, între Europa și Uniunea Euroasiatică. Nu este o poziție pro-europeană, este o poziție care seamănă mult cu vechea, cunoscuta poziție a domnului Vladimir Voronin care preconiza că interesele Moldovei sunt și acolo, și acolo. Domnul Plahotniuc nu folosește expresia ca Moldova să fie ca vițelul care suge la două vaci, dar acesta este sensul acestei lungi intervenții a domnului Plahotniuc în preajma alegerilor. Repet, nu este o politică pro-europeană, este o politică a așa-numitului dublu vector care poate să reflecte interesele de grup din acest partid, dar în niciun caz interesul național al Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Până nu demult sugerați că nu ați exclude ideea creării unei coaliții largi, inclusiv cu PCRM-ul domnului Voronin. Rămâneți la această idee?
Vladimir Socor: „Evident că totul depinde de condițiile care pot fi agreate între participanții la negocieri. Dar după alegerile din 30 noiembrie și după slăbirea neașteptată a Partidului Comuniștilor în aceste alegeri, valoarea de aliat a Partidului Comuniștilor poate fi pusă sub semnul întrebării. Pe de o parte, comuniștii au astăzi mult mai puțină influență decât au avut până acum. Pe de altă parte, un partid comunist slăbit și un partid comunist scăpat de aripa sa radicală, cu potențial revoluționar, poate fi un aliat rezonabil în cadrul unei coaliții.
După părerea mea, trebuie cântărit cu multă grijă care dintre cele două partide, partidul, sau mai bine spus, gruparea din jurul domnului Plahotniuc, sau Partidul Comuniștilor reprezintă un risc mai mic pentru politica de reforme din Republica Moldova. Deci, e vorba de a cântări riscurile. Partidul domnului Plahotniuc, l-am urmărit timp de cinci ani, știm de ce este capabil. Partidul Comuniștilor s-a exprimat, prin gura domnului Voronin, domnul Voronin continuă să afirme că integrarea europeană este un obiectiv pe termen lung, dar pe termen scurt și mediu relațiile economice cu Rusia și cu Uniunea Vamală condusă de Rusia sunt mai importante pentru Republica Moldova.
În general, domnul Voronin exprimă o poziție de euroscepticism. Din punctul dânsului de vedere, relațiile economice cu Rusia și cu Uniunea Vamală a Rusiei sunt mai importante pentru Republica Moldova decât relația cu Uniunea Europeană. Și în plus, domnul Voronin exprimă rezerve și față de valorile politice și sociale europene. Deci, situația este foarte încurcată. Verdictul alegerilor este neconcludent. Cu toate că partidele din coaliția nominal pro-europeană au câștigat la diferență mică alegerile, verdictul de fapt este neconcludent.”
Europa Liberă: Domnule Socor, ați spus că formarea unui guvern urmează să fie extrem de dificilă. Va antrena negocieri intense în zile, săptămâni sau chiar luni?
Vladimir Socor: „Nici nu vreau să mă gândesc la luni, dar dacă ele se întind pe parcursul câtorva săptămâni, acesta va fi deja un semnal de alarmă și va demonstra alegătorilor că partidele respective nu reușesc să își corecteze propriile deficiențe. Iată de ce în cazul unor asemenea tergiversări în negocieri, cred că ar fi atât o obligație, cât și un interes al Partidului Liberal Democrat să discute această problemă în mod direct cu alegătorii. Iar dacă se repetă șantajele la adresa acestui partid, pe care le-am mai văzut în decursul anilor 2010-2013, atunci este de datoria conducătorilor Partidului Liberal Democrat să împărtășească aceste îngrijorări cu alegătorii pentru ca alegătorii să afle foarte clar cine tergiversează formarea guvernării și din ce motive.”
Europa Liberă: În caz contrar, ar putea să bată la ușă anticipatele…
Vladimir Socor: „Dacă cineva are interesul să destabilizeze situația din Republica Moldova pe termen lung și să compromită definitiv integritatea sistemului politic și imaginea Republicii Moldova față de partenerii occidentali, cel mai bun lucru pentru a atinge acest rezultat ar fi alegerile anticipate.”