Artiştii autohtoni între jocurile politice şi arta cea de toate zilele

Foto: Democracy.md.

Corina Morozan în dialog cu Victoria Lungu.

În timpul campaniei electorale din acest an, la fel ca în alegerile precedente, artiştii au susţinut activ diverşi politicieni, fiind ademeniţi de sumele mai mult sau mai puţin impunătoare oferite de aceştia sau atrași de ideologia partidului pentru care au urcat în scenă. Corina Morozan a încercat să afle ce-i motivează pe artiştii autohtoni să se manifeste în campanii electorale, și a stat de vorbă cu interpreta de muzică uşoară Victoria Lungu.

Victoria Lungu: „Sunt sigură că fiecare artist vine în faţa publicului să aducă melodiile, mesajul cântecului său, sufletul său, să se întâlnească cu oamenii, fanii săi, cu lumea care îi respectă activitatea şi ascultă muzica lui. Pentru că lumea vrea să-l vadă în piele şi oase, să-l pipăie, vin cu flori şi nu este nimic legat de politică în cazul ăsta.”

Europa Liberă: Nu credeţi că este o mituire pe care o acceptaţi din partea partidului?

Victoria Lungu: „Nu, categoric nu. Pentru că sunt două ramuri absolut speciale. Noi, artiştii, de multe ori, venim în faţa publicului, fără să aducem vreun mesaj de genul: „votaţi pe ăstia sau pe ceilalţi”. În marea majoritate a cazurilor, cântăm de ziua orașului, când e sărbătoare. Am obeservat că lumea aşteaptă artistul câte o jumătate de oră şi după recital poate să iasă din sală, pentru că nu-l interesează partidul politic, dar vine special pentru artist. Politicienii care şi-au făcut lista cu artişti, ştiu pe cine să mizeze, care piese sunt în top, care artişti sunt apreciaţi şi iubiţi de lume.”

Europa Liberă: Presupun că remunerarea este destul de consistentă sau nu prea...

Victoria Lungu (Foto: Shock.md)

Victoria Lungu: „Depinde. Fiecare artist a avut un preţ destul de bun pentru Moldova, dar mi se pare că în această cursă electorală, artiştii trebuiau să ceară de trei/patru ori mai mult. Dacă e să luăm sondajele din România, artiștii care merg în campanie iau câte cinci, şapte sau opt mii de euro, pe când la noi, artiştii iau de la 500 până la 1500 de euro, ceea ce mi se pare foarte şi foarte puţin.”

Europa Liberă: Cât de normal şi firesc este să amesteci politicul cu arta?

Victoria Lungu: „Nu cred că este un mare amestec. În primul rând, vine artistul care îşi aduce mesajul său artistic. Eu aveam sate în care aveam concerte şi lumea îmi spunea că timp de 10-15 ani niciun artist nu a călcat pragul satului. Multe concerte aveau loc în primărie şi în casele de cultură. De multe ori îmi dădeau lacrimile şi mă gândeam că trebuie să schimbăm ceva, ca oamenii ăstia de la ţară, copiii să aibă o şcoală muzicală. După aia, vă daţi seama, noi plecam şi venea liderul de partid şi dacă omul este curios, ascultă, dar mulţi dintre ei se întorc şi pleacă. Nu ascultă nimica. Pentru un artist contează să apară în faţa publicului. Atunci cand avem ocazia să ajungem în alegeri este o bucurie enormă pentru fiecare artist.”

Europa Liberă: Anul ăsta ai cântat în campanie?

Victoria Lungu: „Da, am cântat.”

Europa Liberă: Care a fost cea mai incitantă ofertă pe care ai primit-o din partea unui partid?

Victoria Lungu: „Am primit oferte din partea câtorva partide, dar am ajuns să merg doar cu un singur partid, pentru că aşa am crezut eu că e corect, chiar daca din start intenționam să merg cu mai multe partide. Mi-am zis că trebuie să am şi eu verticalitate şi să demonstrez lumii că am ales un drum corect şi m-am axat doar pe un singur partid.”

Europa Liberă: Care partid?

Victoria Lungu: „Rămâne secretul meu.”

Europa Liberă: Merită banii câştigaţi din campanile electorale?

Victoria Lungu: „Nu.”

Europa Liberă: Crezi că voturile acumulate de un anume partid se datorează şi artiştilor care au urcat în scenă pentru ei?

Victoria Lungu: „Nu cred, pentru că aţi văzut şi voi câte concerte s-au organizat, foarte şi foarte mari. Unii oponenţi politici s-au gândit că artiştii care vor cânta pentru ei, vor schimba ceva în buletinele de vot. Aţi văzut şi în ultimele zile, în data de 27 şi 28 noiembrie au fost două concerte mari şi situaţia nu s-a schimbat prea mult. Lumea a venit doar să voteze. Celor cărora le-a fost frică că ne pupă tatăl rus pe frunte, că ni se va lua alfabetul şi ni se va întoarce limba rusă, ăstia au fost cu patriotismul în suflet şi au votat cu pro-europenii. De ruşi pot să zic doar că dacă nu au avut tăria, curajul, ambiţia şi caracterul să înveţe lima română, să zică bună ziua şi vă mulţumim din suflet că au stat atâţia ani pe un pământ aşa de frumos, atunci nu poţi să-l convingi să voteze pentru Europa. Cred că am votat de frica să nu pierdem ţărişoara asta mică.”