Noua coaliție începe elaborarea programului de guvernare

Dumitru Diacov: „trebuie să ne gândim la asigurarea unui consens larg în societate, la transmiterea unor mesaje foarte clare de politică economică, ce fel de politică internă dorim să construim, ce politică externă care să aducă cât mai multă linişte în ţară”.

Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal au decis să creeze o majoritate parlamentară. La o întrevedere între liderii celor trei formațiuni pro-occidentale, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu, s-a decis ca experţii acestor partide să înceapă elaborarea programului de guvernare, care va avea principalul scop de a asigura integrarea europeană a Moldovei, a confirmat pentru Europa Liberă deputatul Dumitru Diacov, unul dintre fruntașii democraților.

Europa Liberă: Domnule Diacov, rezultatele alegerilor parlamentare mai sunt comentate, sunt comentate diferit. Cel mai mult contează acum să cunoaştem cine şi cum are de gând să guverneze Republica Moldova. S-a bătut în cuie înţelegerea referitoare la crearea alianţei de guvernare?

Dumitru Diacov

Dumitru Diacov: „S-a ajuns la o înţelegere că ne aşezăm la masă şi discutăm necesitatea sau posibilitatea creării unei coaliţii. S-a creat un grup de lucru din persoane care vor pregăti partea tehnică şi în paralel vor urma şi deciziile politice, odată cu umplerea cu conţinut a unui acord.”

Europa Liberă: Acest conţinut poate fi umplut în timpul următor imediat sau va mai dura?

Dumitru Diacov: „Eu aş spune cu cât mai repede cu atât mai bine. Eu mă gândesc că ar fi foarte bine ca până la Anul Nou să avem şi majoritate parlamentară foarte clară, şi un executiv votat în Parlament fiindcă nu mai avem timp pentru multe exerciţii. Sunt partenerii care se cunosc foarte bine unul pe altul, cu toate plusurile şi minusurile care au fost pe parcursul perioadei de cooperare a acestor partide. De aceea, ar fi bine ca procesul de înţelegere să fie unul cât se poate de rapid.

Dar trebuie să ne gândim şi la asigurarea unui consens cât se poate mai larg în societate, la transmiterea unor mesaje foarte clare ce fel de politică economică, ce fel de politică internă dorim noi să construim, politică externă care să aducă cât mai multă linişte în ţară. Având în vedere că agresivitatea manifestată în campania electorală a ajuns cote destul de înalte.”

Europa Liberă: Societatea rămânând tot atât de dezbinată precum a fost, e foarte dificil să o consolidezi, mai ales atunci când vine vorba despre cine trebuie să fie în fruntea guvernului, cine să fie în fruntea Parlamentului. Or, în presă au şi apărut fel de fel de scenarii cine şi la ce funcţie ar putea să pretindă.

Dumitru Diacov: „Presa moldovenească niciodată nu a dus lipsă de variante şi de fel de fel de scenarii. Dar noi trebuie să ne gândim foarte serios şi pe parcursul acestor negocieri să facem cât se poate mai puţine declaraţii. Discuţiile trebuie să fie într-un cadru destul de discret, înţelegerile trebuie să fie publice, foarte transparente. Dar procedura aceasta trebuie să fie aşa cum se practică şi în lumea civilizată.”

Europa Liberă: Dar vi se cer negocieri la lumina zilei.

Dumitru Diacov: „Eu înţeleg libertatea de expresie care ajunge şi la noi, bate recordurile, dar discuţiile despre formarea guvernului, lansarea diferitelor nume trebuie să fim foarte atenţi, foarte prudenţi şi nu trebuie să speculăm.”

Europa Liberă: Domnul Diacov, sincer PD ocheşte funcţia de premier?

Dumitru Diacov: „PD a spus-o şi în campania electorală că are oameni pregătiţi pentru toate funcţiile. Dar coaliţia se face din trei partide. Şi este bine să ştim punctul de vedere al tuturor partenerilor, să găsim un compromis, fiindcă coaliţia întotdeauna înseamnă un compromis. Şi acest compromis să asigure, pe de o parte, continuitatea calitativă a guvernării, crearea unei atmosfere interne care să ne permită să lucrăm patru ani de zile, dar nu până în primăvară. Şi să transmitem un mesaj foarte clar pentru societate, ca să împăcăm spiritele.

Pe mine personal mă deranjează votul cu caracter etnic care a avut loc în Republica Moldova, sub influenţa diferitelor lozinci a fost iarăşi împărţită societatea în două tabere mari. Agresivitatea aceasta trebuie să o anihilăm. Sigur, coaliţia are de luat decizii nu uşoare economice, sociale, are nevoie de un sprijin popular cât mai larg. Noi înţelegem că acum pentru partidele din coaliţie au votat puţin peste 40% dintre alegători. Ceilalţi nu au votat. Înseamnă că trebuie să avem un dialog aceşti oameni, trebuie convinşi că ceea ce vrea să facă coaliţia este în favoarea fiecărui cetăţean al Republicii Moldova, chiar dacă el nu a votat pentru partidele din coaliţie. Sunt lucruri la care trebuie să ne gândim şi într-o perspectivă mai lungă, să spunem aşa.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, în legislatura precedentă dialog între putere şi opoziţie aproape că nu a existat. Acum un pic s-a schimbat componenţa opoziţiei. Dialogul se pare că va intra şi mai mult în prăpastie.

Dumitru Diacov: „Dialogul, teoretic, poate să intre în prăpastie, poate fi cu mult mai agresiv. Păturile implicate în conflict cu puterea pot fi mai largi. Dar poate fi şi invers. Coaliţia trebuie să se gândească şi la acest lucru. Avem cel puţin două partide în opoziţie astăzi, s-ar părea. Poate este bine şi ar fi bine să încercăm să găsim limbă comună şi cu opoziţia.”

Europa Liberă: Se mai vorbeşte despre o coaliţie mai largă, unde să cooptaţi şi Partidul Comuniştilor. Ar fi posibil?

Dumitru Diacov: „Părerea mea personală este că ar trebui să căutăm posibilitatea ca să instituim un dialog. În orice caz, eu văd comuniştii cel puţin o coaliţie constructivă, aş vrea să-i văd. Eu cred că noi am putea să-i invităm şi să le propunem posibilitatea de a căuta soluţii pentru împăcarea ţării. Eu la aceasta mă refer în primul rând, ca să lărgim spaţiul de cooperare cu populaţia, cu alegătorii care au votat acest partid. Sper că unele semnale care au fost date în campania electorală să fie consolidate, să găsim într-adevăr posibilitatea să avem o viziune mai largă asupra chiar şi actului de guvernare, de ce nu?”

Europa Liberă: Domnule Diacov, ţinând cont de răcirea relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova, credeţi că doar socialistul Igor Dodon va putea menţine dialogul dintre Chişinău şi Moscova?

Dumitru Diacov: „Nu. Eu cred că este o speculaţie electorală. Eu cred că noi avem mai multe posibilităţi, şi Partidul Democrat, şi Partidul Comuniştilor, şi Partidul Liberal Democrat, să avem contacte mai eficiente cu Federaţia Rusă, cu reprezentanţii puterii executive, legislative de acolo şi să avem un dialog sincer, să avem un schimb de păreri care pot să deschidă posibilitatea cooperării.

Dodon se va concentra sigur că asupra activităţii opoziţiei, să-i spunem aşa, şi va folosi tribuna pro-rusească, dar aceasta nu înseamnă că el va crea mai mult spaţiu de conlucrare între Chişinău şi Moscova, aceasta nu înseamnă că el va contribui la crearea unei atmosfere sănătoase în ţară.

Eu cred că noi trebuie să fim activi, Parlamentul ca instituţie, guvernul la fel, să batem la uşă, să deschidem aceste uşi. Şi, principalul, să avem un dialog foarte sincer care să-l înţeleagă lumea, în jurul nostru şi la Moscova cred că el tot va fi auzit şi înţeles.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi că până la Anul Nou ar putea fi cunoscută şi conducerea Legislativului, şi componenţa noului cabinet de miniştri?

Dumitru Diacov: „Eu acum spun punctul meu de vedere, că ar fi foarte bine să facem tot ce e posibil ca să avem până la Anul Nou şi Parlamentul, şi guvernul.”

Europa Liberă: Şi funcţiile să fie repartizate iarăşi în baza algoritmului? Sau era ideea ca să puneţi tehnocraţi în fruntea ministerelor, profesionişti?

Dumitru Diacov: „Sunt mai multe variante. Poate să fie unul foarte politic, să existe mai multe angajamente din partea tuturor partidelor politice. Poate să fie o variantă mai tehnică, ca să permită să degajăm atmosfera, să transmitem diferite mesaje, să implicăm poate şi o parte din opoziţie în participarea la identificarea unei atmosfere sănătoase în ţară. Dar aceasta va depinde de evoluţia discuţiilor. Este de dorit ca să existe înţelegere şi responsabilitatea momentului pe care noi îl trăim.”