Întrebări, frământări, gânduri ce facem mai departe

Jurnalul săptămînal al lui Vasile Costiuc.

Născut 26 mai 1981 în satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, Vasile Costiuc este absolvent al UPSIC, facultatea Istorie și Geografie. Jurnalist, unul din fondatori și actualul președinte al Partidului Democraţia Acasă (DA)

Luni

După o zi și o noapte agitată în care am urmărit cum s-au desfășurat alegerile, urmat de șocul primelor rezultate, am dormit mai puțin de trei ore, l-am dus repede pe Cosmin la școală și am plecat la birou. 8.30 - tensiunea de pe Facebook era în creștere, unii doreau să iasă la protest, alții discutau despre pregătirea bagajelor, deloc vesel, era clar că stînga a dat lovitura și au luat 60%. Drept vorbind, am căzut pe gânduri. Aveam și pentru ce. Este prima noastră campanie electoral. Am trecut-o într-o răsuflare, fără bani, fără televiziuni, doar pe entuziasm curat, participând doar la dezbateri și discuții cu oamenii. Rezultatul este sub așteptarea noastră.

Întrebări, frământări, gânduri ce facem mai departe, cum cu ce... simt povara responsabilității față de colegi, prieteni, familie, trebuie să trasez scopuri misiuni în continuare lupta trebuie continuată...

Am felicitat toți Românii cu Ziua națională a României.

Spre seară am trecut pe la „Țara lui Dogaru” și le-am spus ce cred despre aceste alegeri și despre cei care au nimerit în Parlament.

Marți

Ceva mai calm deja. Era clar că CEC a rezolvat dilema și a creat o majoritate din PD, PLDM şi PL. Am adunat echipa, le-am mulțumit colegilor pentru efortul voluntar depus. Ne-am dat cu părerea despre această campanie, am analizat ce a fost rău, ce am învățat bun și ce ar trebui să facem în următoarea campanie electorală. Am stabilit noi priorități și am început pregătirea pentru alegerile locale.

Miercuri

Am pus mâna pe telefon și am sunat o bună parte dintre colegii din teritoriu, le-am mulțumit pentru implicare. I-am întrebat cum le pare rezultatul, cum e atmosfera de prin satele și raioanele noastre? I-am încurajat să nu renunțe la lupta pe care am inițiat-o și că ne pregătim de alegerile locale care vor fi la fel de importante.

Miercuri au venit practic rezultatele finale. Nu poți să te abții să nu spui ceva de rău (pi...pi...pi...) despre guvernarea care a pornit în 2009 cu 70% Pro-Europeni și au ajuns în 2014 cu 40%. Dacă continuă așa, se va ajunge și mai rău, iar cei veniți de pe aiurea cu Uniunea lor „Vomală” la sigur ne vor duce încolo: Aeroportul, Banca de Economii, contrabanda, evaziunea fiscală, căderea guvernului Filat pentru corupție - toate au muncit pentru Dodon, Usatîi, Formuzal și restul ...

Joi

Am discutat cu alți doi președinți de partide extraparlamentare ce facem mai departe: ne unim, formăm o alianță, un bloc, ca să mergem împreună în alegerile locale? Au mai fost discuții de felul acesta. Este ca o tatonare de teren de fiecare dată, mulți dintre ei sunt lupi bărâni și testează voința celorlalți dacă nu au renunțat poate s-au plictisit, am înțeles acest fapt și de fiecare dată raspund și mai energic și mai entuziasmat: să nu-și facă iluzii pe seama noastră, noi continuăm de unii singuri lupta.

După masă am făcut legătură cu prietenii noștri de la Kiev, din PartidulSamopomoci”, am vorbit despre alegerile de la Chișinău și ne-am înțeles să ne vedem marți, 9 decembrie, la Kiev. Avem de stabilit poduri politice, economice și sociale cu vecinii nostri. După asta plecăm la București, avem multe de făcut și acolo… Așa că după șocul alegerilor, revenim treptat la ritmul nostrum de muncă.

Vineri

DA! Cosmin s-a îmbolnăvit de varicelă, boala copiilor, este dat din cap pînă la picioare cu verde brilliant, toată familia râde cu gust. Felicia a plecat la muncă, iar eu am rămas cu baiatul ACASĂ. Dar există o problemă: nu pot sta mult în casă. Am scris un comunicat, am verificat poșta electronica și am trecut la lupta pentru televizor: eu doresc să privesc știri, Cosmin se uită la desene animate. La unul din multele posturi de știri îl arată pe Dodon, iar Cosmin cum îl vede strigă: iaca trădătorul de Dodon! Dacă și copii înțeleg asta … L-am lăsat pe Cosmin cu roboții salvatori și am plecat. Trebuie să ajung la Radio Europa Liberă.

Chișinău 1-5 decembrie 2014

Președintele Partidului Democrația Acasă

Vasile Costiuc