„Ultima Adresă” - un proiect rus de comemorare a victimelor represiunilor sovietice

Una din plăcuțele memoriale ale proiectului

26 de plăcuțe comemorative instalate pe 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

În cadrul unei inițiative civice din Rusia, în câteva zile va începe instalarea unor plăcuțe comemorative în amintirea victimelor represiunilor sovietice. Plăcuțele vor fi instalate pe fațadele caselor în care acești oameni au trăit înainte de a fi executați sau după ce li s-a pierdut urma în Gulag.

Sursa de informație pentru proiectul intitulat „Ultima Adresă” este baza de date compilată de către organizația pentru drepturile omului „Memorial” din Rusia. Cererea de a instala o plăcuță comemorativă pentru o rudă sau pentru cineva care cândva a trăit în aceeași casă poate veni din partea oricărui cetățean care este dispus să ofere pentru asta o donație de $75-85.

Fiecare plăcuță imortalizează amintirea unei singure victime a represiunilor sovietice care a fost reabilitată post-mortem. Mulți dintre acești oameni au fost înmormântați în gropi comune, unele fără nume. Plăcile memoriale personalizate vor păstra amintirea lor pentru totdeauna.

„Astfel de proiecte sunt extrem de importante oricând”, consideră Elena Visens, fostă jurnalistă care coordonează acest proiect împreună cu jurnalistul Serghei Parhomenko. „Dar cred că acum el capătă o importanță deosebită, fiindcă oamenii nu-și țin minte trecutul. Mulți nu doresc să-și cunoască istoria familiei sale, a țării, a poporului său. Eu cred că aceasta este o metodă de a face o națiune sănătoasă. Este un leac pentru neam.”

Abia după 23 de ani de când s-a destrămat Uniunea Sovietică a apărut primul proiect de acest gen în Rusia. Proiectul „Ultima Adresă” scoate la lumina zilei nu doar crimele perioadei staliniste, dar și comemorează victimele represiunilor sovietice, reabilitate ulterior. În baza de date a organizației „Memorial” poate fi găsită informația despre circa 2,6 milioane de oameni care au fost supuși represiunilor politice.

Arhivele din Moscova ale „Memorialului” deja pot fi accesate liber pe Internet. Dacă toate chestiunile birocratice vor fi soluționate la timp, 26 de plăcuțe comemorative vor fi instalate pe 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Câte plăcuțe vor fi puse depinde de numărul solicitărilor trimise organizatorilor. Până acum, ei au primit circa 300 de solicitări. Visens speră că interesul față de proiect se va mări propoțional numărului de plăci puse pe fațadele caselor.

Pe harta interactivă de pe site-ul proiectului „Ultima Adresă” sunt marcate adresele de unde au fost înregistrate solicitări pentru instalarea plăcuțelor comemorative.

Placa este de fapt o tăbliță de oțel zincat cu mărimea de 10x17 cm, pe care este scrisă fraza: „În această casă a trăit”, ce continuă cu numele, profesia victimei represiunilor politice, alături de ziua de naștere, a arestării, a decesului și a reabilitării.

Proiectul „Ultima Adresă” a început în Moscova, dar organizatorii speră că el se va răspândi în toată Rusia, cât și peste hotare.

Inițiativa organizației „Memorial” a fost inspirată de ideea proiectului artistului german Gunter Demnig, „Stolpersteine”, care, în traducere, ar însemna „piatră de care te împiedici”. În cadrul acestuia, în caldarâmul de pe străzile mai multor orașe europene au fost montate mii de plăcuțe memoriale de bronz, în amintirea victimelor nazismului din anii 1933-1945.

Proiectul „Stolpersteine” a fost început mai mult de 20 de ani în urmă și în momentul actual numără 48 de mii de plăcuțe comemorative în 18 țări.

Visens consideră că proiectul are o importanță deosebită pentru Rusia, în contextul conștientizării propriului trecut. „Până nu va fi atinsă o armonie interioară datorită cunoașterii a ceea ce s-a întâmplat, o națiune nu poate avea viitor”, spune dânsa.