Traian Băsescu la capătul a zece ani de mandat prezidențial

Electoratul care l-a votat pe Iohannis așteaptă de la noul președinte un alt comportament și un alt mod de a fi prezent în spațiul public.

Mai sunt zece zile până când Klaus Iohannis va depune jurământul în fața Parlamentului și va deveni în mod oficial președintele României. Și tot atunci va lua sfârșit ceea ce s-a numit „epoca Băsescu”, adică cei zece ani de mandat ai actualului președinte. Prilej, desigur, de a încerca o schiță de bilanț, operațiune care, din multe motive, nu e deloc ușoară.

Și totuși, orice comentator de bună credință va admite că Traian Băsescu are o serie de merite incontestabile. În primul rând, ca garant al politicii externe a statului, a urmat neabătut câteva principii fundamentale, decurgând din integrarea în structurile euro-atlantice și din parteneriatul strategic cu Statele Unite.

E fără dubiu că în toți acești ani cancelariile occidentale au văzut în președintele Romîniei un aliat sigur, pe care se poate conta. O altă idee pe care Traian Băsescu s-a străduit să o pună în practică a fost independența justiției.

S-au obținut în acest sens, mai ales în ultima vreme, rezultate spectaculoase. Condamnarea la închisoare a fostului prim-ministru Adrian Năstase, a lui Dan Voiculescu, punerea sub urmărire penală a multor «baroni » locali, primari sau președinți de consilii județene, au întărit speranța că o curățire a clasei politice, prin eliminarea corupților, este posibilă.

Până și fratele președintelui a fost arestat, tot într-o afacere de corupție, ceea ce înseamnă că, într-adevăr, s-a ajuns ca nimeni să nu fie mai presus de lege. Trebuie spus totodată că reacția clasei politice a fost nu o dată agresivă, încercându-se împiedicarea mersului firesc al justiției.

Tot în contul lui Traian Băsescu trebuie trecută condamnarea oficială a regimului comunist drept criminal și nelegitim, inițiativă ce a provocat și ea opoziția unei părți a clasei politice.

Altfel, din nefericire, mandatele lui Traian Băsescu au fost marcate de tensiuni, conflicte, derapaje, ciocniri între președinție și guvern. În două rânduri s-a încercat demiterea președintelui prin referendum, ambele tentative eșuând.

Obligat de deteriorarea situației economice ca urmare a crizei, Traian Băsescu și-a asumat în 2010 măsura extremă a reducerii salariilor, ceea ce a condus la o scădere vertiginoasă a popularității sale. Ultimii trei ani, cu Victor Ponta prim-ministru, au fost plini de acuze și injurii reciproce, mai ales după ce a fost dat în vileag plagiatul pe care Ponta l-a comis în teza de doctorat.

Fapt este că animozitatea dintre cei doi a degenerat, creînd multe situații penibile. Pe de altă parte, trustul de presă al lui Dan Voiculescu, în frunte cu Antena 3, a dus (și continuă să ducă) o campanie de o rară violență vizând discreditarea președintelui, și e de înțeles că acesta nu a putut rămâne indiferent și a ripostat în mai multe rânduri.

În orice caz, electoratul care l-a votat pe Iohannis așteaptă de la noul președinte un alt comportament și un alt mod de a fi prezent în spațiul public. Sfârșitul epocii Băsescu ar putea însemna atunci cu adevărat o schimbare de substanță.