În ultimul timp aud peste tot această exclamaţie hotărâtă, categorică, definitivă. O strigă cei care au votat partidele democratice, dorind ca acestea să poată forma o nouă alianță de guvernare, fiind decişi însă să sancţioneze orice ezitare, laşitate şi tranzacţie ascunsă a politicienilor.
„Aşa nu se mai poate!” o spun, supărați, o parte dintre alegătorii de-acum 5 ani ai aceloraşi formaţiuni proeuropene, acum susţinători ai lui Renato Usatîi, cel care a promis să bage toţi hoții la puşcărie; o strigă şi cei care i-au votat pe socialiştii lui Dodon, impresionaţi de campania războinică a acestui politician filorus la adresa oligarhilor.
„Așa nu se mai poate!” exclamă la unison analiștii și comentatorii politici, editorialiștii din mass-media moldovene, jurnaliștii care se așteaptă ca opiniile lor, spuse și scrise, să fie luate în considerare.
Aceeaşi stare de spirit îi animă pe intelectualii care au militat pentru valorile naționale în anii 90 și au rămas tot săraci, marginalizați, umiliți de noii stăpâni ai Moldovei, cei care vorbesc de Europa doar pentru a justifica afaceri obscure în bănci şi concesionarea dubioasă către ruși a unor întreprinderi strategice ale statului.
„Aşa nu se mai poate”, a declarat-o la o ședință a guvernului – prima după scrutinul din 30 noiembrie – premierul Iurie Leancă, nemulțumit de scorul sub așteptări al partidelor din coaliție, scor care traducea fără greș mesajul alegătorilor. Dl Leancă s-a exprimat în acelaşi sens la o tradiţională conferinţă, organizată la Chişinău, pe tema anticorupției (ajunsă tocmai la ediția a X-a!). Avem, iată, în Moldova o bogată tradiție de „luptă” împotriva corupției în conferințe și-n pauze de cafea, plătite de occidentali, numai că spiritul acestor dezbateri competente şi principiale nu s-a răsfrânt niciodată pe câmpul bătăliilor pentru onoare și legalitate în spațiul public.
Premierul Leancă a vorbit despre o „limită critică” și despre „ultima şansă” pe care le-au oferit-o cetăţenii politicienilor din actuala majoritate, dând de înțeles că dacă aceştia vor guverna ca şi până acum, dacă nu se va face curăţenie, alegătorii nu-i vor ierta.
„Așa nu se mai poate!”… Asculți refrenul acesta, răsunând de peste tot, și nu știi ce să crezi. Să te bucuri că o stare de spirit combativă a mobilizat întreaga societate, elitele politice și intelectuale ale Moldovei? Sau să crezi că e doar o lozincă a momentului lansată pentru că dă bine la public, că satisface dorința de dreptate a moldoveanului oropsit și jecmănit, lozincă pe care nimeni de fapt nu are de gând s-o urmeze? Într-adevăr: cine s-o urmeze și, mai ales, cine să o execute?
Numele celor suspectaţi de manipulări, delapidări şi tranzacţii dubioase nu sunt rostite la nivel oficial, deși presa le vehiculează cu insistenţă. E ca în filmele de groază cu iz mistic, în care răului nu trebuie să i se spună pe nume, pentru a nu-l provoca, pentru a nu declanșa niște consecințe ireparabile...
Semnalul luptei cu corupția trebuie să-l dea chiar persoanele care dețin puterea politică și financiară în Moldova. Or, politicienii corupți n-au cum să facă acest lucru, pentru că şi-ar semna sentinţa de condamnare. Cum să rupi acest cerc vicios?... Lupta cu corupția din justiție – punctul cel mai vulnerabil al Moldovei – ar trebui să o asume judecătorii și procurorii. Însă palatele și vilele luxoase din Chișinău, făcute din bani a căror proveniență nimeni dintre magistraţi nu o poate justifica, ne spun clar că demersul anticorupţie nu poate porni de la ei. Speranța că va apărea cineva care se va desprinde din sistem și va coagula în jurul său forțe din instituțiile statului și din societate pentru a da drumul marilor dosare, așa cum se întâmplă în România, este și ea utopică. Rămâne gândul, iluzoriu, că poate se va decide invitarea unor specialiști/experți străini care, puși în funcții de decizie, vor ajuta Moldova să elimine cancerul corupției și fărădelegii.
Posibilitatea invitării unor specialiști străini ar fi o premieră pentru Moldova, dar nu e o noutate în regiune: ucrainenii și georgienii au adoptat deja asemenea soluții. Ce se va întâmpla până la urmă, cum se vor împărți fotoliile, care va fi configurația guvernului, vom afla în câteva zile, poate în câteva săptămâni, atunci când cortina negocierilor secrete dintre liderii coaliției se va da la o parte.
Scepticii, între care chiar foști demnitari, spun să nu ne așteptăm la mai multă onestitate nici de-acum încolo. Pentru că cei care au guvernat până acum în Moldova nu s-au schimbat, au rămas la fel, cu aceleași năravuri și reflexe. Ei bine, unui asemenea sceptic, rămas pe dinafara parlamentului, i-am răspuns că totuși ceva s-a schimbat în Moldova. „Ce?”, mi-a întrebat el, mirat. „S-a schimbat electoratul, domnule ministru!”.
Și sper să vedem, să simțim cu toții această determinare a moldovenilor de a nu-i lăsa pe politicieni să-şi facă vechile jocuri. Pentru că, de bună seamă: aşa nu se mai poate!